Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. У  єпархії відроджується обитель

Монастир на честь преподобного Онуфрія Великого, згадка про який міститься в історичних документах ще від початку 18-го століття, майже вщент зруйнований за часи панування атеїстичної влади, сьогодні знову відроджується дбанням і працею кількох ченців разом зі своїм намісником ігуменом Еразмом. Відтоді як тут знову оселилися ченці, повернувши ті законні приміщення, що таки вціліли й були перетворені на валяльну фабрику, монастир набув рис святої обителі: побудовані житлові й господарчі приміщення, відреставрований головний храм і повернуті до молитви унікальні чернечі печери, де також діє підземний храм, вхід до якого, щоправда, час від часу доводиться розчищати від зсувів ґрунту. От і цього разу численні прочани, що в понеділок 25 червня прибули до святої обителі, щоб вклонитися пам’яті преподобного Онуфрія Великого, були позбавлені можливості увійти до печер, що однак не завадило відчути атмосферу справжнього свята, яке відбувалося просто неба, де правилася святкова Божественна літургія.
Її очолив митрополит Черкаський і Канівський Софроній, який щороку саме у цей день приїжджає сюди, щоб разом із ченцями й прочанами звернутися з молитвами до великого подвижника віри православної. З Владикою молилися близько двох десятків священиків і священномонахів.
По завершенні літургії відбулася святкова хресна хода довкола храму, а владика Софроній рясно окропив усіх присутніх свяченою водою. Владика поділився своїми враженнями від дотику до святинь, що зберігаються в храмах Східної Європи: Вінця й Ризи Ісуса Христа, чесної глави Іоанна Хрестителя, чудотворних ікон Божої Матері тощо. Владика молився біля цих святинь за всю черкаську паству, а восени очікується, що до кафедрального собору прибуде дарунок від грецьких православних собратів – частинка Хреста, на якому було розіп’ято нашого Спасителя.