Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.02.2012. ВІННИЦЯ. Фестиваль «Сімейні читання» — вільний вхід і вибір

Можливостям, особливостям і перспективам першого всеукраїнського фестивалю «Сімейні читання» була присвячена прес-конференція у Вінниці, що відбулася 8 лютого в Управлінні інформаційної політики Вінницької обладміністрації.
А 9 лютого керівника проекту, єпископа Обухівського Іону (Черепанова), главу Синодального відділу у справах молоді УПЦ, благословив на проведення фестивалю православних журналів «Сімейні читання» Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
Чому Вінниця
Вінниця невипадково була обрана для початку нового всеукраїнського проекту. На думку організаторів фестивалю, в цьому місті є достатньо ресурсів для гарного старту заходу та готовність надати підтримку його продовження в інших регіонах країни.
Про активну місіонерську роботу Православної Церкви на Вінниччині розповів начальник обласного управління релігій Ігор Салецький. Він підкреслив, що всі яскраві і багатопланові заходи, що проводяться Вінницькою єпархією і підтримувані обласною владою, спрямовані на роботу з молоддю і сприяють відродженню принципів християнської моралі в суспільстві.
На думку Ігоря Салецького, високий рівень організації заходів та їхня наповненість духовним компонентом, певною мірою, зіграли роль в тому, що перший всеукраїнський фестиваль православних журналів «Сімейні читання» проходить на території Вінницької області.
Секретар Вінницької єпархії, протодиякон Владислав Демченко підтвердив, що проведення фестивалю у Вінниці є продовженням тієї політики, яку проводить Вінницька єпархія останні п’ять років під керівництвом владики Симеона:
- Фестиваль «Сімейні читання» носить і місіонерський, і просвітницький, і сімейний, і молодіжний характер, і обіцяє стати неординарною подією. Православні видання, представлені на ньому — це добрі журнали, які несуть світло і тепло, і кожен знайде в них для себе багато цікавого і корисного — справжнього, людського.
Об’єднуємо зусилля в просторі
- Медіа-проект щодо фестивалю православних журналів — це як ракета-прискорювач для космічного корабля, — з такими словами звернувся до журналістів радіоведучий православних програм протодиякон Миколай Лисенко, який буде ведучим і модератором фестивалю «Сімейні читання». — Це те, що допомагає вивести на належну інформаційну орбіту значний проект.
За словами о. Миколая, сьогодні нашому суспільству, яке втомилося від постійної бездуховності і порожнечі, потрібна якісна духовна їжа. Душі людей чекають цього. Але медіа-простір не існує саме по собі, він невід’ємно пов’язаний з інформаційним простором, його настроєм. Саме такі видання, які створюють повноту і духовність інформаційного простору, і будуть презентуватися на фестивалі православних журналів «Сімейні читання». Таким чином, обопільне завдання цього фестивалю та медіа ресурсів, у тому числі і світських — підготувати аудиторію майбутніх читачів цих журналів, споживачів духовної інформації. Суспільство має бути готове сприймати цю їжу, і в об’єднанні зусиль важлива роль належить ЗМІ.
Про зацікавленість православних видавців і авторів у діалозі з читачами та розширення читацької аудиторії журналів розповіла головний редактор православного сімейного журналу «Фамілія», співзасновник фестивалю «Сімейні читання» Наталія Горошкова.
- Православні журнали, які існують в Україну — це гідні пропозиції, якісні інформаційні продукти не тільки для церковної аудиторії, а й для світської. Тому дуже сподіваюся, що фестиваль «Сімейні читання» стане зустріччю однодумців, прекрасною можливістю спілкування, хорошим способом почути і краще пізнати один одного.
Цікаво всім
Про те, якими обіцяють стати «Сімейні читання» розповіла директор фестивалю Марина Богданова. Бажання брати участь у форумі православних видань для всієї родини в співдружності з журналами «Фамілія» та «Отрок.ua», висловили «православний журнал для думаючих» «Лоза», а також дитячі журнали «Крапельки», «Лесенка», «Шишкін ліс» і жіночий журнал «Самарянка». Всі журнали готуються різнопланово презентувати себе перед читацькою аудиторією, а вінничани зможуть обрати найбільш цікаві для себе видання.
У числі запрошених авторів — ключова фігура місіонерської діяльності в медіа-просторі Україна — протоієрей Андрій Ткачов, чудовий майстер слова — протоієрей Димитрій Шишкін, відомий письменник, блогер і любитель гострих тем — протоієрей Олександр Авдюгін та інші, не менш цікаві в православній журналістиці особистості. Крім традиційного спілкування з читачами, автографів і відповідей на хвилюючі питання, в рамках «Сімейних читань» передбачається свого роду брейн-ринг між авторами, а за найбільш цікаві теми для обговорення — призи читачам.
Барвистим фоном для презентації журналів стануть експозиції живопису та декоративно-прикладного мистецтва, іконопису, книжкові ярмарки, виступи артистів і поетів. Фестиваль пройде в режимі шестигодинного нон-стопа в залі обласної філармонії «Плеяда» і на кількох майданчиках фойє. «Сімейні читання» задумані як живе і багатопланове спілкування гостей та учасників фестивалю, як яскраве і запам’ятовується дію, і, безумовно, як корисний сімейне дозвілля.
- Коли в одному місті широкій публіці будуть представлені православні журнали з усією Україною — це безпрецедентна подія, — сказала Марина Богданова. — І для вінничан це унікальна можливість прийти, побачити і відкрити для себе світ прекрасної сучасної публіцистики, мудрого і чесного слова. Адже більшість наших громадян навіть не уявляють, які чудові тексти пишуться для них, які життєво важливі теми піднімаються, які прості та ясні відповіді можна знайти на питання, що здаються складними і заплутаними.
Наш фестиваль — це відкритий вхід і вільний вибір. Це можливість розширити межі уявлень про світ, спосіб зробити життя яскравішим, багатшим і осмисленою.
Прес-служба Вінницької єпархії