Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.06.2011. ЛЬВІВ. Архієпископ Львівський і Галицький Августин відзначив день тезоіменитства

27 червня, у день пам’яті Блаженного Августина правлячий архієрей єпархії, архієпископ Львівський і Галицький Августин молитовно вшанував день тезоіменитства.
Божественну літургію очолив архієпископ Хустський і Виноградівський Марк.
Його Високопреосвященству співслужили архієпископи: Львівський і Галицький Августин, Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископи: Брестський і Кобринський Іоанн, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та Дрогобицький Філарет.
Разом з єпископом Брестським і Кобринським Іоанном на святкування прибув секретар Брестської єпархії протоієрей Петро (Романович) та настоятелька Спаського жіночого монастиря міста Кобрина всечесна ігуменя Єфросинія (Куракевіч).
Під час Літургії архієпископ Марк звершив хіротонію у сан диякона Дударя Віктора Васильовича.
Після запричастного стиха архієпископ Марк звернувся до віруючий зі словами проповіді.
Від лиця архієреїв владику Августина після літургії привітав архієпископ Феодор. Після нього від лиця духовенства та віруючих Львівської єпархії з привітанням з Днем тезоіменитства до владики Августина звернувся вікарій єпархії єпископ Дрогобицький Філарет:
«Ваше Високопреосвященство,святитель Галицької землі! Сьогодні в світлий день Вашого тезоіменитства хочеться сказати про Ваше архієрейське служіння. Ви, Ваше Високопреосвященство, воскресили народну пам’ять про роль Православної Церкви в цій землі. Це було особливо важливо в ті непрості для всієї нашої Вітчизни роки, коли тут відроджувалась єпархія і служіння Церкви.
У наших храмах століттями підноситься молитва про позбавлення народу від різних лих. В одній з таких молитов ми звертаємося до Господа з проханням про позбавлення «від голоду, губительства, страху, потопу, вогню, меча, нашестя чужинців і розбрату». Міжусобна ворожнеча — це верх лиха народного. Час Вашого служіння випало на той період, коли народ нашого краю зазнавав ці лиха.
Згодом Вам випало відновлювати зруйновану церковну інфраструктуру. Неодноразово Вам доводилося відстоювати інтереси релігії і позиції Православ’я в дуже несприятливих політичних умовах.
Ви, виповнюючись мужністю і любов’ю до Галичини, пробуджували народну пам’ять, говорячи про вікову роль Православної Церкви в історії нашої землі. Це особливо жваво відчувається сьогодні, коли бачимо стійкий християнський мир поміж людьми нашої Галицької землі. У храмах Божих народ отримує духовну підтримку, знаходить душевний мир і зміцнюється морально. Церква формує особливий уклад суспільного життя, консолідує людей.
Більшість благодійних і спочатку незвичні зміни в нашому житті нині стали її нормою. Це повернення до релігії, повернення до Церкви, повернення до духовних витоків народного життя. Адже саме згуртованість народу — запорука стійкості держави.
Сьогодні, в день Вашого тезоіменитства, ми дякуємо Вам за велике патріотичне служіння. Ми вдячні Вам за те, що Ви дали можливість нашому народові відчути милостиво заступництво Боже над собою, відчути себе синами і дочками Святої Церкви. Храни Вас Господь на многая літа!»
Також, архієпископа Августина привітав голова Облдержадміністрації Михайло Цимбалюк.
У слові-відповіді владика Августин подякував всім за теплі вітання.
Прес-служба Львівської єпархії