Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.12.2011. ЖИТОМИР. Відбулось храмове свято у графському маєтку Ганських та Ружинських

4 грудня в селі Верхівня Ружинського району відбулось храмове свято. Божественну літургію служив настоятель церкви священик Ігор Руденок. На хресний хід прибули благочинний округу протоієрей Михаїл Маркевич та священик В’ячеслав Слободянюк з Дерганівки.
У Верхівні храм розташовується нині у капличці, що збереглася в парку біля маєтку Ганських і тривалий час служила сімейним костьолом та усипальницею родин Ганських і Ржевуських. Маєток відомий тим, що тут у 1847-1850 роках у будинку майбутньої дружини Евеліни, жив і працював французький романіст Оноре де Бальзак.
Капличка побудована у 1810 році і до революції 1917 року мала два поверхи. Історичні джерела свідчать про багате внутрішнє церковне убранство, красиве оздоблення підвального поверху, де розміщувались домовини померлих представників графського роду. Згодом приміщення використовувалось як спортивний зал. Зараз споруда потребує капітального ремонту. Однак вона належить державі, як і весь комплекс маєтку, а кошти, на жаль, на ремонт не надходять.
Прихожани власними силами підтримують храм, аби було, де звернутися в молитві до Бога, де обвінчатися молодому подружжю, охрестити дитину чи відправити панахиду за померлими.