Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.05.2011. ЛЬВІВ. Клірик єпархії взяв участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції

13-14 травня у Львівському католицькому університеті відбулася XIV Всеукраїнська науково-практична конференція « Релігія і влада в Україні: культурна традиція, сучасний досвід та перспективи». У вченому зібранні взяли участь викладачі та студенти Дрогобицької та Івано-Франківської духовних семінарій (УГКЦ), Харківського національного університету, Національного університету «Острозька академія», Сумського Державного університету, Національного педагогічного університету ім. Драгоманова, інституту народознавства НАНУ, Львівського національного у-ту, Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Національного лісотехнічного університету, Національного інституту стратегічних досліджень, інституту філософії ім. Сковороди, Чернівецького Національного університету, Львівського державного університету внутр. справ, Харківського університету ім.. Жуковського, Національного у-ту «Києво-Могилянська академія», інституту журналістики КНУ ім. Шевченка, представники ЗМІ.
У ході конференції працювало чотири секції: історична, суспільно-політична, медійна і богословсько-канонічна, також відбулося засідання круглого столу «Ідея єдиної Київської Церкви: pro et contra».
Відповідно до теми цьогорічної конференції, вона була присвячена проблемі взаємин релігій та влади в Україні сьогодні, зокрема дотриманню релігійної свободи, забезпеченню права на свободу совісті і взаєминам держави і Церкви.
Під час конференції також обговорювалася тема можливості державної Церкви в Україні. Особливу увагу учасники звернули на принцип невтручання держави у справи Церкви та заборону дискримінації релігійних організацій.
На протязі двох днів учасники і гості вченого зібрання мали можливість неупередженого обміну думками по означеним темам. Дискусії проходили в атмосфері терпимості і взаємоповаги.
На завершення організатори конференції подякували учасникам за наукові доповіді та вислухали побажання щодо тематики проведення форуму у наступному році.
Закрив конференцію, подякувавши усім учасникам проректор УКУ — Мирослав Маринович.
Від Хмельницької єпархії, за благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, у вченому зібранні взяв участь священик Олександр Дацюк, виступивши з доповіддю «Церковно-державні стосунки: спроба богословського переосмислення», у якій акцентував увагу на внутрішньому вимірі — ушкодженому духовному стані людей, які складають Державу і Церкву водночас та необхідності для створення міцної держави кожному працювати над собою: «…бо Держава зможе об’єднати людей лише зважаючи на їх духовний стан і тим тісніше, чим ближчими будуть вони до Бога» — зазначив доповідач.