Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. «Цілюще слово» побувало в Дубрівському монастирі

В перший день Різдвяного посту духовно-просвітницький проект «Цілюще слово» побував у Дубрівському Свято-Іоанно-Предтеченському жіночому монастирі, що на Іршавщині.
Вперше священики, письменники і монахи в одній аудиторії спілкувалися на споріднені теми в стінах монастиря. Рідко можна побачититаке явище, коли спільно письменники розмірковують про істини Божі, а священики розмірковують про істини поезії та прози.
В стінах Дубрівського монастиря ще ніколи в його історії не йшла мова про Бога мовою вірша. Мабуть вперше в історії Української Православної Церкви священики разом з письменниками відвідали монастирську обитель.
У своєму виступі заслужений письменник України Д.М. Кешеля сказав, що: «З монастирів і розпочиналося письменництво в Україні. На протязі тисячоліть монастирі були і є осередками духовної культури і духовної спадщини українського народу. Адже, не є секретом, що саме з монастирів велися літописи та хронології життя і церковного і світського соціуму».
На завершення зустрічі письменники подарували в бібліотеку монастиря численні книги для духовного просвітництва. В свою чергу настоятельниця монастиря – ігуменя Серафима (Готра) та духівник монастиря — архімандрит Сергій подякували незвичним гостям за незвичну зустріч на православній Іршавщині.

P.S. Нагадаємо, що проект «Цілюще слово» був започаткований з ініціативи голови Закарпатської організації національної спілки письменників України Василя Густі, заслуженого письменника України Дмитра Кешелі при підтримці Відділу культури Закарпатської ОДА в особі його голови Юрія Глеби та з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського. Народився на світ незвичний і актуальний духовно-просвітницький, місіонерський проект ««Цілюще слово» – 17-го травня 2013 року.
Ідеологи задуму, а це відомі закарпатські письменники і священнослужителі Мукачівської православної єпархії систематично, щомісяця відвідують школи-інтернати, загальноосвітні школи, в’язниці, молодіжні братства, університети, ліцеї, тощо з словом проповіді і вірша та прози в яких лунають ідеї Євангельської Істини, світла, добра, совісті, миру, любові, віри в Бога.