Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Студенти ВДС – волонтери у Польщі

Вихованці волинської духовної семінарії взяли участь у впорядкуванні кладовищ православних українців на Холмщині.
…Густі зарослі дерев і кущів, розтрощені надгробки, повалені хрести. Таку картину побачили студенти Волинської духовної семінарії на  православному кладовищі села Бересть нинішнього Замойського повіту Польщі. Більшість похованих тут українців – невинні жертви україно-польського конфлікту 1943-44 років.
«Триста православних вбили за одну ніч, -каже помічник інспектора ВДС ієромонах Ілля (Вишневський), що супроводжував семінаристів у поїздці. – Про це розповідав місцевий священик Віктор Харкевич. У їх числі –місцевий батюшка з матушкою. Нині вони вже канонізовані».
Втім, де саме поховані новомученики, дізнатися не вдається. На цьому цвинтарі, як і в більшості місць останнього спочинку православних на колишніх етнічних українських землях Холмщини, руїна та запустіння. І ось уже чотирнадцять років за покликом серця приїздить у Польщу нинішній начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Сергій Годлевський. Приїжджає не сам –привозить із собою групи молодих волонтерів, які зголошуються привести у належний стан забуті кладовища.
Як розповідає ієромонах Ілля, Волинська єпархія вперше бере участь у цій акції. Поїздка відбулася з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта і особистого сприяння голови ОДА Бориса Клімчука. Підтримав добре починання архієпископ Люблінський і Холмський Авель, якого з волинським губернатором пов’язують багаторічні приятельські стосунки.
Отець Ілля каже –семінаристам до роботи не звикати. Відслуживши молебен перед початком доброї справи, першого ж дня взялись до діла. Заздалегідь прихопили з дому бензопилу і великі сокири. Втім, інструментів виявилось замало. Тоді на допомогу прийшли місцеві мешканці.
«Поляки позичили нам бензопилу і коси, -розповідає отець Ілля. -А з огляду на те, що жили ми у сусідньому Грабовці, звідки до Береська добрих п’ять кілометрів, дали напрокат свої велосипеди. Коли привели могили у порядок, одягли облачення і прийшли на кладовище, аби відслужити за невинно убієнними панахиду – побачили на вцілілому хресті свіжий вінок. За час перебування у Польщі ми не відчули навіть натяку на недоброзичливість. Зараз інші часи, виросло нове покоління».
Помічник інспектора ВДС стверджує – поїздка пішла семінаристам на користь. Вони не тільки добре виконали покладену на них місію, але й отримали масу позитивних вражень: поспілкувалися з архієпископом Люблінським і Холмським Авелем, побували на святі у монастирі святого Онуфрія, з’їздили у Варшаву, де відвідали місцеву православну семінарію.
Задоволений роботою семінаристів і керівник групи Сергій Годлевський. Він стверджує –хлопці трудилися на совість.

«Не жаліючись на втому, вони працювали до тих пір, поки є робота, -каже він. –Разом молилися, разом працювали. Не вважаю себе сентиментальним, але визнаю — це дуже сильно допомагало, коли робочий день починався і закінчувався молитвою».
За словами Сергія Годлевського, наразі на цвинтарі у Береську закінчили перший етап робіт. У найближчому майбутньому його обгородять і зроблять підмурівку під пам’ятник жертвам конфлікту.
Днями пан Годлевський і голова ВОДА Борис Клімчук знову побували у Польщі. Під час зустрічі з архієпископом Люблінським і Холмським Авелем Борис Клімчук акцентував на системній і злагодженій роботі в справі українців на теренах Люблінщини. Владика благословив всі подальші кроки влади та волонтерів на шляху відновлення історичної пам’яті та партнерства між двома державами та народами України та Польщі.
«З архієпископом Авелем ми обговорили питання нашої спільної роботи по пошануванню і відновленню памяті тих українців, які жили і трагічно загинули тут, на Люблінщині, у 44 -х роках. Вшанування жертв, відновлення кладовищ, отакі от людські речі, які час прийшов зробити, які ще не пізно зробити», -наголосив голова ОДА Борис Клімчук..
Людмила ПРИЙМАЧУК