Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВАРШАВА. Проректор КДАіС відбув для участі у Міжнародній конференції у Варшаві

2 жовтня, в Центрі православної культури імені святих Кирила і Мефодія у Варшаві (Польща) розпочала роботу Міжнародна конференція «Примирення в Центральній і Східній Європі. Нові виклики». Конференція організована робочою групою «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччині».
На урочистому відкритті конференції був присутній Предстоятель Польської Православної Церкви Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, який звернувся до присутніх зі вітальним словом. Для участі у конференції до Варшави прибули представники християнських церков з Польщі, Німеччини, Білорусі та України. УПЦ у даному заході представляє проректор з науково-богословської роботи КДАіС Володимир Бурега.
Робочу частину конференції відкрила доповідь професора о. Зігфріда Глезера (Римо-Католицька Церква в Польщі), де він розповів про процес підготовки та зміст Спільного послання народам Росії та Польщі Предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, Голови Єпископської Конференції Польщі архієпископа Юзефа Михалика та митрополита Перемишльського Ієремії. Єпископ Войцех Полак (Римо-Католицька Церква в Польщі) і священик Стефан Батрух (Українська Греко-Католицька Церква) доповіли про підготовку та підписання декларації представників Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церков у Польщі та Україні у зв’язку з 70-річчям Волинської трагедії.
У наступні дні на конференції будуть представлені доповіді польських і українських істориків, присвячені Волинській трагедії. Також відбудеться круглий стіл, в рамках якого представники християнських церков Польщі та України представлять своє бачення перспектив взаємного примирення двох народів. Конференція продовжить роботу до 4 жовтня.
Робоча група «Примирення» діє з 1996 року. До її складу входять представники церков Німеччини, Польщі, Білорусі та України. Метою групи є обговорення актуальних проблем сучасності та можливого внеску церков у вирішення цих проблем. З благословіння Блаженнішого Митрополита Володимира офіційним представником Української Православної Церкви в групі «Примирення» з 2009 року є В. Бурега.