Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. На Канівщині освячено храм на честь святителя Василія Великого

6 жовтня, Митрополит Черкаський і Канівський Софроній звершив Чин Великого Освячення та Божественну Літургію у нижньому храмі, зведеному на честь святителя Василія Великого у селі Григорівка Канівського благочиння.
Митрополиту співслужили: секретар єпархії протоієрей Василій Вознюк, благочинний Канівського округу протоієрей Георгій Поштовий, настоятель місцевого храму ієрей Василій Музика, інші священики Канівського благочиння, котрі прибули у цей день у Григорівку розділити велике торжество освячення новозбудованного храму.
Сьогоднішня подія воістину стала пасхальним торжеством для жителів села, адже старий храм у 20-ті роки ХХ ст. був спочатку пограбований і сплюндрований, а невдовзі й знищений богоборцями. На його ж місці, як сказав Владика у своїй проповіді, ми віримо що повстане новий, і наступного року з Божою допомогою буде звершено освячення уже цілком завершеного храму.
Окрім цього Григорівка, а саме місце де нині стоїть святий храм, є місцем поховання багатьох українських козаків, які поклали своє життя за волю нашої Батьківщини. Є припущення, що саме у землях Григорівки знайшли свій останній притулок близько півмільйона полеглих козаків.
На малому вході Його Високопреосвященство нагородив настоятеля храму отця Василія Музику правом ношення набедреника і камилавки за понесенні труди у славу Божу, зауваживши велику ревність у відродженні духовного життя парафії.
Владика також не обійшов нагородою і благодійників, котрі допомогли прискорити будівництво святого храму. З благословення Його Блаженства митрополита Київського і всієї України Володимира, Володимира Семеновича Піковського було відзначено орденом Святого рівноапостольного князя Володимира 3 ступеня. Церковні нагороди отримали також голова сільради Василь Петрович Осауленко, бригадир будівельників Микола Макарович Соколенко. Благодійник Володимир Степанович Гнатик відзначений архієрейською грамотою.
Прес-служба Черкаської єпархії УПЦ