Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ передав директору Всеукраїнської асоціації музеїв раритетне видання журналу «Основа»

13 лютого Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії прийняв директора Всеукраїнської асоціації музеїв, видатного шевченкознавця, заслуженого працівника культури України Сергія Гальченка та краєзнавця з Москви, доктора історичних наук, академіка Володимира Мельниченка. У зустрічі також взяли участь: секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр та голова Синодального відділу «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик).
У відповідь на звернення Всеукраїнської асоціації музеїв та музею С.С.Гулака-Артемовського в місті Городище Черкаської області Предстоятель Української Православної Церкви передав виконавчому директору Асоціації примірник надзвичайно рідкісного та цінного часопису — журнал «Основа», з особистого зібрання раритетів української культури.
Примірник журналу «Основа» видав П.Куліш на поч. 1860-х рр. в Санкт-Петербурзі. У ньому містяться листи Т.Г.Шевченка до С.С.Гулака-Артемовського. Самі листи не збереглися, і єдиним джерелом для вивчення листування між двома українськими митцями є саме цей журнал «Основа», де вони були вперше опубліковані.
Також Блаженніший Митрополит Володимир нагородив Сергія Гальченка та Володимира Мельниченка орденами святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського.
У свою чергу, Володимир Юхимович передав Митрополиту Володимиру декілька своїх праць з історії української культури.
Під час зустрічі також було обговорено питання створення ювілейної комісії УПЦ з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, яке буде святкувати весь світ 9 березня 2014 р.

***
Семен Степанович Гулак-Артемовський — випускник Київської духовної семінарії. Його життя і творчість були присвячені уславленню краси Божого світу та рідного краю – України. 16 лютого 2013 р. виповнюється 200-річчя від дня його народження. У нинішньому році виповнюється також 150 років з часу прем’єри опери С.С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» на сцені Маріїнського театру в Санкт-Петербурзі.