Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Вітальне слово Предстоятеля УПЦ організаторам та учасникам щорічних зборів військового духовенства

Дорогі у Господі Преосвященні архіпастирі,
всечесні отці, шановні воєначальники!

Щиро вітаю учасників щорічних зборів православного військового духовенства Української Православної Церкви. Духовно-пастирська опіка військовослужбовців сьогодні є одним із пріоритетів у нашій діяльності.
Захисники Вітчизни завжди відчували любов і глибоку повагу з боку віруючих, а зв’язок Церкви з армією в усі часи був достатньо тісним. Він ще більше зміцнювався у часи серйозних випробувань, які випали на долю нашої Батьківщини. Православна Церква завжди з особливою шаною підносила молитви за здоров’я і спасіння христолюбивого воїнства, а також за вічний спокій і пам’ять воїнів, що полягли у боях за віру і Батьківщину. Сьогодні ми вбачаємо у Збройних Силах гарантію збереження могутності нашої держави, вірності славним традиціям наших пращурів.
Цього разу збори проходять у м. Чернігові. Майже з самого зародженняПравослав’я на Русі, Пресвята Богородиця благословила Чернігівську землю своєю Єлецькою іконою. Нелегка історія міста покладала різні випробування на плечі його жителів, які завжди знаходили відраду в молитвах перед чесним образом Божої Матері. Прославлення святителів Феодосія і Пахомія Чернігівських, Філофея Тобольського, благовірного князя Михаїла, а також священномучеників Василія (Зєлєнцова) і Василія (Богоявленського) свідчать про давню святість і благодатність цієї землі.
Не можна не згадати, що вірні сини Чернігівщини ніколи не були байдужими до долі своєї Батьківщини. Чернігівські козаки приймали участь у Полтавській битві 1709 року. Нашестя військ Наполеона у 1812 році не привело до окупації Чернігова, а його жителі поповнили ряди козацьких полків і ополчення. Чернігівський драгунський полк прославився ще у 1805 році, в битві при Шанграбені, в Австрії, за що чернігівці першими із кавалеристських частин отримали Георгієвський штандарт. Згодом полк брав участь у Бородинській битві, а в 1813 році був удостоєний семи срібних труб за Кацбах.
Однією з перших тримала удар Чернігівська земля й у часи Великої Вітчизняної війни, коли 5-та армія Південно-Західного фронту обороняла місто. Навіть під час дворічної окупації чернігівці змогли зібратися з духом та зробити свій край місцем всенародної партизанської боротьби.
Відчайдушна боротьба жителів Чернігова знайшла відгук у багатьох мемуарах, спогадах, історичних монографіях та продовжує жити в серцях прийдешніх поколінь, що виховані на прикладах героїзму своїх дідів і прадідів.
З 1999 року Синодальний відділ Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами ті іншими військовими формуваннями України працює над відродженням традицій, що пов’язані з духовною опікою, задоволенням релігійних потреб військовослужбовців та членів їх сімей.
Священнослужителю, який отримав благословення Церкви на душпастирське служіння в армії та інших силових структурах, необхідно мати чітке уявлення про те, як здійснюється ця місія, і хто ті люди, з якими йому необхідно працювати. Знаючи особливості служіння серед військовослужбовців, священик уникне помилок у своїй діяльності і з успіхом досягне поставленої ним мети.
З особливих здобутків поточного року варто відзначити продовження постійного служіння наших священиків у миротворчих контингентах у Косово та Республіці Конго; а нещодавно було відправлено священика на флагмані ВМС України фрегаті «Гетьман Сагайдачний», для здійснення душпастирської опіки моряків під час участі в операції «Океанський щит». Набутий досвід показав реальну потребу військ в співпраці з Церквою, особливо у важких умовах ведення бойових дій, про що свідчить позитивне ставлення і повагу до священнослужителів з боку солдат і офіцерів Збройних Сил України. Тож, нива Христова чекає на своїх женців.
Щиро бажаю усім учасникам зборів допомоги Божої та молитовного покрову Божої Матері в майбутніх трудах. Сподіваюсь, що їх результати будуть корисними усім, хто має відношення до духовно-пастирської місії Православної Церкви у Збройних Силах та інших військових формуваннях.

Прикликаю на Вас Боже благословення!

+ВОЛОДИМИР,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ