Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Пройшла виставка церковних нагород

Мирянам дуже рідко доводиться бачити прекрасні навіть за своїм дизайном ордени та медалі. Церква відзначає нею своїх слуг найперше за заслуги перед Православ’ям. Тому крім великої кількості відзнак, які отримують суто священнослужителі, є й такі, котрими нагороджують і цілком світських людей. І хоча протоієрей Валентин Марчук, особистий секретар митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, відкриваючи цю виставку у музеї, відзначив, що то – земні відзнаки, а всім нам буде і суд, і нагорода, як кажуть, на небесах… Проте людина у дорозі до вічного життя починає його саме тут, на землі.
Нагороди Української Православної Церкви є формою заохочення духовенства та мирян за працю та заслуги перед Православ’ям у пастирському служінні, богословській, науковій та адміністративній діяльності, у відродженні духовності, відновленні храмів, місіонерській, благодійній, соціальній, просвітницькій праці. Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук прибув на відкриття виставки церковних нагород у музей з відзнакою, яку на честь 1025-річчя Хрещення Русі йому вручив після святкового Богослужіння у тимчасовому храмі всіх святих землі Волинської митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. Голова ОДА сказав, що вважає такі нагороди не тільки визнанням Церкви, а й виявом поваги до окремої людини, котра має заслуги перед Церквою. Також очільник області пообіцяв, що благодійний фонд його імені “Рідна Волинь”, який кожному храму на Волині, що будується, жертвує по 10 тисяч гривень, тепер всі зусилля спрямує на підтримку спорудження головного собору Волинської єпархії – храму всіх Святих землі Волинської.
В експозиції Музею волинської ікони нині представлено тільки до тридцяти орденів УПЦ. Але і намісник Успенської Києво-Печерської Лаври, Митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, який взяв участь і в цій події, і очолив Богослужіння з нагоди дня вшанування пам’яті Собору всіх Святих землі Волинської, пообіцяв передати і деякі свої нагороди. На виставці “Нагороди Української Православної Церкви” у Музеї Волинської ікони можна побачити і ті ордени, якими за свою жертовну працю на благо Церкви відзначений і митрополит Волинський та Луцький Ніфонт. Так, владика має і орден-відзнаку Предстоятеля Української Православної Церкви, і орден Преподобних Антонія та Феодосія Печерських, яким нагороджують Предстоятелів Помісних Церков, глав держав, єписокпатів, вищих державних осіб за особисті заслуги у справі розвитку і зміцнення міжцерковних відносин, піднімання авторитету і ролі Церкви у житті суспільства. Владика Ніфонт нагороджений орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира всіх трьох ступенів, і має титул Старшини ордена Святого князя Володимира. Також митрополит Волинський і Луцький відзначений орденом апостола і євангеліста Іоанна Богослова, відзнаками Словацької, Польської Православних Церков та багатьма іншими. Цікавим, якщо можна так сказати, у нашого владики і орден “Різдво Христове”. Його було встановлено для відзначення особистих заслуг єпископату, духовенства, мирян, а також державних діячів, працівників культури, освіти, військових за благодійність, милосердя, відродження духовності, утвердження канонічного Православ’я. Тобто того, чим все життя займався і займається владика.
У травні цього року Блаженніший Митрополит Володимир приймав у своїй резиденції у Свято-Пантелеймонівському монастирі у Феофанії делегацію з Волині. У ній були секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук, керівник інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Валентин Марчук, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музеєм волинської ікони Тетяна Єлісєєва. А нині вже відкрито таку цікаву експозицію, котра по-новому змусить глянути на життя Церкви, її внесок у життя суспільства і духовних осіб, і світський люд.