Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.08.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополита Антонія звернувся з офіційним листом до міського голови

8 серпня керуючий єпархією, митрополит Хмельницький і Староконстантинівський Антоній зверталося до міського голови С.Мельника з протестом проти будівництва в місті мечеті.

МІСЬКОМУ ГОЛОВІ
ПАНУ С.МЕЛЬНИКУ
ВЕЛЬМИШАНОВНИЙ СЕРГІЄ ІВАНОВИЧУ!
18 квітня поточного року (лист № 73) Управління Хмельницькою єпархією УПЦ зверталося до Вас з протестом проти будівництва у нашому місті мечеті. Означене звернення було зумовлене не лише позицією Православних людей, але й усіх християн, включаючи інші конфесії Хмельниччини.
Як нам стало відомо, питання про виділення земельної ділянки (площею 5000 м. кв.) під будівництво соборної мусульманської мечеті по вул. Трудовій, 11/2 Б знову буде виноситися на засідання чергової сесії міської ради.
Занепокоєність цим питанням спонукує мене, як правлячого Архієрея, повторно звернутися до Вас від імені усіх християн Хмельниччини, висловлюючи протест з означеного питання.
Чим же обґрунтована наша позиція?
Насамперед, зауважу: іслам – одна з наймолодших світових релігій, котра виникла у VII столітті. У цей час християнство існувало вже сім століть і тому новому релігійному вченню доводилося у прямому смислі завойовувати нові території та нових адептів. Отже, головним заняттям перших мусульман стала війна. За перші десятиліття свого існування мусульманський халіфат поглинув чимало християнських територій, а через століття став займати територію на трьох континентах — в т. ч. і у Європі.
Ці завоювання зачепили і слов’янський світ: мусульмани завоювали Балкани (болгар, сербів, чорногорців), неодноразово здійснювали агресію щодо українських та російських земель.
Історія свідчить, що на українську землю мусульмани жодного разу не приходили «із хлібом-сіллю». Нам добре відомо, що українських полонених продавали на невільничих ринках по всьому ісламському Сходу. Агресія підігрівалась закликами Корану боротися проти невірних, поки вони не будуть самі платити данину, залишаючись при цьому у приниженому становищі. Повним ідеалом для мусульман завжди була і є боротьба до того часу, поки іслам не запанує повсюди.
Прозелітична спрямованість ісламу нерідко виявляє себе і в сучасній історії і тут варто зазначити: мусульмани ніколи не можуть ставитися до християн, як до рівних, розглядаючи їх виключно у якості матеріалу для місіонерської діяльності. Тому, мирне співжиття представників цих релігій можливе лише до того моменту, поки число ісламістів не стане значним. Як тільки мусульмани відчувають свою кількісну перевагу, або ж безкарність, становище християн відразу ж стає незавидним.
Так, у 1949 р. серби Косово пустили до себе до 70000 мусульман. Пройшло півстоліття, і у 2004 р. косівські ісламісти знищили понад 170 християнських храмів. Зараз Косово — це мусульманська земля… Продовжується джихад і в Албанії, де православні храми вже давно губляться серед мечетей. У Азербайджані в 1990 р. було здійснено криваві насильства над християнським населенням та вірменами. Як наслідок, понад 350 тис. слов’ян змушені були рятуватися втечею. Цей релігійний геноцид був засуджений ООН.
Український народ вміє прощати образи. І якщо у 1992 р. в Києві була лише одна мусульманська молельня, то тепер їх по Україні сотні. Але ісламісти розцінюють толерантність виключно як слабкість. Ніхто з них не виявляє інтересу до культури народу, серед якого вони живуть. Українські школярі читають Омара Хайяма, але в мусульманському світі не особливо знають нашого Кобзаря. Українські діти відвідують гуртки східних танців, проте не знайти нам мусульманина, котрий танцював би “Гопак”. Наші дівчата, виходячи заміж в східні держави, змушені приймати і у 90% приймають там іслам. Гонорові ж послідовники Мухамеда завжди зневажали та зневажають Християнство і зверхньо ставляться до його послідовників.
Сьогодні мусульмани навіть не приховують мети своєї експансії. Нещодавно один з їхніх лідерів заявив, що прихильникам ісламу вже не потрібно братися за зброю — 50 млн. мусульман у Європі незабаром без війни перетворять її на ісламський континент. Родини вихідців зі Сходу, що мешкають у Європі, мають по 7-12 дітей, а європейські чоловіки обходяться лише 1-2 нащадками. Саме тому представники, наприклад, німецької влади вже офіційно заявляють, що до 2050 р. Німеччина стане мусульманською країною.
Що ж ми бачимо у м. Хмельницькому? Сюди все частіше приїздять мусульмани, які працюють на ринку. Як правило, це молоді чоловіки репродуктивного віку. Зазвичай неодружені. Якщо взяти до уваги, що мусульманські родини є багатодітними, то через років 10 мусульманське населення нашого міста складе досить значну цифру, а це означає, що незабаром місцеве населення почне губитися серед гостей.
А далі все відбуватиметься за століттями розробленим сценарієм: спочатку в окремо взятому регіоні з’являються мусульманські торгівці, коли їх стає більше, будуються ісламські мечеті, а потім серед ісламістів знаходяться екстремісти і етнічні конфлікти відбуватимуться у кожному під’їзді. Чи потрібно нам це?
Варто мати на увазі те, що наша земля ніколи не була місцевістю проживання мусульман – ці території споконвічно були населені християнами. Водночас, будівництво мечеті закличе сюди тисячі мусульман – нелегалів, які вже й зараз часто поводять себе як господарі міста, а у подальшому місцеві українці, завдяки змішаним шлюбам, ризикують, взагалі, просто зникнути.
Зважаючи на викладене, а також беручи до уваги факт того, що мусульманська віра ніколи не була історично притаманною Подолянам, за чисельними проханнями християнської громади Хмельниччини, ми повторно висловлюємо свій одностайний протест щодо майбутнього будівництва мечеті у м.Хмельницькому. Маю надію на порозуміння і те, що міська влада, таки, подбає про майбутнє нації.

Нехай Всемилостивий Господь допоможе Вам прийняти вірне рішення і благословляє усі Ваші добрі справи та починання!

З повагою
МИТРОПОЛИТ
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ