Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УЖГОРОД. Владика Феодор освятив Хрест-мученик на приході святителя Іоанна

23 жовтня архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор освятив разом із ужгородським духовенством Хрест-мученик зрізаний напередодні Святої Пасхи цього року біля Ужгородського греко-католицького кафедрального собору.
Після освячення відбувся акафіст на розспів до святителя Іоанна, архієпископа Шанхайського і Сан-Франциського. У свому слові Владика відзначив, що православна єпархія ні на кого не тримає зла, як і Христос Розіп’ятий. Владика подякував Богу за можливість освятити Хрест на території приходу, який стане таким чином ще більш благодатнішим. Архіпастир признався, що цей приход займає неабияке місце у його серці та завжди з радістю він навідується до нього. Протоієрей Віктор Палош пригадав уроки історії у своїй подяці Владиці та підкреслив, що як важливо молитись за покаяння всіх, хто заново розпинає Христа. «Як добре Владика, що Ви відкрили нам приклад святителя Іоанна, за це завжди буду Вам вдячним» — завершив настоятель приходу.
Інформація наведена деякими ЗМІ ніби Хрест замінили, а перед заміною неодноразово повідомляли про це Мукачівську православну єпархію не відповідає дійсності. Зокрема на місці, де стояв Хрест, росте трава, а Хрест, що тепер стоїть неподалік, був встановлений паралельно, а не на місце старого, при чому два Хрести стояли поруч більше двох тижнів. До того ж, здійснювали демонтаж не в дусі поваги до Християнської Святині — зрізана часина Хреста так і стояла ще тиждень в землі, показуючи собою сліди флекса. Нагадуємо, що місцем зберігання Хреста після демонтажу було визначене подвір’я фізичної лабораторії УжНУ, яка слугує місцем утилізації будівельних матеріалів та мусору. З благословення владики Феодора Ужгородське молодіжне братство імені преподобного Алексія Карпаторуського на чолі з головою протоієреєм Віктором Палошом навідалось до єпархіального управління Мукачівської греко-католицької єпархії з ціллю вияснити причину того, що відбулось. На зустрічі було серед іншого також озвучено питання, чому керівництво собору не повідомило Мукачівську православну єпархію про наміри демонтувати Хрест, який належить їй на правах власника. На це пролунала чітка відповідь настоятеля собору протоієрея Івана Тидіра: «На своїй території робитимо все, що захочимо і нікого ні про що не проситимо, ні перед ким не будемо звітуватись».