Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КАНАДА – УКРАЇНА. Розпочався візит архієпископа Хустського і Виноградівського Марка у Канаду

З 21 лютого розпочався неофіційний візит правлячого архієрея Хустської Єпархії у Канаду. Владику супроводжує диякон Володимир Петровцій. Владика Марк з 1993 по 2005 роки ніс послух Керуючого Патріаршими Парфіями у цій країні. За цей час між парафіянами та владикою склалися добрі дружні стосунки, які не закінчилися з призначенням Його Високопреосвященства на Сумську кафедру у 2005 році.
Цьогорічні відвідини співпали з 20-ю річницею призначення владики Марка на посаду Керуючого Патріаршими Парафіями у Канаді. У Міжнародному аеропорту м. Едмонтон (Альберта, Канада) архіпастиря зустрічали парафіяни та священнослужителі Патріарших Парафій. Як повідомили самі зустрічаючі, було відчуття ніби вони ніколи не розлучалися з владикою Марком. Дружня зустріч продовжилася молебнем у кафедральному соборі м. Едмонтон та бесідою із зустрічаючими.
24 лютого відбулося святкове богослужіння у соборі разом із нинішнім Керуючим владикою Іовом (Смакоуз), а наступної неділі – 3 березня – богослужіння та зустріч із владикою Марком буде проведено на парафії у м. Отава.

***
Довідка.
Патріарші Парафії в Канаді сформувалися після переходу Варваринської парафії міста Едмонтон під Патріарший омофор. Рішення про приєднання до Московського Патріархату було прийнято на загальних парафіяльних зборах ще у 1946 році, але це фактично сталося тільки у 1955 році. З даруванням Американській Метрополії статусу Автокефалії, деякі парафії побажали залишитися під омофором Патріарха Московського і всієї Русі. Це бажання було прийнято до уваги та закладено у Томосі святішого Патріарха Алексія І про дарування Православній Церкві в Америці Автокефалії як можливість деяким парафіям залишатися під Святішим Омофором.