Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.06.2011. ЛУЦЬК. У Волинській духовній семінарії відбувся 35-й випуск

Урочистості розпочалися з Божественної літургії, що її очолив ректор семінарії протоієрей Сергій Ющик, йому співслужили викладачі ВДС і 19 священиків з числа випускників. Після літургії відбувся подячний молебен за участю почесного ректора ВДС протоієрея Петра Влодека. На богослужіннях були присутні рідні і близькі випускників. З гордістю дивлячись на своїх синів у святкових ризах, матері тихцем втирають сльози.
«Мій син Роман продовжив справу батька-священика, що вже двадцять років служить на приході, -розповідає мати випускника Лілія Гелета з села Жидичин, — Ми його ще змалечку щонеділі носили до церкви, з самого дитинства він знав молитви. Після школи Роман навіть не сумнівався у виборі, а ми з чоловіком за нього щиро раділи. Семінарія стала для нього справжньою школою життя і випробуванням сили духу. Якщо на те буде воля Божа, син сподівається продовжити навчання в богословській академії».
Святкування продовжилось у стінах ВДС, де випускники з рук керуючого єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта отримали дипломи і архіпастирське благословення плідно служити на благо Святої Церкви.
Як розповів ректор семінарії Сергій Ющик, цьогоріч ВДС закінчили 18 юнаків, що навчалися на стаціонарі, і 13 священиків-заочників. Серед випускників стаціонару – чотири священики і два диякони, інші найближчим часом збираються одружитися і прийняти священицький сан. Окрім семінаристів, дипломи про закінчення навчання отримали шестеро дівчат, випускниць курсів регентів-псаломщиків. За словами Сергія Ющика, відразу після випускного в семінарії розпочинається прийом документів абітурієнтів.
«Скільки буде вступати –ми не можемо знати наперед, -каже він. — Священне писання говорить –не ми вибираємо, Господь нас вибирає, тому говорити про певну кількість абітурієнтів на даний час ще рано. Мене, як і будь-якого керівника навчального закладу, не тішить демографічна ситуація цьогорічна –випускників майже вдвічі менше, ніж щороку. Я думаю, що милістю святих угодників землі Волинської наша духовна школа набере курс для того, щоб продовжувати навчання. Вже сьогодні приходять за програмою вступу як хлопці, так і дівчата».
Прийом документів, що розпочався 17 червня, закінчується 1 серпня. З 6 по 12 серпня в семінарії -вступні іспити. Традиційно це письмовий переказ тексту морально-повчального характеру українською мовою, знання Закону Божого, молитов, навиків читання церковнослов’янською мовою, церковного співу. Екзамени проходять декілька днів, відтак абітурієнти мають можливість брати участь в богослужіннях. За словами протоієрея Сергія Ющика, семінарія не тільки дає суму богословських знань, це заклад, який і виховує і навчає. Тому абітурієнт повинен не тільки показати свій рівень знань, навиків і вмінь, а й зарекомендувати себе за п’ять днів вступних іспитів порядною і вихованою людиною. А відтак можна по праву сказати – екзамени у ВДС триватимуть цілодобово.