Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХУСТ. Спочив у Господі преосвященний єпископ Мефодій (Петровцій)

13 вересня на 72 році життя після тривалої хвороби відійшов до Господа перший правлячий архієрей Хустської Єпархії УПЦ єпископ Мефодій (Петровцій). Владика Мефодій знаходився на спочинку з 22 листопада 1998 року за станом здоров’я. За часу його правління в Хустською Єпархією (1994 – 1998) збільшилася кількість парафій та монастирів, хоча той час був не простий і приходилося піднімати духовний стан людей, особливо тих, які в силу свого положення довго знаходилися за межами Церкви Христової.Нелегкий труд зробив відбиток на здоров’ї владики Мефодія. Покійний архіпастир знаходився на спокої з 1998 року.
14 вересня клірики та миряни Хустської єпархії разом з чисельним духовенством сусідньої Мукачівської Єпархії зібралися під куполом Димитріївського храму с. Мала Уголька Тячівського району, щоб молитовно згадати та поховати тіло спочилого владики згідно з його заповітом. У свої юні роки майбутній владика Мефодій, а тоді Димитрій Петровцій, розпочав своє нове життя в обителі під настоятельством преподобного Іова Угольського. Незадовго до своєї кончини покійний архіпастир заповів, щоб його поховали біля свого настоятеля та духовного наставника. Владика доживав свої останні дні також у цьому селі, адже він дуже любив та почитав преподобного Іова. Майже кожен присутній священнослужитель у якійсь мірі мав можливість за життя владики Мефодія отримати його духовну настанову чи пораду.
Не дивлячись на те, що село Мала Уголька знаходиться у віддаленому куточку Закарпаття, велика кількість людей з усієї області підносили молитовні прохання за упокій душі їхнього наставника, знайомого чи друга, а найперше – їхнього колишнього духівника та архіпастиря. Представники майже з усіх монастирів краю приєдналися до молитов за упокій душі єпископа Мефодія, адже він любив відвідувати монастирі та розмовляти з насельниками. Після заупокійної літургії чин похорону очолили архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, рідний брат владики Мефодія, а також архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор та єпископ Бердянський та Приморський Єфрем.
Після богослужіння тіло єпископа Мефодія, згідно з його заповітом, було поховано на цвинтарі біля храму безпосередньо біля могили прп. Іова Угольського, де вільне для поховання місце ніби чекало саме на нього.
Нехай Господь упокоїть душу ново спочилого єпископа Мефодія в оселях праведників.
Вічна йому пам’ять.

Єпископ Мефодій (Петровцій)
30.10.1941 – 13.09.2013
У миру – Дмитро Іванович Петровцій
Народився 30 жовтня 1941 року в селі Приборжавське Іршавського району Закарпатської області.
1957 року став послушником у Троїцькій пустині поблизу міста Хуст Закарпатської області, у 1959 році – в Почаївській Лаврі, в 1961-1964 рр. служив у лавах Радянської армії, працював у Віленському Свято-Духовому монастирі.
У 1965 році вступив у МДС, у 1969 році – в МДА, яку закінчив 1973 року зі ступенем кандидата богослов’я.
У березні 1969 року пострижений у чернецтво, 27 квітня висвячений у сан ієродиякона, 14 грудня – в сан ієромонаха.
1973 року призначений у Свято-Духів монастир, ніс послух регента-уставщика хору братії, згодом – благочинного.
21 грудня 1981 року призначений духівником братії монастиря й жіночої Свято-Духової обителі при ньому.
30 березня 1990 року звільнений від послуху у Святому-Духовому монастирі. 5 квітня призначений духівником Серафимівського монастиря в селі Приборжавське Іршавського району Закарпатської області.
1979 року возведений у сан ігумена, 1982 року – в сан архімандрита.
30 липня 1994 року в Свято-Миколаївському храмі Покровського жіночого монастиря Києва хіротонісаний у єпископа Хустського і Виноградівського.
З 22 листопада 1998 року знаходився на спочинку.
13 вересня 2013 року – спочив у Господі.
Вічна пам’ять новопредставленному єпископу Мефодію.