Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Православний КВК на Старовижівщині

14 серпня,  в просторому приміщенні кримненського Будинку культури — справжній аншлаг. Всі, від малого до старого, в очікуванні фіналу православного КВК.
Захід своїм форматом та масштабністю дещо незвичний для громади кримненського благочиння, тож глядачів – ніде яблуку впасти.
Збоку помітно вирізняються конкурсанти:ошатно причепурені і дещо нервують. Рядами вище – горді за своїх дітей батьки, вихователі, гості та учасники попередніх кущових етапів змагання, яким для фіналу трішки не вистачило вирішальних кількох балів. Так в фінальному поєдинку за звання кращих знавців релігійної науки зійшлись три команди «Божа іскра» (вихованці церковно-приходських шкіл з с. Галина Воля), «Серце сповнене любові» (с. Рокита) та «Діти сонця» (с. Залюття).
«Захід дещо нетрадиційний в контексті методів православного виховання молоді, проте результат перевершує очікування. Це горіння в очах дітей, що стимулює їх пізнавати все добре, чисте і світле!»- відзначив у вступному слові координатор заходу благочинний Кримненської округи прот. Сергій Никонюк. А схвильованих учасників конкурсу відразу заспокоїв: нагорода чекає на всіх. Яка саме — заінтригованій публіці сповіщає поважний гість свята — голова Старовижівської райдержадміністрації Володимир Семенюк. Саме за його участі й матеріальної підтримки районного осередку «Партії Регіонів», а також неабиякого фінансового та координаційного сприяння Курилюка Олександра Івановича – члена обласної «Партії Регіонів» — для сумлінної дітвори благочиння спільними зусиллями підготували незабутню винагороду — поїздку до Почаївської лаври. Ще одною приємною несподіванкою стала кількість місць – аж понад 100! Тож прекрасну можливість доторкнутися часточкою душі до величної святині отримали не тільки фіналісти змагань, але й усі учасники православного турніру з 15 приходів, що демонстрували свою ерудицію і знання Закону Божого протягом всіх весняно-літніх відбіркових етапів. А переможцям православного КВК надано можливість ще й друзів запросити до паломництва.
Прекрасну новину зал зустрічає шквалом аплодисментів. Благочинний Кримненської округи, з легкої руки та невичерпного ентузіазму якого і зародилась ідея організувати таку поїздку, зізнається: «Мрію про спільне паломництво до Почаєва виношував давно. З весни не було мені спокою. Та, коли своїм задумом став ділитися з посадовцями та представниками влади зрозумів, що у моєї мрії потихеньку стали проростати крила. От, заходжу до голови нашого Володимира Семенюка, а він мене уважно вислухав. Бачу, щось записує, підкреслює і три знаки оклику ставить! Згодом запитую: як там наші «знаки оклику»? А він мені усміхається: «Їдуть до Почаєва!».
Від імені всього благочиння прот. Сергій Никонюк ще раз дякує спонсорам–владцям, а в знак вдячності та налагодження співпраці дарує голові райдержадміністрації ікону рівноапостольного князя Володимира, ім’я якого керманич району носить.
Зрештою в такому піднесеному настрої розпочинаються самі змагання. Як належить православним – з спільної молитви. Затим 4 конкурси. Хто вправніший та обізнаніший — слідкує поважне журі в складі священників, вихователів та представників влади.
Веселі ігри та головоломки, повчальні історії та акровірші на православну тематику, розповіді про життя святих, вікторина для глядачів –сценарій свята відзначився оригінальністю та різноплановістю завдань, за якими стоїть громіздка праця ведучого та автора майже всіх конкурсів настоятеля Сергіївського храму с.Залюття, відповідального за роботу з молоддю та місіонерську діяльність в благочинні прот. Юрія Гринька.
І хоч однозначно переміг хороший настрій та дружба, а кожна з команд показала чудові результати, формат заходу вимагав від журі все-таки назвати ім’я переможця. Так кращими з кращих стали «Діти Сонця» з Залюття. Друге місце дісталось «Серцю сповненому любові» (с. Рокита), а третю сходинку посіли вихованці церковно-приходської школи з села Галина Воля («Божа іскра»).
Гумористична атмосфера, невимушеність, доброзичливість та моральна насолода — подібні конкурси показують , що це чудова альтернатива деяким гучним веселощам, які не благословляються Церквою. Такі достойні розваги для молоді можна організовувати і під час посту (до речі, 14 серпня розпочався Успенський піст).
…КВК дійшов фіналу. Емоції продовжують вирувати уже в вестибюлі кримненського Будинку культури. Поки батьки та вихователі узгоджують організаційні нюанси такої омріяної поїздки, дітлахи не менш заклопотано обговорюють, кого ж із друзів до Почаєва запросити!
Наталія Гурська