Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт подарував Музею книги, що у Старому Луцьку факсиміле Луцького Євангелія

Середа, чотирнадцятого листопада, стала особливим днем в історії Музею книги, розташованому у Луцькому замку на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Цього дня керуючий Волинською єпархією митрополит Волинський і Луцький Ніфонт зробив неоціненний подарунок цьому культурному закладу – владика презентував музею факсимільну копію Луцького Євангелія XIV століття.

У церемонії передачі цієї пам’ятки духовної культури нашого краю взяли участь також ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустик Капауз, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, та секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук.
У своєму слові до присутніх директор Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький зауважив, що в нашій історії завжди були подвижники та ентузіасти, які докладали зусиль до збереження історичної спадщини: «і до таких людей належите і ви, дорогий владико Ніфонт, і ми дякуємо вам за цей дарунок».
Варто зауважити, що оригінал Луцького Євангелія, написаного в другій половині XIV століття в Красносільському монастирі Луцька зберігається в Російській державній бібліотеці в Москві , а в 2010 році стараннями Волинської єпархії Української Православної Церкви, і зокрема, митрополита Ніфонта була зроблена і факсимільна копія.
«І я дуже радий, що теж ми долучились до популяризації і видання факсимільної копії цього Євангелія…адже це – наше рідне Луцьке Євангеліє, яке на два століття старше ніж відоме Пересопницьке Євангеліє», — підкреслив, звертаючись до присутніх владика Ніфонт.
В свою чергу, як розповів голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, це Євангеліє вже презентували в Італії, в містах Барі, Мілані та бібліотеці імені Лоренцо Медічі у Флоренції.
До слова, як зауважила завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна, серед жертводавців монастиря, де було написане Луцьке Євангеліє був і внук соратника відомого волинського князя Дмитра-Любарта, який і зробив відповідний вкладний запис на одній з сторінок Євангелія.
«Видно, що ви попрацювали – скільки тої людинки є, а ви взяли і віднайшли цей запис, як це вміють робити історики, нехай і далі вам допомагає Господь у вашій праці», — такими словами відзначив пані Олену митрополит Ніфонт.
Від імені обласної та луцької міської влади владиці за цінний дарунок подякували заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валерій Дмитрук та начальник відділу охорони історичної спадщини управління культури Луцькради Сергій Годлевський.
«Це дійсно граний християнський приклад співпраці Церкви і влади», — зауважив, зокрема, Сергій Годлевський.
По завершенні церемонії передачі хор вихованців ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра виконав кілька духовних піснеспівів, а згодом присутні оглянули виставку світлин рівненських фотографів Олександра Харвата та Віктора Луца «Святині Волині».
Варто також зауважити, що голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук заінтригував дещо присутніх, повідомивши, що видання і презентація факсимільної копії Луцького Євангелія – не останній такий історико-культурний проект Волинської єпархії.