Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Сергій Луцький. Фестиваль «Волинський благовіст»

Благотворительные акции
Доброта та милосердя –два крила, на яких тримається світ. І саме ці християнські чесноти зібрали на другому Всеукраїнському благодійному фестивалі духовної пісні «Волинський благовіст», що проходив на луцькому стадіоні «Авангард», сотні небайдужих до чужого лиха людей. Цей проект Волинської єпархії УПЦ виник як ідея продовжити ті доброчинні акції, які їхній керуючий єпархією митрополит Луцький і Волинський Нифонт щорічно організовує з духовенством та довіреною йому паствою.
«Мета заходу – зібрати кошти для обездолених дітей, які сьогодні потребують нашої любові, уваги та допомоги, — сказав владика, відкриваючи дійство. – Дай Боже усім сьогодні відчути християнську любов і доброту, що об’єднує і спрямовує наші вчинки до спасіння наших безсмертних душ».
Голова оргкомітету фестивалю митрополит Нифонт оголосив фестиваль відкритим, і в небо злетіли білі голуби — символи Святого Духа, сила якого здатна переродити людину духовно для милосердя, віри, надії та любові.
Завдяки відеозапису, присутні мали змогу побачити в прямому ефірі (два місцевих канали транслювали фестиваль) і почути пастирське слово Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського та всієї України Володимира, з благословення якого відбувався фестиваль. «Господь сказав – не бороніть дітям приходити до Мене. А ще Він сказав: що вчинили ви одному з малих цих – Мені ви вчинили», – процитував Блаженніший слова Святого Письма.
До слова, самі дітлахи, що прийшли з батьками на свято, не сумували – на площі перед стадіоном на них чекали веселі клоуни, конкурси, ігри та розваги.
Учасників фестивалю привітали голова Волинської обласної ради Володимир Войтович, заступник Луцького міського голови Юрій Вербич, представники бізнесових кіл Волині.
«Волинська обласна рада із великою радістю сприйняла започатковану Вами добру справу, яка проходить вже вдруге, — звернувся очільник обласної влади Володимир Войтович до митрополита Нифонта. — Я особисто від себе і від імені голови облдержадміністрації Бориса Климчука щиро дякую Вам, владико, за те, що ви не втомлюєтесь робити добрі справи для людей, особливо для тих людей, що у першу чергу потребують нашої допомоги».
«Знову наш древній Луцьк збирає людей, щедрих серцем, небайдужих, які розуміють, що ми повинні допомогти знедоленим дітям, — сказав у вітальному слові заступник мера Луцька Юрій Вербич. — Від імені Луцького міського голови Миколи Романюка хочу подякувати всім тим, хто долучився до благодійної акції. Щиро дякую вам, владико Нифонт, за ваш запал і високу духовність, адже ви з року в рік не тільки словами, але й добрими справами допомагаєте дітям-сиротам, дітям-інвалідам і сім’ям, що опинилися у складних життєвих обставинах».
Концертна програма розпочалась із мелодій церковних дзвонів і пасхальних піснеспівів у виконанні хору студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра.
Вихованці недільної школи, яка діє при Свято-Покровському кафедральному храмі міста Луцька, проспівали кілька пісень, присвячених найдорожчій людині – матері. Тему любові до батьків продовжило тріо ченців – архімандрит Аліпій, архідиякон Зосима та ієродиякон Нифонт, які виконали кілька пісень, зокрема ліричну композицію «Батько мій, лебедю білий».
Виступили на сцені і архієрейські хори Свято-Покровського кафедрального храму та храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони». Зі сльозами на очах слухали присутні пісні «Біжать у Почаїв стежки-дороги» та «Ніч глибокая» у виконанні жіночого народного аматорського фольклорного колективу «Дубровойка» з села Оленино на Камінь-Каширщині. «Ми часто беремо участь у різних пісенних фестивалях, а на «Волинський благовіст» приїхали вперше, — розповіла керівник ансамблю Марія Босак. – Хочемо внести і нашу часточку душі у цю благородну справу. Від таких заходів люди добрішають, і світ стає милішим».
Благодійний концерт включав у себе не тільки духовні, але й світські пісні. Кілька естрадних композицій присутнім подарував відомий волинський дует у складі В’ячеслава Судими та Алли Опейди. Свої творчі здібності продемонстрували і вихованці Волинського обласного центру реабілітації інвалідів «Джерело життя».
Чи не найдовшим за часом був виступ всесвітньо відомого білоруського ансамблю «Пісняри». Вони виконали цілу низку композицій, таких як «Біловезька пуща», «Олеся», «Березовий сік».
«Цей фестиваль для нас означає духовну єдність слов’янських братніх народів, — вважає директор ансамблю Ігор Свєчкін. –Всі ми живемо під Богом, тому повинні допомагати ближнім, що опинилися у скрутних життєвих обставинах. Якщо все складеться, ми готові щороку приїздити до вас і брати участь у цьому фестивалі».
Своєрідним гімном акції стала пісня «Збудуймо храм, духовний храм» у виконанні народного артиста України Павла Дворського, виступ якого завершував благодійний концерт. Співак, що вже вдруге бере участь в авторському проекті Волинської єпархії УПЦ, подарував її фестивалю.
Наприкінці благодійного концерту відбулось нагородження лауреатів, організаторів та спонсорів акції. Окрім того, на час її закриття вже підбили підсумки збору пожертв, що відбувався протягом усього дійства. Як оголосив владика Нифонт, завдяки спільним зусиллям меценатів, благодійників і церковних громад вдалося зібрати близько 215 тисяч гривень, що підуть на цільову допомогу сиротам та малозабезпеченим сім’ям.