Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. У Любарі освячено меморіальний пам’ятник жертвам голодомору 1932-1933 рр.

24 листопада в День пам’яті жертв голодоморів, в смт. Любарі відбулися поминальні заходи, присвячені спомину сумних подій, що відбувались на Україні у 1932-1933 роках. Організований тодішньою безбожною владою штучний голод привів до багаточислених жертв, зокрема за офіційними даними, загинули близько 9 млн, а за неофіційними — до 13 млн жителів всієї країни.
Розпочалося пам’ятування Святою Божественною Літургією, яку у Свято-Троїцькому храмі селища очолив Високопреосвященніший Никодим, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський. За Богослужінням владиці співслужив благочинний Любарського округу і настоятель парафії прот. Миколай Шапіренко, а також духовенство благочиння.
Під час Літургії виголошувалася поминальна заупокійна ектінія за загиблими під час голодомору. Молитвенно оспівував Богослужіння приходський хор храму. Багато прихожан парафії, зокрема діточок, приступили цього дня до Святих Тіла та Крові Господніх.
На закінчення Літургії, владика Никодим виголосив душеспасительну настановчу проповідь, в котрій розкриваючи зміст прочитаної євангельської притчі, наголосив на стійкості кожного у своїй вірі, терпіні та постійній молитві до Творця. Також Архіпастир, вручивши святу просфору, привітав із Днем Ангела голову районної адміністрації, Віктора Кириловича Захарчука та надав йому слово для привітання.
Після привітань владики та районного голови, духовенство разом із присутніми прихожанами вийшли на Хресний хід від Троїцької церкви до Свято-Пантелеймонівського храму, котрий будується. На його території, спеціально до Дня пам’яті жертв голодомору в Україні, був поставлений меморіальний пам’ятник із написами імен загиблих з кожного села Любарського району.
Біля пам’ятника була відслужена заупокійна літія та звершений чин освячення пам’ятної скульптури. Після молитви із словами вітань до народу виступив владика Никодим та голова районної адміністрації Віктор Захарчук. Під час поминального мітингу-реквієму, вшановуючи душі померлих, представники влади та миряни поклали до меморіалу живі квіти та запалені лампади. Завершилися поминальні урочистості запланованою концертною програмою.