Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. Участь представника Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерств у Міжнародній науково-практичній конференції «Особистість педагога у морально-етичному вихованні учнів»а

12 листопада за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Національної академії педагогічних наук України та Всеукраїнського фонду сприяння розвитку культури і освіти «Добро» в Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Особистість педагога у морально-етичному вихованні учнів». Конференція проходила в приміщенні президії Національної академії педагогічних наук України.
Відкрили конференцію академік-секретар відділення загальної педагогіки та історії педагогіки НАПН України, академік НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Сухомлинська О.В., головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Євтушенко Р.І. та президент Всеукраїнського фонду сприяння розвитку культури і освіти «Добро», кандидат історичних наук Поликовська О.О.. На конференцію було заявлено 22 доповіді. Загалом у конференції взяли участь 27 зареєстрованих осіб, а також студенти І курсу Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. За благословенням Високопреосвященнішого Филипа, митрополита Полтавського і Миргородського, голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства в роботі конференції взяв участь співробітник відділу Георгій Оніпко.
Відкриваючи конференцію О.В. Сухомлинська зазначила, що даний науковий захід має за мету висвітлення двох аспектів: по-перше, розкрити особистість вчителя, який викладає предмети морально-етичного спрямування, а по-друге, прояснити предмет етики, який вчитель намагається донести до учнів. Після вступного слова кураторів конференції відбулася презентація книги «Етичний розвиток педагога», проректора з наукової роботи Київського університету імені Бориса Грінченка, професора кафедри теорії та історії педагогіки, доктора педагогічних наук Хоружої Л.Л.. Після презентації книги розпочалися доповіді учасників конференції.
Серед всіх доповідей особливо потрібно відмітити доповіді О.О. Чепур, А.І. Кухарчук та священика УПЦ Є.М. Сурело. Так, у своїй доповіді під назвою «Світська етика» методист Зеленоградського окружного методичного центру, керівник полікультурного центру «Джерела» ГБОУ МЦ ЗелОУО ДО м. Москви ЧЕПУР О.О. окреслила процес вивчення курсу «Основи релігійних культур та світської етики» в Зеленоградському окрузі м. Москви, зокрема зазначивши, що батьки учнів під час вибору серед основ релігійних культур різних конфесій надають перевагу саме вивченню світської етики у школах.
Магістр релігієзнавства, викладач філософських і релігієзнавчих дисциплін, магістр богослов’я; заст. голови Громадської ради при Скадовській райдержадміністрації, голова Комісії з питань освіти, культури та духовності; голова Херсонської обласної ГО «Асоціація педагогів християнської етики»; автор програм із християнської етики Кухарчук А.І. у своїй доповіді на тему «Із досвіду викладання християнської етики на Херсонщині» зазначила, що на її думку найбільш головним у викладанні курсу «основ християнської етики» є присутність трьох складових: 1) наявність у вчителя професійної педагогічної освіти; 2) наявність сертифікату, що дозволяє викладати духовно-моральні курси; 3) відсутність релігійної заангажованості. Доповідач розповіла, що на Херсонщині курс «Основи християнської етики» почав викладатися в 2006 році, коли вчителів, які могли викладати даний курс було дуже мало, а зараз у Скадовському районі Херсонської області нараховується майже 110 педагогів, що викладають даний курс. А.І. Кухарчук навела статистику, зазначивши, що в Херсонській області 72 % учнів у школах вивчають даний курс саме у контексті культурології. Як зауважила доповідач, майже всі викладачі даного курсу, серед яких є навіть 2 священики, є соціально активними, створюють соціальні проекти, беруть участь у громадському житті, активно присутні у соціальних мережах. Завершуючи свою доповідь, А.І. Кухарчук наголосила на важливості викладання у школах курсу «Основи християнської етики», зазначивши, що діти які вивчають цей предмет змінюються в кращу моральну сторону.
У своїй доповіді «Християнська етика як основа сучасного виховання школярів» вчитель християнської етики, практичний психолог Чаплинської середньої загальноосвітньої школи Дніпропетровської області, священик УПЦ Євген Миколайович Сурело зазначив, що в Україні у школах викладаються різні курси духовно-морального спрямування, серед яких потрібно відзначити курс «Біблійна історія та християнська етика», який був розроблений для учнів 1-11 класів за ініціативи голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства, митрополита Полтавського і Миргородського Филипа. Доповідач наголосив на тому, що у вищих навчальних закладах України має бути відкрита спеціальність «вчитель християнської етики» для повноцінної професійної підготовки педагогів для викладання даного курсу, бо, на жаль, поки підготовка викладачів даного предмету відбувається лише на спецкурсах, які проводяться єпархіальним відділом релігійної освіти та місіонерства Дніпропетровської єпархії УПЦ. Завершуючи свою доповідь, Є.М. Сурело зазначив, що в Дніпропетровській області є декілька священиків УПЦ з базовою педагогічною освітою, до яких він відніс і себе самого.
Конференція закінчилася засіданням «круглого столу» з обміну досвідом щодо підготовки та перепідготовки вчителів з морально-етичного виховання дітей та молоді, на якому доповідачі дали відповіді на різні запитання аудиторії.