Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.05.2011. НІЖИН. В Чернігівській області розпочалися заходи з відзначення 100-річчя прославлення святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського

В рамках заходів відзначення 100-річчя прославлення святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського (Горленка) 14 – 15 травня в м. Прилуки відбувся Громадянський форум. На Прилуччину прибула делегація громадської палати Бєлгородської області (Російська Федерація). В складі делегації представники державних установ, громадських і творчо — мистецьких об`єднань, духовенство Бєлгородської і Старооскольської єпархій. Гості відвідали храм святителя Іоасафа Бєлгородського у селі Замістя Прилуцького району, Свято – Троїцький Густинський монастир, разом з прилучанами взяли участь у літургії, що була відслужена у Спасо – Преображенському соборі міста Прилук.
Учасникам форуму було зачитано привітання голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, в якому керівник області зазначив: «Чернігівська земля має велику минувшину, пов’язану з такими видатними подвижниками православної віри, як Антоній Печерський, Никола Святоша, Єфросинія Суздальська, Лазар Баранович, Феодосій Углицький, Димітрій Ростовський, Іоанн Максимович, Павло Таганрозький, Філарет Гумілевський, Лаврентій Чернігівський та багато інших. Ними створено колосальний духовний досвід, котрий допомагає нам, їхнім нащадкам, долати складні випробування сьогодення. Їх життя і діяльність слугують яскравим зразком християнського благочестя і для наших сучасників.
В одному ряду з цими справжніми лицарями духу і віри стоїть і святитель Іоасаф, єпископ Бєлгородський, знаний як людина високої освіченості і культури, визначний церковний діяч і просвітитель, талановитий поет і оратор. За походженням він належав до давнього козацького роду Горленків з Прилуччини.
На вшанування пам’яті славетного земляка сьогодні у Прилуках відбувається Громадянський форум духовності і дружби за участю представників духовенства та громадськості Російської Федерації та України. Віримо, що його проведення дасть можливість для багатьох людей наблизитися до вершин духовності, стати добрішими, милосерднішими, благороднішими один до одного.
Упевнені, що осмислення служіння та діяльності шанованого в усьому православно – слов`янському світі святителя Іоасафа Бєлгородського надасть нам ще одну нагоду духовного і культурного єднання та морально – духовного поступу.
Нині, як ніколи, людям потрібна духовна опора для розбудови своєї держави, в якій люди житимуть по-християнськи, мирно і заможно.
Хай це широке зібрання громадськості двох країн надасть позитивного поштовху подальшому розвитку міждержавних та державно – конфесійних відносин на партнерських засадах, утвердженню духовно – моральних цінностей у нашому суспільстві».
Вирішення злободенних проблем і питань нашого життя неможливе без духовно – морального відродження суспільства. За останні 20 років в незалежній Україні і зокрема на Чернігівщині склалася принципово нова атмосфера в державно – конфесійних відносинах, законодавчо закріплено і забезпечено практичну реалізацію права на свободу совісті та віросповідання. Можна констатувати, що відбувся релігійний ренесанс. Мешканці Чернігово – Сіверського краю мають можливість задовольняти свої релігійні потреби, сповідувати різні релігії, релігійні організації займаються доброчинною та милосердницькою роботою, підтримуються міжнародні контакти з одновірцями, проводяться різноманітні релігійні заходи, про що свідчить і проведення даного форуму, зазначив начальник відділу у справах релігій Чернігівської облдержадміністрації Віктор Молочко.
Учасники громадянського форуму висловили сподівання на подальший розвиток міждержавних та державно – конфесійних відносин на партнерських засадах, утвердження духовно – моральних цінностей у суспільстві та співпрацю між владою і Церквою в соціально – гуманітарній сфері.
Слід зазначити, що основні заходи з відзначення річниці 100-річчя прославлення Іоасафа Бєлгородського відбудуться в серпні – вересні. Головною подією ювілейних заходів стане урочисте Богослужіння 24 вересня, яке очолить Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Володимир в Спасо – Преображенському храмі м. Прилук. Заплановано спорудження пам’ятника святителю Іоасафу Бєлгородському та реконструкція площі ім. Іоасафа Бєлгородського в м. Прилуках. Буде проведено Міждержавний фестиваль духовного співу та музики за участю єпархіальних хорів і творчих колективів трьох держав та інші релігійно-культурологічні заходи.