Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.05.2011. ПОЛТАВА. Чесні мощі святої Анастасії Узорішительниці привезені до єпархії

З 8 травня по 7 червня – велика православнасвятиня перебуватиме в Україні. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира Полтава стала наступним після Києва містом, куди привезли чесну главу великомучениці Анастасії Узорішительниці.
У кафедральному Свято-Макаріївському соборі ранком 17 травня, після Божественної літургії святі мощі урочисто зустрічали архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, собор духовенства єпархії, парафіяни храмів Полтавщини.
Принесення чесної глави великомучениці Анастасії Узорішительниці в Україну архієпископ Филип назвав великою подією в житті єпархії, подякував насельнику Свято-Анастасіївського Патріаршого монастиря в Греції архімандриту Герману (який разом з ігуменом монастиря митрополитом Мілітійським Апостолом супроводжує святиню й приїхав до Полтави) й нагадав історію життя святої.
Угодниця Божа жила на межі ІІІ – VІ століть у Греції, стараннями матері, таємної християнки, була вихована в християнському благочесті. Про Анастасію говорили як про мудру і прекрасну діву. Таємно від чоловіка-язичника, за якого батько видав дочку заміж пропри її бажання, свята Анастасія навідувала у темницях християн, які постраждали за віру Христову, приносила їм їжу, лікувала рани, а іноді й викупляла з неволі, і таким чином піклуючись про тіла й душі стражденних, спасала їх від уз відчаю, страху й безпорадності. Через свій подвиг вона здобула ім’я Узорішительниці, а Господь прославив її мощі чудотворінням після мученицької кончини.
У свою чергу архімандрит Герман подякував архієпископу Филипу, єпископу Філарету, полтавському священству й полтавцям за благоговійну зустріч чесної глави великомучениці Анастасії – найбільшої святині монастиря, заснованого у грецькій Македонії саме там, де просяяла у подвигу свята. Архімандрит Грецької Церкви зауважив, що востаннє мощі великомучениці вивозили з Греції для поклоніння у Москву в ХVІІ столітті. Нині Константинопольський Патріарх Варфоломій благословив здійснити історичну подорож у відповідь на звернення Священного Синоду Української Православної Церкви й особисто її Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Київського й всієї України Володимира. Молитовне заступництво святої великомучениці Анастасії, що перебуває на братії грецького монастиря і його паломниках, тепер має і ця благословенна земля, сказав отець архімандрит.
Прес-служба Полтавської єпархії