Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Голова Синодального козацького відділу взяв участь у зустрічі атаманів козачих організацій

11 лютого в Центральному Будинку офіцерів м. Києва відбулось засідання Ради отаманів православних козачих організацій при Синодальному відділі Української Православної Церкви з питань пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, вів засідання, голова Синодального відділу єпископ Ямпільський Іосиф. На зустрічі були присутні 29 козачих отаманів з 12 регіонів України (Донецької, Луганської, Запорізької Дніпропетровської, Кіровоградської, Харківської, Сумської областей, Києва та Криму).
З доповіддю на тему: «Перспективи соціальної інтеграції козацтва в соціальну структуру сучасного суспільства і роль Православ’я в цьому процесі» виступив голова Синодального козацького відділу єпископ Ямпільський Іосиф.
Одне з головних питань, розглянутих на засіданні — духовне окормлення козачих товариств, воцерковлення козаків.
Козаки з Кримської, Донецької та Кіровоградської єпархій поділилися своїм досвідом співпраці з єпархіями і запропонували варіанти положень, розроблених спільно з духовенством. Козаки звернулися до єпископа Іосифа з пропозицією клопотати перед архієреями тих єпархій, в структурі яких немає відділу по роботі з козацтвом, створити їх.
Ще одне важливе питання, розглянуте на засіданні Ради — патріотичне виховання молоді. Козацькі товариства мають достатній досвід у цій сфері, постійно проводять роботу з дітьми та молоддю, збори і табори. Рада прийняла рішення вивести цю роботу на новий рівень: молодіжні табори з 2013 року зробити більш масовими і проводити їх за участю якомога більшої кількості команд і козацьких організацій.
Актуальним є і питання організації козачих кадетських класів. Зараз такі класи створюються двох видів — шкільні і позашкільні. Шкільні відкриваються на базі загальноосвітніх шкіл і комплектуються насамперед дітьми козаків, позашкільні — при установах позашкільної освіти та працюють як мережа гуртків. Козацькими організаціями вже розроблена позашкільна програма, робота над шкільною буде закінчена найближчим часом.
На Раді було обговорено перспективи роботи. Начальник відділу Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Н.А. Щербінін розповів про заходи і рішення, запропоновані Міністерством оборони для оптимізації роботи Координаційної ради з питань розвитку козацтва при Кабінеті Міністрів України.
Настоятель храму Всіх Святих Воїнів, що в столичному парку «Перемога», священик В’ячеслав Яковенко оголосив про початок акції «Козача цегла», в ході якої кожен козак, кожне козацьке товариство може прийняти участь у зведенні храму.
На закінчення, секретар Координаційної ради, отаман Вірного Козацтва Олексій Селіванов вручив єпископу Іосифу від імені отамана Всевеликого Війська Донського, В.П.Водолацького, орден «За Віру, Дон і Отечество», а потім отаман і владика вручили  керівникам козачих товариств грамоти Міністерства оборони України за роботу в 2012 році.