Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. В єпархіальному управлінні відбулося засідання Богословсько-історичного центру імені Проніна

16-го вересня в Мукачівському єпархіальному управлінні відбулося засідання Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) (далі — БІНДЦ).
Очолив засідання БІНДЦу архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Вів засідання директор Центру, кандидат історичних наук, доктор філософії, доцент кафедри історії України УжНУ Юрій Данилець.
У засіданні взяли участь вчений секретар БІНДЦ, кандидат богослов’я протоієрей Олександр Монич, науковий співробітник Центру, науковий співробітник БІНДЦу протоієрей Олександр Гук, науковий співробітник Центру, редактор журналу «Православний Літопис» протоієрей Василій Юрина, та науковий співробітник БІНДЦ, Шутко Дмитро.

Центральною темою засідання стало обговорення плану заходів щодо підготовки та проведення урочистих заходів в Мукачівській Православній єпархії присвячених вшануванню 100-річчя II-го Мараморош-Сиготського процесу (1914-2014 рр.).
На обговорення було винесено кілька цікавих наукових проектів та ідей. Зокрема обговорювалася можливість проведення в лютому 2014 року міжнародної конференції за участі науковців з Словаччини, Угорщини, Румунії, тощо на тему: «Релігійно-політичні трансформації в Центрально-Східній Європі на початку XX століття (До 100-річчя ІІ-го Мараморош-Сиготського процесу 1913-1914 рр.)».
Іншою темою засідання стало обговорення плану заходів щодо вшанування 100-річчя з дня народження відомого закарпатця, духівника Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря, Предстоятеля Православної Церкви в Чеських землях і Словакії, Митрополита Дорофея (в миру Димитрія Георгієвича Філіпа) (20.10.1913 – 30.12.1999). Відомий далеко за межами географічного Закарпаття владика Дорофей у свій час закінчив Московську духовну академію зі ступенем кандидата богослов’я, був духівником Мукачівського монастиря, далі єпископом Кременецьким, а згодом і Предстоятелем Православної Церкви Чеських земель і Словакії.
На засіданні було прийнято рішення 19 жовтня, в суботу, в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі освятити встановлену ювілейну мармурову плиту, звершити заупокійну панахиду і провести круглий стіл з нагоди 100-річчя від дня народження Митрополита Дорофея (Філіпа).
Жваво обговорювалися також видавничі проекти Центру.

P.S. Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) (коротко-БІНДЦ) був створений з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора у вересні 2008 року в 97-му річницю з дня народження відомого богослова і вченого, подвижника благочестя Православної Церкви на Закарпатті в XX столітті, духівника Свято-Миколаївського жіночого монастиря, архімандрита Василія (Проніна).
Дослідницький центр було створено за ініціативи кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України УжНУ Юрія Данильця та кандидата богослов’я, диякона, а згодом протоієрея Олександра Монича. Директором центру є Юрій Данилець, вченим секретарем – отець Олександр. БІНДЦ сьогодні нараховує 7 наукових співробітників.
Сьогодні БІНДЦ має свою чітко сформовану структуру, статут, офіційні печатку, бланк тощо. Богословсько-історичний дослідний центр є першим подібним проектом в Мукачівській єпархії.
Мета центру полягає, перш за все, в дослідженні та вивченні богословсько-історичної спадщини архімандрита Василія (Проніна), яка на даний час скрупульозно вивчається. Наукові та богословські праці, публікації, статті різних років подвижника різносторонньо розкривають повноту Православ’я. Його наукові та богословські праці на сьогоднішній день залишаються неперевершеними. Наукові ідеї отця Василія в сфері богослов’я, математики, фізики та археології вражали у свій час наукову спільноту не лише України.
Завдання, які стоять перед дослідниками, торкаються різних сфер богословсько-історичного простору. Перш за все, це планомірні та систематизовані дослідження історичного минулого Православ’я на Закарпатті; формування, розвиток та життя Православної Церкви у різні історичні періоди; богословська думка та її представники у в цьому краї. В центрі імені Василія (Проніна) проводяться дослідження з агіографії, агіології, еортології, гімнографії та в інших напрямках, які торкаються Православної Церкви на Закарпатті.