Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.07.2011. КИЇВ. У день Хрещення Київської Русі Предстоятелі трьох Православних Церков звершили Божественну літургію на Соборній площі Києво-Печерської Лаври

28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та 1023-ї річниці Хрещення Київської Русі, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілля ІІ, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершили Божественну літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври.
За богослужінням молилися архієреї та духовенство Української, Руської, Грузинської та Румунської Православних Церков. Тисячі киян та гостей міста були сьогодні разом зі своїми Архіпастирями.
Літургія супроводжувалася співом трьох хорів: Митрополичого (регент архідиякон Геронтій (Борисевич) та хору Київських духовних академії та семінарії (регент ігумен Роман (Підлубняк) та грузинського Патріаршого хору.
Наприкінці богослужіння Митрополит Володимир звернувся до Патріарха Кирила та Католікоса-Патріарха Іллі ІІ із вітальним словом. На згадку про спільну молитву подарував Сввятішому Патріархові образ Почаївської ікони Божої Матері, а Святішому Католікосу-Патріарху — комплект предстоятельських панагій.
У свою чергу Предстоятель Руської Церкви привітав Блаженнішого Владику з Днем Тезоіменитства та подарував комплект предстоятельських панагій, а на згадку про молитву у Києво-Печерські Лаврі — залишив монастирю список Валаамської Ікони Богородиці. Також Патріарх подарував Грузинському Католікосу-Патріарху архієрейську панагію та ікону хрестителя Русі — рівноапостольного князя Володимира. Окрім цього Первоієрарх Руської Церкви передав у благословення вірянам маленькі іконочки князя Володимира.
Наостанок присутніх привітав Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілля ІІ. Він подарував Патріарху Кирилу мозаїчну ікону великомученика Георгія Побідоносця, Митрополиту Володимиру — образ Грузинської ікони Богородиці. На згадку про своє перше відвідинея Київа та Києво-Печерської Лаври, Грузинський Патріарх залишив у дар обителі Почаївську ікону Пресвятої Богородиці, виготовлену грузинськими майстрами.
Цього дня також Українська Православна Церква вперше вшановує Собор Київських святих, святкування якого було встановлене на засіданні Священного Синоду УПЦ 10 лютого 2011 року (журнал №1).