Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Представники єпархії взяв участь у VI Покровських міжнародних місіонерсько-просвітницьких читаннях

29 жовтня 2013 року, вшосте, вже традиційно, у стінах Київського інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрилися VI Покровські міжнародні місіонерсько-просвітницькі читання.

Від Житомирської єпархії з благословіння архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима взяли участь:керівник відділу місіонерства та соціального служіння протоієрей Олег Целуєв, ключар Свято-Успенського архієрейського собору м. Житомира та настоятель Свято-Покровського храму с. Городківка ієрей Димитрій Ільчук, відповідальний за відділ катехізації у справах сім’ї та молоді Андрушівського благочиння.

Символічно, що на початку урочистого відкриття прозвучало дві молитви: «Царю Небесний» та Церковний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», який ще називають молитвою за Україну.

Адже проект «Покровські читання» — це майданчик для діалогу Церкви та Держави, а також педагогів, викладачів, науковців.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира VI Покровські читання відбулися з 29 по 31 жовтня у Києві, присвячені вони 1025-річчю Хрещення Русі.

У читаннях взяли участь близько 800 учасників з усіх областей України, представники Росії, Білорусії, Грузії, Великобританії, Польщі.

До роботи було запрошено викладачів та студентів Духовних шкіл, голів та співробітників відділів і комісій Української Православної Церкви, академіків, вчених науково-дослідних інститутів, професорів та викладачів, студентів вищих навчальних закладів, вчителів шкіл.

У своєму привітальному адресі, який зачитав Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспольский та Броварський Антоній, Предстоятель нашої Церкви побажав усім педагогам, в першу чергу, нести світло в душі дітей та молоді. «Коли відбувся перший форум, всім здавалося, що відразу вдасться реалізувати все задумане, що стосувалося духовно-морального спрямування виховання дітей. Та це складна справа, яка потребує об’єднання зусиль і довготривалої наполегливої праці», — зазначив Владика.

Далі владика Антоній виступив із доповіддю «Майбутнє християнської педагогіки в громадському просторі України».

Привітав учасників також Представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, який передав організаторам та учасникам слова вітання від глави держави Віктора Януковича.

Було зачитано вітальне слово від Міністра освіти та науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника та від Голови КМДА Олександра Попова.

З привітанням також виступили представники провідних університетів Україні, НАПН. Зачитано вітальний адрес від Митрополита Мінського і всієї Білорусії, Патріаршого екзарха Філарета.

***

Далі робота тривала по секціях.

Провідна тема цьогорічних читань звучить так: «Світло Володимирова Хрещення крізь віхи тисячоліть».

Саме з такою доповіддю на першому пленарному засіданні виступив головний організатор форуму митрополит Полтавський та Миргородський Филип, голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ.

Покровські читання проходять в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Тому, вони мають і історичну складову.

Держава, система освіти, Українська Православна Церква мають єдине завдання, єдину ціль – виховання гідних громадян та християн».

***

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ ЧИТАНЬ:
Секція 1. Вплив християнства на формування освітньої парадигми в Україні .
Секція 2. Духовно-культурні та сімейні цінності християнства в молодіжному середовищі.
Секція 3. Недільна школа — духовний фундамент підростаючого покоління.
Секція 4. Сучасна медицина і православ’я .
Секція 5. Теологія і філософія християнства .
Секція 6. Психологія творчості і православна духовність .
Секція 7. Християнські духовно — моральні курси в системі шкільної та позашкільної освіти України : досвід і перспективи.

Круглий стіл. Вектори розвитку християнських просвітницьких та місіонерських проектів.

По завершенні засідань була прийнята та зачитана підсумкова РЕЗОЛЮЦІЯ, буде видана традиційна збірка наукових праць.

Прес-служба Андрушівського благочиння