Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.06.2011. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви молитовно вклонився мощам схиархієпископа Антонія (Абашидзе)

20 червня Блаженніший Митрополит Володимир у супроводі секретаря Предстоятеля УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра молитовно вклонився мощам схиархієпископа Антонія (Абашидзе), що нині знаходяться у вівтарі Лаврського храму Усіх преподобних Києво-Печерських.
Схиархієпископ Антоній (Абашидзе) (+1942 р.) був причисленний до лику місцевошанованих святих Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври рішенням Священного Синоду УПЦ від 14 червня 2011 року (журнал № 21).
Схиархієпископ Антоній (в миру Давид Ілліч Абашидзе) народився у 1867 році недалеко від Тбілісі. З відзнакою закінчив юридичний факультет Новоросійського Імператорського університету (Одеса, 1891) і в той же рік поступив до Київської духовної академії. На першому курсі, у віці 24 років, він був пострижений у чернецтво, при постригу отримав ім’я на честь святителя Димитрія Ростовського. 25 червня 1912 владика Димитрій був призначений єпископом Таврійським і Сімферопольським. 11 квітня 1923 року був арештований і висланий з Криму й оселився у Китаївській пустині Києво-Печерської Лаври.
У Києві, роздавши своє майно, давши на якийсь час обітницю мовчання, архієпископ, з нареченням ім’ям Антоній, прийняв велику схиму. Помер у грудні 1942 року, похований за вівтарною стіною Хрестовоздвиженського храму лаври біля входу в Ближні печери.