Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Волинська «Одигітрія» 14 ст. повертається на батьківщину

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир освятить список чудотворної Волинської ікони «Одигітрія» (14 ст.) біля оригіналу, який з 1962 р. зберігається в цій музейній установі.
Того ж дня освячений список буде перевезено до Волині, в Кафедральний Свято-Покровський храм м. Луцька. Саме тут з 14 ст. перед святинею молилися багато поколінь волинян, отримуючи благодатні зцілення. Волинську Божу Матір здавна шанують як одну з найвеличніших святинь волинської землі.
Список «Одигітрії» було написано з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, на прохання Митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, перед яким клопотали волиняни. Образ було створено в іконописному відділенні Одеської духовної семінарії, що при Свято-Архангело-Михайлівському жіночому монастирі. Раніше там же було зроблено список чудотворної Володимирської (Вишгородської) ікони Божої Матері (11 ст.), оригінал якої зберігається в Третьяковській Галереї в Москві, і яку в 2012 р. з благословення Предстоятеля УПЦ також було повернено на історичну батьківщину (м. Вишгород, в Борисоглібський храм).
Освячення списків чудотворних ікон від оригіналів – традиційна для Православної Церкви практика. Згодом новонаписані образи також прославляються своїми чудесами. Серед таких є списки: Києво-Печерської ікони Успіння Пресвятої Богородиці, Казанської, Іверської Божої Матері, тощо.
Акредитація за тел. 095 001 90 43, диякон Тарас Футрук