Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.02.2012. ВІННИЦЯ. Великий хор подарував велике задоволення

19 лютого у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі імені М.Садовського відбувся концерт духовної музики, присвячений 20-річчю створення церковного хору під керівництвом протоієрея Сергія Виговського. Чудовий колектив, який того вечора об’єднав 80 хористів з храму Стрітення Господнього та зі Спасо-Преображенського кафедрального собору, подарував численним глядачам духовну насолоду та естетичне задоволення від свого співу.
А на початку концерту, його ведучий протодиякон Владислав Демченко нагадав присутнім творчий шлях колективу, який розпочався у 1991 р., коли протоієрей Сергій Виговський був призначений регентом архієрейського хору в кафедральному соборі міста Вінниці.
Отцю Сергію довелося не лише створювати новий музичний колектив, його робота полягала, насамперед у духовному вихованні його підопічних. Адже ще з Троїце-Сергієвої Лаври, де о. Сергій співав у хорі під керівництвом прославленого регента і духовного композитора архімандрита Матфея (Мормиля), батюшка виніс головний урок, справжній церковний спів повинен бути, насамперед, духовним. А духовність виховується через участь у житті Церкви. Тому й довелося о. Сергію Виговському не лише проводити репетиції, а й вчити людей основам віри, готувати до сповіді і причастя, возити у паломництва. З часом ця праця дала результат і хор став не лише музичним колективом, а й духовною сім’єю на чолі з батюшкою Сергієм.
Хтось не зміг умістити духовної науки і не зрозумів головного принципу церковного співу сформованого архімандритом Матфеєм (Мормилем): «співаючи служи і служачи співай» — ці люди відсіялися, а інші залишилися. Саме вони того недільного вечора показали, як цей принцип втілюється у житті, адже під спів цього великого хору, хотілось часом плакати, часом радіти, часом просто слухати чудову гармонію, але головне те, що під цей спів хотілося молитися.
Сам концерт був побудований у формі подорожі по церковних святах, починаючи з Різдва Христового і закінчуючи Пасхою і П’ятидесятницею. Різдвяний блок піснеспівів супроводжувало ще й театралізоване дійство, яке показало народні традиції колядування. А самі колядки прозвучали у виконанні хору та чудових солістів: Володимира Холкіна, диякона Никодима Виговського, диякона Ілії Виговського, Володимира Постнікова, Володимира Синиціна, Валентина Бородуліна, Катерини Радецької, Наталії Кравцової, Володимира Хазановича. Ці відомі і у світському, і у церковному музичному середовищі Вінниці люди, подарували глядачам відчуття свята і повернули у чарівний Різдвяний час колядок.
Виступ дорослого хору гармонійно доповнив спів сімейного ансамблю родини протоієрея Володимира Коржевого, котрий разом зі своїми синами і одним з синів протоієрея Сергія Виговського виконав кілька чудових колядок.
А після колядок об’єднаний хор храму Стрітення Господнього та Спасо-Преображенського кафедрального собору розкрив у своєму співі всі барви духовної радості від святкування таких свят, як Благовіщення Пресвятої Богородиці, Богоявлення та Стрітення Господнє.
Особливої уваги заслуговують пісне співи Великого посту, які хористи присвятили своїм колишнім колегам, які ве переступили поріг вічності. Перед тим, як хор розпочав співати зворушливі пісне співи, у яких розповідається про Страждання Господа Ісуса Христа, прозвучав запис голосу одного з нині вже покійних хористів Арсена Марчука, котрий виконав знаменитий пісне спів «Разбойника благоразумного».
Після сумних і трагічних пісне співів, які нагадували про Голгофу і страждання Спастителя і звучали у напівтемряві, яку осяяли лише мерехтливі вогники свічок, радісним і переможним контрастом зазвучали життєстверджуючі піснеспіви Пасхального періоду.
А потім хор переніс глядачів на святкування Дня Святої Трійці, який ще називають Днем народження Церкви. Тому логічно, що далі прозвучали піснеспіви, присвячені тим, хто цю Церкву складає – насамперед Пресвятій Діві Марії і угодникам Божим – святим Небоителям. А від Церкви земної, яку складають всі віруючі, завершальним подячним акордом концерту прозвучав знаменитий твір Д. Бортнянського «Тебе, Бога, хвалим».
Від імені всіх присутніх хористів та їхнього керівника протоієрея Сергія Виговського подякував і привітав з ювілеєм митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. Владика підкреслив, що усі 80 хористів, які того вечора стояли на сцені, вклали у звуки пісне співів всю свою душу і серце і подарували глядачам незабутню духовну насолоду. Архієрей відзначив і місіонерське значення концерту, яке було втілене за допомогою двох великих екранів, на яких були відео ілюстрації до пісне співів, а також самі слова, які хор співав у даний момент.
Митрополит Симеон подякував хору, який прославляє Бога за кожним великим богослужінням і прикрашає своїм співом церковні святкування. На честь ювілею владика нагородив хор своєю благословенною грамотою, а диригента протоієрея Сергія Виговського – особливою архієрейською відзнакою.
На знак подяки владиці Симеону і численним глядачам, які заповнили того вечора весь зал і балкони театру, у виконанні хору прозвучало урочисте і громогласне «Многая і благая літа!».
Прес-служба Вінницької єпархії