Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.06.2011. ТЕРНОПІЛЬ. Заворухи довкола храму села Рохманів продовжуються

Багато років продовжується боротьба за повернення громажыі храму Святої Трійци села Рохманів Шумського району Тернопільської області, настоятелем якого є протоієрей Олег Сірко. Не знайшовши підтримки, священик змушений звернувся до прокуратури:

ПРОКУРОРУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ
м. Тернопіль, вул. Листопадова

Копія: Генеральна прокуратура України
м. Київ, вул. Резницька,13/15
Міністерство внутрішніх справ України
м. Київ, вул.Богомольця, 10.
Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Н. Корпачової
01008 м. Київ, вул. Інститутська,21/8
Комитет Верховної Ради України з питань правової політики.
Комитет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Адвоката Заказнікова Валерія Георгийовича,
що мешкає за адресою м. Тернопіль, вул. 1І1ашкевіна,4/19 (тел. 52-23-50)
в інтересах
Громадянина України Сірко Олега Анатольевича,
1961 року народження, депутата Шумської районної ради, настоятеля храму Святоі Трійци с. Рохманів, Шумського району, Тернопільської області.
ЗАЯВА
про порушення кримінальної справи за ознаками ч.2 ст. 294 ( організація масових заворушень,що супрповоджувалися насильством над особою, незаконне позбавлення волі, спробою захоплення будівель та агігативна участь у масових заворушеннях) та ч.2 ст. 367 КК України невиконання службовою особою своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки.
У відповідності з нотаріально посвідченою довіреністю від 11.04.2005р. підписаною головою парафіяльної ради релегійної громади Української Православної Церкви с. Рохманів, Шумського району, я представляю інтереси громади.
РелегіЙна громада УПЦ с. Рохманів діє у відповідності із Статутом, зареєстрованого Виконавчим комитетом Терпнопільскої обласної Ради 22 жовтня 1991р. .свідотство №1328.
РелегіЙна громада УПЦ с. Рохманів користуєтся храмом Святої Трійці, що розташована в селі Рохманів, Шумського району з 1945р.
Розпорядженням виконавчого комитету Тернопільської обласної Ради нородних депутатів від 26 грудня 1991р. храм Святої Трійци був переданий громаді УПЦ в безоплатне користування.
В 2004р. в с. Рохманів була зареєстрована релегійна громада УПЦ-КП, яка одразу після реєстрації стала наполягати на передачу храму в почергове користування. На цьому грунті стали постійно виникати конфлікти, пов»язані з намаганням громади УПЦ-КП захопити храм.
На підставі листа Шумської районної державної адміністрації від 10.06.2005р. було запропоновано двом представникам громади УПЦ з»явитися на 12 годину в с. Рохманів для проведення інвентаризації майна храму.
У відповідності з вимогою райдержадміністрації я, разом з головою виконавчого комитету громади УПЦ, настоятелем храму Сірко Олегом Анатолійовичом та ще двома представниками громади ( прізвіщах яких я не знаю), з’явилися в 12-00 до храму Святой Трійці в с. Рохманів. На час нашого прибуття біля храму зібралося біля 70 членів релегійної громади УПЦ-КП с. Рохманів. ( зі слів голви парафіяльної ради УПЦ-КП с. Рохманів Волоса П.Я. були присутні 65 членів громади УПЦ-КП).
Представник райдержадміністрації Шумського району Мамчур Ю.В. в присутності заступника голови райдержадміністрації Мирончука В.І. та начальника юридичного відділу райдержадміністрації Королюк В.О. вручили нам розпорядження Голови райдержадміністрації від 10.06.2005р. № 267 про утворення комісії по визначенню складу майна, яке знаходится в храмі, з метою укладення договорів про почергове користування.
Ознайомившись з розпорядженням № 267 від 10 червня 2005р. ми пояснили членам комісії, що не можемо погодитись з визначенням складу майна, що знаходится в храмі для передачи його в почергове користування. Майно, що знаходится в храмі с власністю релегійної громади УПЦ с. Рохманів і це майно не може без нашої згоди передаватися буть- кому в користування.
Ми погодились провести інвентаризацію ДЕРЖАВНОГО майна, що знаходится в храмі з участю представників нашої громади та комісії райдержадміністрації, без присутності представників громади УПЦ-КП с. Рохманів. Для проведення такої інвентаризації членам комісії райдержадміністрації запропонували представити опис майна, що є державною власністю, для того, щоб перевірити його наявність в храмі.
Члени комісії райдержадміністрації не представили перелику державного майна, який був переданий в користування наший громаді і не погодились проводити інвентаризацію без участі представників релегійної громади УПЦ-КП, а стали наполягати на відкритті храму. Оскільки існувала реальна загроза захоплення храму представниками релегійної громади УПЦ-КП с. Рохманів, настоятель храму Сірко O.A. відмовився добровільно відкрити храм, поки представники громади УПЦ-КП не залишать теріторію храму.
Оскільки домовленість про порядок проведення інвентаризації майна, що знаходится в храмі Святой Трійци с. Рохманів не була досягнута, голова комісії райдержадміністрації- заступник голови Шумської райдержадміністрації Мирончук В.І. запропонував продовжити роботу комісії в 15-00 в будинку райдрежадміністрації. Ми погодились з таким рішенням і хотіли покинути теріторію біля храму. При виході з прицерковної будівля представники громади УПЦ -КП напали на настоятеля храму Сірко O.A. та на іншіх священиків УПЦ, яки були біля храму. Під час сутички члени громади УПЦ-КП в кількості 30-40 осіб оточили Сірко O.A. та стали завдавати йому удари в різні частини тіла, хапати за волосся, руки, шию. В сутички прийняли участь грн.Волос П.Я.
,Бойківський Б.Е. Бойківський А.Б., Кошубимнсысий С., Пименчук Р.А.,Ільчук В.Г., Котовський Ю.С., Моначин В., Крупка С.,Шкільнюк A.M., Чернобай Г.А., Скоропадюк O.A., Мельник Георгий та інші особи, прізвіща яких мені не відомі.
Після того, як працівники міліції, що знаходились на теріторії храму разом з в.о. начальника Шумського РВ УМВСУ ГодяВ.В., припинили сутичку, представники громади УПЦ-КП в кількості 7 чи 8 осіб разом з головою УПЦ-КП грн.Волос П.Я. оточили грн. Сірко O.A. в кільце і заявили представникам районної держадміністрації та працівникам міліції про те,що не відпустят Сірко O.A. до тих пір, поки він, або староста церкви, або представникі райдержадміністрації не відчинят храм і не проведут там інвентарізацію с метою проведення почергового богослужиння. При цьому ця група осіб та інши представники громади УПЦ-КП оскробляли грн. Сірка O.A. нецензурними словами, принижуваолм його людську честь, гідність , його релегійні почуття, а особи, які безпосередньо йго оточили та утримували переодично наносили йому удари в різні частини тіла, викручували йому руки, хапали з волосся та шию.
Через 5-10 хвилин піся початку масових заворушень на теріторію храму прибули 7 чи 8 бойців спецпідроздилу „ Беркут» якими керував командир загону (прізвіще мені не відомо, він так представився). Він звернувся до учасників заворушень щоб вони не чипали його бійців, по доті вони застосуют силу і можуть когось покалічити.
Я звернувся до нього особисмто з вимогою негайно забезпечити звільнення Сірко O.A. та забезпечити нам безпечний вихід з теріторії. Він відповів, що добровільно його нізхто не відпустить, а він не буде застосовувати сили, поки йому не надасть такий наказ в.о. начальника райвідділу, який категорично відмовився це зробити. Через деякий час я знову звернувся до командіра спецзагону „ Беркут» з проханням звільники грн. Сірко А.О. Він знову сказав, що поки не отримує наказ ничого робити не буду, я дав мені телефон заступника начальника УМВС Ураїни в Тернопільській обл. Я спробував зателефонувати за цим номером ( 8-067-930-20-32), але ніхто не відповідав.
Переконавшись в тому, що працівники міліції не вчиняют буть-яких дій по звільненню Сірко O.A. я біля 13-30 виїхав в м. Шумск і одразу звернувся до прокурора району (призвіще не пам»ятаю). В прийомній прокуратури в присутності секретаря та ще якогось чоловіка який вийшов разом з прокурором з його кабинету я повідомив прокурора про масові заворушення в селі Рохманів і про те, що там незаконно утримують депутата райради Сірка O.A. Він сказав, що знає про це і поіде туди.
Після цього я поїхав в ЮВД і у чергового дізнався про номери телефонів дежурного УМВСУ ( 27-12-58) та чергового МВД України (27-14-08 та 52-57-15). Повернувшись в с. Рохманів я одразу з мобільного телефону передзвоним черговому МВД України, ролзповів йому сітуацію що склалася і попросив терміново вжити заходи по звільненню Сірко O.A. Він пообіцяв, що одразу будуть виришуватися ці питання. На протязі години чи півтори ситуація не змінюівалася, Сірко O.A. продувжували незаконно утримувати, оскорбляди, лунали загрози розпяти його на хресті і тому подібні.
Біля 15 години в с. Рохманів прибув голова райдержадміністрації Шумського району Петрук В.А. Він зібрав представників правоохоронних органів ( прокурора, в.о. начальника міліції, нчальника відділу виконавчої служби району, працівників райради, представника УПЦ-КП Волоса П.Я. Сірко O.A. в приміщені прицерковно!’ споруди. Не дивлячись на прохання Сірко O.A. натовп заблокував двері приміщення і мене в приміщення не впустили, пояснивши, що „раз наша громада не має адвоката вам там робити нічого». Нарада продовжувалась на протязі години чи більше. Після ії завершення голова райради розом з іншими учасниками наради вийшов на подвірря церкви і повідомив членам УПЦ-КП, що згода про добровільне відкриття церкви не досягнуто і нарада прийняла рішення провести „інвентарізацію» майна примусово з залученням відділу виконавчої сліжби в середу 14.06.2005р. Натовп не погодився с цим, знову заблокували Сірко O.A. і ще раз наголосили, що не відпустять його поки не будуть відчиннені двері храму. Весь час Сірко O.A. перебував біля прокурора району. Але мої неодноразові спроби вивести його з території храму зупинялися натовпом, мені погрожували і не давали можливості вивести Сірко O.A. з подвірря храму. Я знову звернувся до керівника спецпідпрозділу „ Беркут» з пропозицією вивезти Сірко O.A. з подвірря храму на машині міліції, яка могла свобідно під»їхати в притул до Сірко O.A. Керівник спецпідрозділу на мою пропозицію відповів: „ Хто відшкодує збитки, якщо натовп розіб»є службову машину». Я був вражений такою відповідью. Після цього я зрозумив,що міліція не хоче припиняти протиправні дії, їх торбували власні посади та їх майно. Тоді я знову зателефонував до чергового МВД України м. Києва і знову попросив терміново прийняти міри по припиненню правопорушень та звільненню Сірко O.A. Черговий мені відповів, що йому доповідають, що ніяких правопорушень біля церкви не має. Я по телефону описав йому становище, знову назвав свою посаду, прізвіще, ім»я та по батькові, і сказав, що я готовий нести відповідальність, якщо міліція доведе, що моя інформація не відповідає дійсності. Черговий мені відповів: „ Мені з Київських вікон не видно, що у вас робиться». На цьому розмова була закінчена.
По телефону 8-067-930-20 я зміг зв»язатися з заступником начальника УМВС у Тернопільській обл. ( призвіще мені не відоме), і знову попросив терміново дати наказ на звільнення Сірко O.A. Заступник начальника УМВСУ Тернопільської області мені довго розповідав про те, що міліцію знову втягують в політичні розбірки, що він особисто не може надати такий наказ і піде доповідати начальнику УМВСУ в Тернопільській області. Зрозумів, що міліція не хоче виконувати покладені на неї законом обов»язки по захисту прав громадян, я попросив свого співробітника надати телефон чергового Управління СБУ в Тернопільській області. Через декілька хвилин мені було повідомлено, що за номером 52-81-54 зателефонували до СБУ Тернопільської області і надали інформацію про становище в с. Рохманів. Через 15-20 хвилин зі мною зв»язался працівник СБУ (прізвіще мені не відоме) , я розповів йому ситуацію і попросив терміново надати допомогу по звільненню Сірко O.A. Це було біля 18 години, тобто Сірко O.A. вже був позбавлений волі понад 5 годин. Працівник СБУ пообіцав , що негайно будуть вживатися міри, також сказав що біля храму є їх працівник і що він зі мною зустріниться. В цей час Сірко O.A. продовжували утримувати як заручника, також принижували, пропонували прикувати його цеп»ю до дерева. З цією метою один з прихожан УПЦ-КП приніс цепь. Також інший „ прихожанин» , приніс лом для того,щоб зірвати замки з дверей храму. Після зауважень прокурара про незаконність таких дій він наголосив, що якщо до неділі церква не буде відчинена вони без буть-якого дозвілу всерівно зірвуть замки. Волос П.Я. на все подвірря церкви кричав, що Сірко O.A. розікрав майно церкви, вкрав золоту чашу, обзивав його нецензурними словами .
Голова райдержадміністрації виконуючи вимоги Волоса П.Я. запропонував негайно опечатата двері церкви. Частина людей пішли це робити.
Біля 19-00 до мене підійшов працівник СБУ і почав звинувачувати мене в тому, що я безпідставно повідомляю всім, що Сірко O.A. насильно утримуєтся як заручник і що ми можемо вільно покинути подвірря церкви. Тоді я підвів його на 2-3 метри до того місця де утримували Сірко O.A. і в його присутності запитав Волоса П.Я. чи можу я разом з Сірко O.A. покинути подвірря церкви. Волос П.Я. в присутності працівника СБУ відповів, що я можу вийти з теріторії подвірря, а Сірко O.A. ні, до тих пір поки не буде віддчинено храм.
Через деякий час ( біля 19-10) працівник СБУ повідомив мене, що повина приїхати машина швидкої допомоги і лікарі зможуть вивезти Сірко O.A. з подвір»я храму. Дійсно, біля 19-30 під’їхала машина швидкої допомоги і лікарі перевірвши тис всім бажаючим прихожанам УПЦ-КП підійшли до Сірко O.A. Я залишився біля машини швидкої допомоги. Через декілька хвилин лікарі привели Сірко O.A. і ми поіхали в лікарню. Сірко
O.A. виглядав дуже погоио, вій не міг чітко говорити, хитався, постіно скаржився на біль в груді, на сильний головний біль. На має запитання лікарі повідомили що в нього тиск 110-на 160,і йому дали якись лікі, В лікарні знову перевірили тиск, він був 110 на 130. Лікарі більші ніякої допомоги не запропонували, тільки взяли анализ крові. Я запитав іх, чи можу я транспортувати Сірко O.A. до Тернополя, вони дали на це згоду. В Тернополь ми прибули біля 23-00 і Сірко O.A. залишився в Єпархіальному управлінні. 14.06.2005р. мене повідомили, про те, що Сірко O.A. було погано, але в областної лікарні його відмовились госпіталізувати, посилаючись на те, що немає місця. Піля відізду швидкої до Сірко О.А.в Єпархіальне уаправління приходили працівники міліції.
Зранку 15.06.2005р. в зв»язку з різким погіршенням здоров»я Сірко O.A. швидкою допомогою був госпіталізований в інсультне відділення Тернопільської обласної псіхоневрологічної лікарні.
Станом на 16.06.2005р. Сірко O.A. знаходится в реанимаційному залі інсультного відділення Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні по вул. Тролейбусній, 14.
Лікарі оцінуют стан здоров»я хворого як тяжкій.
Наведена вище хронологія подій, що відбувалися 13.06.2005р. на подвіррі храму Святоі Трійци с. Рохманів, Шумського району дає мені підстави вважати, що відностно громадянина України Сірко Олега Анатолійовича, 1961р. народження, депутата Шумської районної ради народних депутатів, настоятеля храму, був вчинений злочин.
В порушення ст. 3,21,27,29,33,35 Конституції України, які забезпечуют недоторканість життя, здоровая, честі і гідності людини, право на свободне пересування, свободи світогляду і віросповідання група осіб на чолі з грн. Волос П.Я. за попередньою змовою вчинили масові заворушення, що супроводжувалися насильством над грн. Сірко O.A. та іншими священиками, замахом на захоплення будівлі церкви Святой Трійци, триманням Сірко O.A. як заручника з метою змусити його, або органи влади відкрити церкву , якою на законих підставах користуєтся громада УПЦ с. Рохманів.
В наслідок протиправних дій ( заподіяння морального та физічного страждання шляхом нанесення побоів , позбавлення волі на тривалий час без води та іжи, приниження честі, гідності) грн. Сірко O.A. був доведений до предінсультного стану і госпітализований в реанімаційне відділення лікарні.
Дії представників громади УПЦ-КП с. Рохманів, на мій погляд, містят ознаки злочину, предбаченого ч.2 ст.249КК України.
Конституція України покладає на державу в особі органів міліції, прокуратури, СБУ, захищати життя, здоров»я, честь, гідність, особисту недоторканість.
В порушення ст. 2,10,11 Закону України „ Про міліцію» в.о. начальника Шумського РВ УМВС України в Тернопільській області Годя В.В. не вжив усіх, предбачених законом заходів, по негайному припиненню протиправних дій зі сторони представників громади УПЦ-КП с. Рохманів, в наслідок чого тривалий час (понад 7 годин) на очах понад 20 працівників міліції, голави районної держадміністрації група осіб зиущалась над грн. Сірко O.A., насильно позбавивши його волі, що завдало тяжкіх наслідків його здоровью.
Вважаю, що бездіяльність в.о. начальника Шумського РВ УМВСУ в Тернопільській області містить склад злочину, предбаченого ч.2 ст. 367 КК України (невиконання чи неналежне виконання службових обов»язків особою своїх службових обов»язків, що спричинило тяжкі наслідки).
На підставі наведеного та керуючись ст.ст.94,95,97,98 КІШ України
ПРОШУ:
1. Порушити проти громадянина Волос Петра Ярославовича, мешканця с. Рохманів, Шумського району, Тернопільської області та інших членів громади УПЦ-КП с. Рохманів, які приймали активну участь в масовому заворушені та утриманні гри. Сірко O.A. кримінальну справу за ознаками ч.2 ст. 249 КК України.
2. Порушити проти в.о. начальника Шумського РВ УМВС України в Тернопільській області Годя В.К. кримінальну справу за ознаками ч.2 ст. 367 КК України.
3. Перевірку вказаної заяви орошу провести силами працівників прокуратири Тернопільської області.
4. Міністерство внутрішніх справ України прошу провести службову перевірку діяльності працівників міліції які перебували 13.06.2005р. в с. Рохманів, Шумсьького району.
5. Враховиваючи те, що порушення громадського порядку із сторони членів громади УПЦ-КП с. Рохманів , Шумського району Тернопільській області носят систематичний характер, 13.06.2005р. були грубо порушені констуційні права громадянина України, депутата ШумськоТ районної ради, прошу Генеральну прокуратуру України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взяти під особистий контроль перевірку подій, що мали місце в с. Рохманів 13.06.2005р.

Адвокат
Заяву адвоката підтримую
В. Заказніков. О. Сірко.