Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Керуючий справами УПЦ архієпископ Митрофан: „Те, що робить Священний Синод, – це є правильно”

На кожному постійному членові Синоду лежить відповідальність, і вони повинні турбуватись за єдність Святої Церкви, щоб все було згідно священних канонів і правил.
21 лютого за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. Після засідання керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан відповів на запитання журналістів.

– Владико, розкажіть, будь ласка, про рішення, які були прийняті на засіданні Священного Синоду?
– Щойно завершилось засідання Священного Синоду нашої Української Православної Церкви, де були прийняті дуже важливі рішення. Це стосується архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра. Одноголосно всіма членами Священного Синоду було прийняте рішення звільнити з посади голови Відділу зовнішньо-церковних зв’язків архієпископа Олександра, а також з посади головного редактора сайту. На посаду ВЗЦЗ призначено архієпископа Бориспільського Антонія, ректора Київських духовних шкіл, а редактором сайту призначено Георгія Коваленка. Причиною таких змін стала діяльність архієпископа Олександра, котра не завжди співпадала з офіційною – священноначалія нашої Церкви. Після завершення засідань Священного Синоду владика Олександр був не згоден з багатьма рішеннями і видавав це за рішення Предстоятеля Української Православної Церкви.
Сьогодні перед засіданням всі члени Священного Синоду зустрілися з Предстоятелем УПЦ Блаженнішим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України. Від Предстоятеля присутні почули батьківську настанову, пораду та отримали благословення на проведення Священного Синоду УПЦ. Такі рішення були прийняті для того, щоб нарешті втихомирити ту непросту атмосферу, яка, на жаль, склалася сьогодні в нашій Церкві. У зв’язку із заявами архієпископа Олександра, які вносили смуту і давали привід різних інсценувань в багатьох ЗМІ, тому й було прийнято таке рішення Синоду. Непросте, складне, але ми віримо, що воно необхідне для нашої Церкви.

– Владико, чи обговорювалися такі кадрові зміни з Блаженнішим Митрополитом?
– Обов’язково, всі питання, які виносилися сьогодні на Священний Синод, були обговорені з Предстоятелем УПЦ Блаженнішим Митрополитом Володимиром.
Сьогоднішня зустріч всіх членів Священного Синоду із Предстоятелем УПЦ пройшла в дуже хорошій, добрій обстановці. Його Блаженство звернувся до присутніх з поздоровленням на початок Великого посту і попросив у всіх пробачення. Після чого члени Синоду задали питання Предстоятелю, в тому числі і щодо проведення засідання Священного Синоду.
Блаженніший Митрополит Володимир прекрасно розуміє ситуацію в Церкві і стоїть на тій позиції, що на кожному постійному членові Синоду лежить відповідальність, і вони повинні турбуватись за єдність Святої Церкви, щоб все було згідно священних канонів і правил.

– Владико Митрофан, чи не дали б Ви пояснень щодо листа, в якому Блаженніший не благословив проведення Священного Синоду?
– Якраз про це я і розповів. Для того всі члени Священного Синоду і звернулись до Предстоятеля УПЦ, приїхали, щоб вирішити саме це питання. Що і було зроблено. Блаженніший Митрополит Володимир має право змінювати свою думку, для того були наведені певні аргументи необхідності зібрання Синоду, тому Блаженніший і благословив його проведення.

– Як так сталося, що найближча людина до Предстоятеля таке чинила?
– Те, що робить Священний Синод, – це є правильно. Можна бути і близькою людиною до Предстоятеля, але не завжди робити добре для самої Церкви, тому саме через це і було прийнято таке рішення. Владика Олександр неправильно коментував рішення Священного Синоду. Представляв, начебто все, що діється на Синоді, є захопленням влади в Церкві, відстороненням Блаженнішого Митрополита Володимира від управління Церквою. Таке архієпископ розповів в одному інтерв’ю телеканалу. Були і інші подібні висовування, які вносили багато незрозумілого і проблемного в церковне середовище. Через те з владикою Олександром проводилися бесіди, йому пояснювали, що він повинен прислуховуватися до голосу своїх співбратів – єпископів. Але, на жаль, виявилося важко щось довести до його свідомості, і він лишався впевнений у своїй правоті. Він робив від імені Блаженнішого Митрополита Володимира такі речі, які компрометували Предстоятеля УПЦ і нашу Святу Церкву.

– Владико, в якому статусі знаходиться сьогодні Блаженніший Володимир?
– Сьогодні Блаженніший Митрополит Володимир знаходиться в статусі людини, котра проходить реабілітацію після тяжкої хвороби, і, звичайно, Його Блаженство лишається Предстоятелем нашої Української Православної Церкви. Згідно Статуту УПЦ, коли необхідно вирішувати питання синодально, то збирається Священний Синод під головуванням старішого за хіротонією постійного члена Синоду.

– Владико, чи розглядались на засіданні інші питання, наприклад про зміни до Статуту?
– Зміни до Статуту не вносилися, тому що комісія не розглядала ці питання.

– Чи буде створена комісія щодо дієздатності Предстоятеля УПЦ?
– Про це мова не йшла, Блаженніший Володимир поступово поправляє здоров’я, тому говорити про недієздатність Предстоятеля УПЦ немає ніяких підстав. Життя Церкви йде, Блаженніший поправляється, Священний Синод засідає.