Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Розпочався Петрів піст

У понеділок седмиці 2-ї після П’ятидесятниці, почався Петрів піст, який називається також постом святих апостолів. Піст цей завжди починається через тиждень після свята П’ятидесятниці і триває до 12 липня — дня пам’яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. У зв’язку з тим, що початок Петрового посту залежить від часу святкування дня Святої Трійці (який є рухомим святом річного богослужбового кола), тривалість цього посту різна. Найдовший період — шість тижнів, а найкоротший — тиждень та один день. Цього року тривалість посту становитиме 31 день.
Петрів піст встановлений у пам’ять того, що апостоли, прийнявши Святого Духа в день П’ятидесятниці, в пості й молитві готувалися до виходу на проповідь Євангелія.
Як і в інші пости, у Петрів піст не дозволяється вживати їжу тваринного походження. Статутом Святої Церкви найбільш суворі обмеження в їжі (сухоядіння) встановлено по середах та п’ятницях. По суботах та неділях дозволяється вживати в їжу рибу. Куштування риби також дозволяється статутом у понеділок, вівторок та четвер, якщо цього дня відзначається пам’ять святого, якому звершується служба зі славослів’ям. (Докладніше про дотримання посту згідно з церковним статутом можна прочитати в 33-му розділі «Типікону».) Нагадаємо, втім, що для мирян ступінь суворості посту визначається за благословенням парафіяльного священика (або ж духівника).