Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.08.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній очолив урочистості біля святого джерела пророка Іллі

2 серпня – Свята Православна Церква молитовно вшановує день пам’яті пророка Божого Іллі. Для села Слобідка-Шелехівська Деражняньського району, це особливе свято, оскільки на його території з давніх давен б’є джерело, воду якого люди називають святою за її лікувальні властивості. Ніхто із старожилів села не пам’ятає, коли з’явилося джерело із цілющою водою, до якого з різних куточків України йдуть і їдуть люди на свято пророка Іллі, щоб до сходу сонця набрати води, яка лікує рани і очі.
До нашого часу збереглися тільки легенди про виникнення святого джерела. Одна з таких легенд розповідає, що за цим полем колись жив поміщик. У його дворі була звичайна копанка, з якої наймити поїли худобу. В той час по селі ходив чоловік, тіло якого було вкрите ранами. Напередодні свята пророка Іллі йому приснилося що пророк Ілля прийшов до нього і сказав, щоб він до сходу сонця помив свої рани водою із тієї копанки, і тоді рани зникнуть з його тіла. А чоловік мав би після цього ходити і людям розповідати про цілющі властивості цього джерела. Прийшовши до сходу сонця на копанку, наймити поміщика цього, чоловіка не пустили до води, але він все ж омив свої рани святою водою, і вони дійсно позникали. Він почав ходити від хати до хати, від села до села і розповідати про Святе джерело. Наймити в свою чергу розповіли поміщику про чудо, яке сталось вранці, він розсміявся і сказав, щоб у копанку кинули його собаку, який був сліпий через свою старість. Собака не прозрів, але поміщик осліп, і з того дня жінка поміщика дозволяла всім бажаючим з джерела набирати Святої води, а також їхати до Святого джерела через поміщикові поля.
Зараз немає біля джерела поміщицької усадьби, але видно, що колись таки тут вона була, бо збереглась дорога до цього місця, де б’є джерело.
В день пам’яті пророка Іллі. біля святого джерела була відслужена Божественна Літургія, яку очолив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній. Митрпоплиту свіслужили духовенство з усіх благочинничиських округів Хмельницької єпархії.
Окрім духовенства та прочан, на богослуженні були присутні посадовці міста Деражні, керівництво місцевого самоврядування.
Після літургії був звершений водосвятний молебень, під час якого архіпастир освятив воду, якою окропив всіх присутніх і звернувся з словом до пастви.