Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.07.2011. КИЇВ. У Києво-Печерському заповіднику відкрилася нова фотовиставка присвячена 960-річчю заснування Києво-Печерської Лаври і 85-ій річниці створення Заповідника

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася нова фотовиставка «МИТТЄВОСТІ ІСТОРІЇ», присвячена 960-річчю заснування Києво-Печерської Лаври і 85-ій річниці створення Заповідника. Виставка розташована просто неба, вздовж головної вулиці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, що веде до Успенського собору.
Вже майже тисячу років на високих дніпрових кручах височить Києво-Печерська Лавра — найбільший і найвизначніший православний монастир України. Звідси бере початок наше мистецтво і писемність, тут були написані перші вітчизняні ікони, творили перші літописці, заснована перша вітчизняна лікарня та одна з перших українських друкарень. Упродовж століть неповторне поєднання лаврської архітектури з унікальним природним ландшафтом залишаються джерелом мистецького натхнення. З появою фотомистецтва наприкінці XIX ст. з’являються і фотографічні зображення Києво-Печерської лаври.
У світлинах постають фрагменти історії Лаври і Заповідника за останні 100 років, віддзеркалюючи невпинний плин життя. Фотокамера ніби вихоплює моменти з життя святині — як трагічні, так і урочисті. У хронологічному порядку розташовані понад 200 фото — видових і салонних, зроблених наприкінці XIX — на початку XX ст. переважно в лаврській фотомайстерні, заснованій у 70-х рр. XIX ст. Найраннішими з представлених є види територій Ближніх і Дальніх печер Києво-Печерської лаври 1882 р.
У 1926 р. у нелегких історичних умовах з метою збереження і дослідження спадщини Києво-Печерської лаври — невід’ємної частини національного і світового культурного надбання, держава створила Києво-Печерський заповідник. Зусиллями його співробітників вдалося донести до нащадків неповторний архітектурний ансамбль та найкращі вітчизняні пам’ятки духовності і культури. Зацікавлять глядачів фотографії періоду заснування Всеукраїнського музейного городка, німецько-фашистської окупації Києва 1941-1943 рр., післявоєнної відбудови, фото з життя відродженої в 1988 р. Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, відтворення Успенського собору, інших актуальних подій у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.
Відвідувачі побачать фотопортрети видатних особистостей, долі яких були пов’язані з цим святим місцем.
Експозиція створена за фотоматеріалами, які зберігаються у фондах Заповідника, архівах і приватних колекціях.
Адреса:
м. Київ, вул. Лаврська, 13 Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.