Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ШЕПЕТІВКА. Єпархія відсвяткувала 5-річчя утворення

Епископ Шепетовский и Славутский Дионисий31 травня виповнилося п’ять років з дня створення Шепетівської єпархії.
З нагоди першого ювілею єпископ Шепетівський і Славутський Діонісій очолив святкове богослужіння у Свято-Михайлівському кафедральному соборі.
Єпископу Діонісію співслужили: настоятель кафедрального собору протоієрей Михайло Мацола, ігумен Свято-Різдво Богородичного Городищенського монастиря архімандрит Роман (Кимович), отці благочинні та духовенство єпархії.
По завершенні літургії був відправлений подячний молебень Господу Богу за всі благодіяння.
Після молебню правлячий архієрей привітав клір і паству із знаменною датою в історії нашої молодої єпархії. У вітальному слові владика Діонісій згадав про основні події у житті єпархії, які відбулись за цей короткий проміжок часу. В першу чергу, це зведення і закладка нових храмів та їх освячення. Архіпастир висловив подяку священнослужителям за їхній внесок у розбудову єпархії та зазначив, що виконано велику роботу, але ще більше потрібно зробити в майбутньому.

На завершення Преосвященніший владика Діонісій побажав Божого благословення нашій єпархії, а усім вірянам і духовенству — миру, злагоди, здоров’я і натхнення в усіх благих починаннях в ім’я утвердження Православ’ я у нашому краї.

Шепетівська єпархія була утворена 31 травня 2007 року шляхом виділення зі складу Хмельницької.
Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви (Журнал № 59) до Шепетівської єпархії відійшли такі адміністративні одиниці Хмельницької області: місто Нетішин; райони — Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський, Теофіпольський та Шепетівський.
Преосвященні єпархії отримали титул «Шепетівський і Славутський».
Першим правлячим архієреєм було призначено клірика Володимир-Волинської єпархії архімандрита Никодима (Горенка) із возведенням його в сан єпископа. Архієрейська хіротонія відбулася 4 червня 2007 року в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
10 червня 2007 року рішенням Священного Синоду УПЦ (Журнал № 63) Преосвященного Никодима було переміщено на Володимир-Волинську кафедру, а єпископом Шепетівським і Славутським призначено клірика Чернігівської єпархії намісника Спасо-Преображенського Новгород-Сіверського чоловічого монастиря архімандрита Володимира (Мельника).
Рішенням Священного Синоду УПЦ від 14 червня 2011 обраний єпископом Шепетівським і Славутським насельник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Діонісій (Константинов).