Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.02.2012. КОВЕЛЬ. Відбулася конференція «Окультизм та магізм як виклики духовній безпеці суспільства»

«Окультизм та магізм як виклики духовній безпеці суспільства» — така актуальна тема об’єднала учасників духовно-освітньої конференції, що протягом 12 та 13 лютого проходила у Ковелі.
Міський будинок культури «Просвіта» зібрав переповнену залу священиків та представників влади, вчителів та лікарів, представників науки та простих, але не байдужих до поставленої проблеми волинян.
Захід розпочався за благословенням єпископа Володимир-Волинського та Ковельського Володимира. Ковель вже не вперше стає місцем проведення загальноукраїнських духовно-просвітницьких заходів, зокрема спрямованих на висвітлення питань духовної безпеки суспільства, влада міста готова і надалі підтримувати подібні форуми Церкви та громадських організацій, — така думка була в основі вітального слова міського голови Олега Кіндера.
Зі словами привітання та змістовного осмислення теми до присутніх звернулися народний депутат України, заступник голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Путь Православних» Юрій Болдирєв та архієпископ Львівський і Галицький Августин, котрий є головою богословської комісії Української Православної Церкви.
Доцент Національного медичного університету імені О.Богомольця, відповідальний секретар Комісії з біоетики при Національному медичному університеті Анатолій Єгоренков висвітлив перед присутніми тему методологічних, соціальних та духовних факторів, що сприяють виникненню і розвитку анти-науки в сучасному суспільстві. Вчений детально зупинився на проблемі сучасної тенденції синтезу лженауки, псевдо-релігійного сектанства, бізнесу та розповів їх соціальні і духовні наслідки.
Насельник київського Іонинського монастиря, заступник голови Синодального відділу у справах молоді УПЦ архімандрит Іоасаф (Перетятько) розповів про власний досвід зустрічей з т.з. народними цілителями та виклав своє бачення психологічних аспектів марновірства.
Викладач Сумського пастирсько-богословського Духовного училища протоієрей Максим Денисенко, котрий є членом Правління Всеукраїнського Апологетичного Центру в ім’я свят. Іоанна Златоуста, торкнувся проблеми проявів окультизму в церковному житті та запропонував пастирські шляхи вирішення проблеми.
Павло Бройде, відомий в Україні спеціаліст із питань захисту від маніпуляції свідомістю, провів глибокий психологічний аналіз явища магізму та розповів про обрядовір’я, як прояв окультного сприйняття світу.
Гість із Білорусі, протодиякон Андрій Горбунов, місіонер Пінської єпархії, популярно висвітлив перед присутніми різницю між молитвою і заговором та торкнувся теми страху перед «порчею».
Серед доповідачів та активних учасників конференції була і прихожанка Низкиницького монастиря Таїса Болзан. У минулому ця жінка була дипломованим «цілителем»-екстрасенсом, проводила відповідні сеанси. Вона щиро і емоційно розповідала про важкі наслідки власного спілкування з т.з. біоенергетиками, викрила внутрішню сутність їхніх практик. Таїса Болзан засвідчила перед присутніми на заході про своє щире розкаяння і застерегла інших від небезпеки окультних занять.
Ініціатором духовно-просвітницького заходу виступила Всеукраїнська громадська організація «Путь православних», її підтримала православне духовенство Ковеля, єпархіальний відділ Всеукраїнського Апологетичного центру в ім`я свт. Іоанна Златоуста та ковельська громадська молодіжна організація «Ф.О.М.А.»
Прес-служба Ковельського благочиння