Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Служение Предстотеля УПЦ

18.02.2011. ЧЕРНІГІВ. Блаженніший Митрополит Володимир вшанував пам’ять святителя Феодосія Чернігівського
18 лютого Православна Церква вшановувала пам’ять святителя Феодосія Чернігівського (+1696). Цього дня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир із архіпастирським візитом відвідав Чернігівську єпархію і у Свято-Троїцькому кафедральному соборі міста Чернігів очолив Божественну літургію. Його Блаженству співслужили архієпископи: Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), єпископи: Брянський і Севський Феофілакт, Ніжинський і Прилуцький Іриней, а також духовенство єпархії.
Раку з нетлінними мощами подвижника, який вважається небесним покровителем стародавнього міста, було встановлено посередині храму, щоб кожен віруючий міг звернутися до святителя зі словами гарячих молитов, проханням про допомогу, про зцілення від тілесних чи духовних недуг або подякувати за заступництво.
За Літургією Митрополит Володимир висвятив у священика насельника Десятинного Різдва Богородиці чоловічого монастиря міста Києва ієродиякона Олександра Пелиха.
Наприкінці богослужіння Архіпастир молитовно вклонився чесним мощам Чернігівських святих – Феодосія, Філарета та Лаврентія. Первосвятитель привітав вірян із днем пам’яті святителя Феодосія та побажав, щоб за його молитвами Господь послав усім здоров’я та спасіння.

18.02.2011. КИЇВ. У новому Податковому кодексі враховано пропозиції Предстоятеля УПЦ
Адміністрація Президента України
Митрополит Київський і всієї України
18.01.2011 р. №31-21030-1-6/267
На лист Адміністрації Президента України
від 31.12.2010 № 03-01/3276
Міністерство фінансів України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 06.01.2011 № 37/1/1-11 до листа Адміністрації Президента України від 31.12.2010 № 03-01/3276 щодо врахування пропозиції Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира стосовно альтернативної форми обліку платників податків, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки, доповідає.
У Податковому кодексі України від 02.12.2010-VI (далі — Кодекс) враховано пропозиції Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира, викладені в листі від 16.11.2010 № 1671.
Так, у Кодексі передбачено альтернативну форму обліку фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки, та ведення обліку зазначених осіб за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером паспорта в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. Такі положення дозволять залишити право фізичних осіб через релігійні переконання відмовлятися від реєстраційного номеру облікової картки платника податків.
Разом із тим на виконання пункту 4 Розділу XIX «Прикінцеві положення» Кодексу продовжується робота разом із зацікавленими релігійними організаціями стосовно порушеного питання, та в строк до 31 грудня 2011 року, як передбачено Кодексом, до Верховної Ради України буде внесено пропозиції щодо альтернативного обліку фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від ідентифікаційного номера (реєстраційного номера облікової картки платника податків).
Перший заступник міністра фінансів України
А. Мярковський

21.02.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ відвідав фотовиставку «Соловки. Між минулим і майбутнім»
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав у Київській міській галереї мистецтв «Лавра» (вул. Лаврська, 1) фотовиставку Олени Малицької «Соловки. Між минулим і майбутнім». З експозицією виставки Блаженнішого Владику познайомила сама Олена Миколаївна. Кадри, що експонуються на виставці, були зняті на Соловецьких островах. Фотороботи дозволяють побачити пейзажі і визначні місця Соловецького острова в особливому ракурсі.
Після огляду Первосвятитель поділився своїми враженнями. За його словами, представлені роботи розповідають про край, який порівняно недавно був місцем людських страждань і нині є місцем людського подвигу.

23.02.2011. КИЇВ. Під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира відбулися збори благочинних єпархії
22 лютого в Синодальному залі Київської Митрополії під головуванням керуючого Київською єпархією Блаженнішого Митрополита Володимира відбулись збори благочинних Київської єпархії.
У засіданні взяли участь вікарні архієреї Київської єпархії, а саме архієпископи: Білогородський Миколай, Вишгородський Павел, Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископи: Макарівський Іларій, Яготинський Серафим, Васильківський Пантелеімон, Броварський Феодосій та благочинні церковних округів Київської області.
Блаженніший Митрополит Володимир розпочав роботу засідання вступним словом та окреслив коло питань, що хвилюють його і як главу Української Православної Церкви, і як єпархіального архієрея.
Спершу було обговорено рішення Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 грудня 2010 року стосовно утворення вікаріатств Київської єпархії (журнал № 49). Згідно цього рішення на території Київської єпархії були утворені чотири вікаріатства, зокрема Броварське (Броварський, Вишгородський, Іванківський райони), Переяслав-Хмельницьке (Переяслав-Хмельницький, Бориспільський, Обухівський, Васильківський райони), Макарівське (Макарівський, Києво-Святошинський, Фастівський, Бородянський райони), Яготинське (Згурівський, Яготинський, Баришівський райони). Управління вікаріатствами доручено єпископам Броварському Феодосію, Васильківському Пантелеімону, Макарівському Іларію та Яготинському Серафиму.
Окрім цього, на зібранні обговорювалися питання стосовного Архієрейського собору РПЦ, парафіяльних статутних документів, створення єпархіального церковного суду, кадрові питання.
Також благочинні прозвітували керуючому єпархією про стан справ у ввірених їм церковних округах.
Наостанок Архіпастир відзначив нагородами священнослужителів. Зокрема, у зв’язку із 55-річчям від дня народження та за ревні труди благочинний Переяслав-Хмельницького округу архімандрит Ніл (Семенець) був відзначений орденом Почаївської ікони Божої Матері, а благочинний Обухівського округу протоієрей Олексій Нємаєв – орденом святителя Феодосія Чернігівського (у зв’язку із 45-річчям).

23.02.2011. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав військовослужбовців із Днем захисника Вітчизни
Шановні співвітчизники!
23 лютого народ України відзначає День захисника Вітчизни. Це свято втілює доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, оборонців і визволителів рідної землі. Сьогодні ми шануємо всіх, хто стояв і стоїть на захисті Батьківщини: від вкритих сивиною і увінчаних нагородами фронтовиків до молоді, яка лише нещодавно одягла військову форму.
Захист своєї Батьківщини, з часів Старого Завіту і донині, є святою та почесною справою і священним обов’язком тих, хто покликаний до цього відповідального служіння.
Свята Церква з особливою материнською любов’ю ставиться до всіх христолюбивих воїнів. Духовно і молитовно опікуючи захисників Батьківщини, вона закликає всіх воїнів своїм благочестям і подвигом самозречення заради миру, безпеки і добробуту співвітчизників бути взірцем християнського життя, особистим прикладом жертовного служіння утверджувати в суспільстві здорові настрої та оптимізм.
У цей славний день ми низько вклоняємося і віддаємо глибоку шану всім, хто пройшов довгими, тернистими, бойовими шляхами війни, насамперед тим, хто віддав життя за свободу Вітчизни. Усіх пам’ятає Свята Церква. Щодня за богослужінням підноситься молитва про живих ветеранів, а також ми всі разом поминаємо тих, кого вже немає серед нас, адже «у Бога всі живі».
Героїчні подвиги уславлених ветеранів завжди будуть прикладом для всіх, хто зараз носить погони і хто готується вступити до лав Українського війська.
Щиро зичу вас доброго здоров’я, довгих років мирного життя, уваги й турботи рідних і близьких.
Хай Господь благословить усіх захисників Вітчизни на подальше успішне служіння українському народові і завжди посилає вам Свої великі і щедрі ласки.
Многая і благая вам літа!
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

25.02.2011. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив Свято-Ольгинський храм столиці
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив освячення Свято-Ольгинського храму в місті Києві (вул. Вербицького, 3-г). Його Блаженству співслужили секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, а також духовенство столиці.
30 червня 2010 року Блаженніший Митрополит Володимир освятив п’ять хрестів для куполів нині освяченого храму.
По закінченні богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир привітав духовенство та парафіян із великою подією у житті громади, а також відзначив меценатів і усіх, хто долучився до будівництва величного храму, церковними орденами і благословенними грамотами. Настоятель храму протоієрей Всеволод Рибчинський отримав з рук архіпастиря орден святого рівноапостольного князя Володимира.
Свято-Ольгинська парафія заснована в 1994 році. Перші служби правились на вулиці перед житлово-експлуатаційною конторою, де було орендовано актовий зал під богослужіння.
У 1997 р. почалося будівництво церкви св. благовірного князя Всеволода-Гавриїла, яку 10 грудня 1998 р. освятив Митрополит Київський і всієї України Володимир.
Будівництво кам’яного храму на честь святої рівноапостольної княгині Ольги було розпочато 6 років тому. Вже на осінь цього року заплановано початок робіт по розпису храму. Також у планах зведення дзвіниці.
До храмового комплексу, окрім Свято-Ольгинської церкви, входять храми князя Всеволода-Гавриїла, святих рівноапостольних Костянтина і Єлени та великомучениці Варвари, господарчо-адміністративний корпус, недільна школа, готель для паломників та спортивний зал.

01.03.2011. МУКАЧЕВЕ. Блаженніший Митрополит Володимир служив Літургію в жіночому монастирі
25 лютого Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прибув до Мукачівської єпархії. В аеропорту міста Ужгорода Первосвятителя зустрічали керуючий Мукачівською єпархією архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, духовенство та віряни. 27 лютого Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Свалявському Свято-Троїце-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі. Його Блаженству співслужили архієпископи: Хустський і Виноградівський Марк, Переяслав-Хмельницький Олександр, Мукачівський і Ужгородський Феодор, а також єпископ Городницький Олександр.
Кирило-Мефодіївський монастир розташований у мальовничому місці і майже з усіх боків оточується невеликими, вкритими густими лісами горами. Обитель є відносно молодою. Перший камінь монастиря був закладений у 1992 році, а відкриття обителі відбулося в 1996 році. Тут несуть чернечий послух близько 30 сестер.

01.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав В. Януковича з річницею інаугурації
Президенту України
В. Ф. Януковичу
Вельмишановний Вікторе Федоровичу!
Прийміть Наші щирі слова вітання з нагоди першої річниці Вашого перебування на посаді Президента України!
Протягом минулого року Церква і Держава змогли вибудувати чіткі відносини, завдяки яким почали втілюватись в життя чисельні соціальні проекти, благодійні та освітні програми. Керівництво країни, дякуючи в першу чергу Вашій позиції, приймає до уваги Наші звернення та побажання в прийнятті нових законопроектів та постанов, зокрема: нового Податкового кодексу, введення в України ювенальної юстиції, легалізації грального бізнесу. Все це говорить про те, що церковно-державні відносини в Україні розвиваються і Українська Православна Церква має можливість вести конструктивний діалог з Державою.
У цей пам’ятний для всіх нас день прийміть, вельмишановний Вікторе Федоровичу, Наші побажання ласки Божої та натхнення у Вашому високому служінні Батьківщині та нашому народу.
З глибокою повагою
Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

07.03.2011. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив вірян на початок Великого посту
6 березня, у Прощену неділю, в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, у співслужінні духовенства обителі відправив вечірню з чином прощення, а також благословив віруючих на початок Великого посту.
По закінченні богослужіння Блаженніший Владика звершив молитовне послідування на початок Святої Чотиридесятниці, після чого попросив пробачення у своєї пастви.
Далі Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до богомольців із архіпастирським словом і розповів вірянам про суть Великого посту та ті чесноти, які християнин повинен вдосконалювати під час нього.
Усі віруючі, що зібралися в Трапезному храмі, взяли благословення у Блаженнішого Владики та отримали іконки Христа Спасителя.

07.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ благословив отаманів православних козацьких організацій
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира у Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання Координаційної ради отаманів православних козацьких організації України.
Спочатку в Трапезному храмі Лаври була звершена Божественна літургія, за якою отамани козацьких організацій України посповідалися та причастилися Святих Христових Таїн. Літургію очолив голова Синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва і духовно-фізичного виховання молоді єпископ Конотопський і Глухівський Іосиф.
Далі отамани завітали до резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира, де отримали первосвятительське благословення на подальші труди. Архіпастир зазначив: «Я хочу побажати вам того, що було пов’язано із козацтвом з самих перших часів, – це такі два крила, як Свята Церква і Батьківщина. Нехай вони віднайдуть місце серед вас, і всіх вас поблагословить Господь».
Від імені присутніх слово тримав єпископ Іосиф. «На порядку денному сьогодні стоїть задача прийняти положення про єдність козацтва, єдність під покровом Матері Церкви, під Вашим благословенням трудитися на її захист, а найголовніше, щоби увага кожного козака акцентувалася на смиренні, любові до Батьківщини і Церкви Христової».
На закінчення зустрічі Блаженніший Митрополит Володимир вручив кожному отаману примірник «Нового Завіту».
Після цього в Києво-Печерській обителі відбулися організаційні збори голів козацьких організацій зі всієї України.

07.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ благословив представницю України на цьогорічному конкурсі «Євробачення»
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв переможницю національного відбору на конкурс пісні «Євробачення» Міку Ньютон (справжнє ім’я Ксенія Грицай), яка буде в цьому році представляти нашу країну.
Архіпастир благословив співачку образом Пресвятої Богородиці, а також поздоровив із днем народження, яке вона святкувала цього дня, і побажав перемоги в конкурсі.
Продюсер артистки Тимофій Нагорний розповів Блаженнішому Митрополиту Володимиру про перипетії конкурсного відбору, зазначивши, що у ньому брали участь конкурсанти різних віросповідань, а перемогу здобула саме православна співачка із піснею «Ангел».
Також гості помолилися у домовому храмі в ім’я святителя Миколая Чудотворця, що при Митрополичих покоях.
Конкурс «Євробачення» відбудеться у німецькому місті Дюссельдорфі в період з 10 по 14 травня.

08.03.2011. КИЇВ. Його Блаженство в Трапезному храмі прочитав першу частину Великого покаянного канону
7 березня за церковним календарем розпочався Великий піст. У цей день Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир за великим повечір’ям у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври звершив читання першої частини Покаянного канону преподобного Андрія, єпископа Критського.
У той самий час, за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел звершив читання Великого покаянного канону в храмі свв. Бориса та Гліба м. Вишгорода, ректор Київських духовних шкіл архієпископ Бориспільський Антоній – в Академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, єпископ Макарівський Іларій – у Свято-Вознесенському храмі м. Вишневого, а єпископ Васильківський Пантелеімон у Свято-Миколаївському храмі м. Василькова.
У перший тиждень Великого посту Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершуватиме читання Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у монастирях міста Києва:
7 та 10 березня – в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври,
8 березня – у Свято-Покровському жіночому монастирі,
9 березня – у Свято-Вознесенському (Флорівському) жіночому монастирі.
9 та 12 березня Предстоятель Української Православної Церкви звершить Божественні літургії в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

10.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ поздоровив посла України в Греції В. Цибуха із 60-річчям
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв посла України в Греції Валерія Цибуха. Архіпастир поздоровив Валерія Івановича із 60-річчям, побажав йому міцного здоров’я та Божої допомоги у служінні Україні. Відзначаючи труди дипломата на церковній ниві, Блаженніший Владика нагородив його орденом святителя Феодосія Чернігівського.

12.03.2011. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з колишнім Апостольським нунцієм в Україні
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у Києво-Печерській Лаврі прийняв колишнього Апостольського нунція в Україні архієпископа Івана Юрковича. У ході бесіди із Блаженнішим Владикою колишній голова Нунціатури поділився своїми враженнями за семирічний період перебування в Україні.
Архієпископ Іван Юркович нещодавно був призначений послом Ватикану в Російській Федерації.

14.03.2011. КИЕВ. Торжество Православия – торжество Церкви над ересями и расколами
В Неделю первую Великого поста Святая Церковь совершает чин Торжества Православия, установленный в память об окончательной победе над всеми ересями, возмущавшими Православную Церковь, и особенно над последней из них – иконоборческой, осужденной на VІІ Вселенском Соборе в 787 году.
Особенно торжественным было богослужение первого воскресного дня после строжайшего поста первой седмицы в Святой Успенской Киево-Печерской Лавре. В храме Преподобных Антония и Феодосия Печерских (Трапезном) перед иконами Спасителя и Божией Матери, возлежащими на аналое посреди храма, Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир совершил молебен особого чинопоследования Недели Торжества Православия. Его Блаженству сослужили наместник Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел, архиепископ Бориспольский Антоний, архиепископ Переяслав-Хмельницкий Александр, епископ Макаровский Иларий, епископ Васильковский Пантелеимон, а также духовенство монастыря.
В конце последования чина Торжества Православия была провозглашена «Вечная память» благоверным царям, князьям, патриархам, пострадавшим и убиенным за православную веру и отечество, вождям, воинам и всем православным христианам в истинной вере, благочестии и надежде воскресения скончавшимся. Затем было провозглашено «Многолетие» Предстоятелям Поместных Церквей, митрополитам, архиепископам, епископам, духовенству, богохранимой стране нашей, властям, воинству и всем православным христианам, «право содержащим спасительную веру».
По завершении молебного пения Торжества Православия Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир в сослужении епископата и братии монастыря в священном сане совершил Божественную литургию святителя Василия Великого. За Божественной литургией Блаженнейший Митрополит Владимир удостоил богослужебных наград насельников Киево-Печерской Лавры, а также преподавателей Киевской духовной академии. За труды во благо Церкви и по случаю 60-летия со дня рождения церковной награды был удостоен предыдущий ректор Киевских духовных школ протоиерей Николай Забуга.
По окончании богослужения Предстоятель Украинской Православной Церкви обратился к молящимся с первосвятительской проповедью, в которой рассказал об истории становления праздника Торжества Православия, ознаменовавшего собой окончательную победу над иконоборческой ересью и вместе с тем над всеми когда-либо существовавшими ересями и расколами.
Алевтина Ильина, www.lavra.ua

25.03.2011. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав керівників внутрішніх військ зі святом
Командувачу внутрішніх військ МВС України
генерал-лейтенанту С.А. Яровому
Шановний Сергію Анатолійовичу!
Від щирого серця вітаємо Вас та особовий склад з 19-ю річницею від Дня утворення внутрішніх військ МВС України!
Свята Церква завжди високо цінувала подвиг захисників Вітчизни, на плечі яких покладено захист інтересів нашого народу, утвердження добра, злагоди та справедливості.
Сьогодні Ми звертаємося і до рядових солдатів та офіцерів, які щодня щиро і самовіддано служать народу України. Нехай Боже благословення завжди перебуває з вами, бо саме ви стоїте на сторожі миру та спокою в нашій державі.
Бажаємо, щоби ваша любов до України, народна повага, славетні ратні подвиги пращурів були стимулом для подальшої праці в ім’я миру та злагоди на землі.

З глибокою повагою
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

28.03.2011. КИЇВ. У Хрестопоклонну неділю Його Блаженство звершив Літургію в Трапезному храмі
27 березня, в Неділю третю Великого посту, Хрестопоклонну, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука, архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Васильківський Пантелеімон та духовенство монастиря.
Звертаючись до віруючих зі словами настанови, Архіпастир розповів про молитовне шанування Животворящого Хреста та несення життєвого хреста кожним, хто бажає йти за Господом. За богослужінням молився нещодавно обраний міський голова Запоріжжя Олександр Сін. Після богослужіння Архіпастир поздоровив градоначальника зі святом та побажав Божої допомоги у трудах на благо Запорізького краю.

31.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ прийняв екс-посла Російської Федерації в Лівії
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв екс-посла Російської Федерації в Лівії Володимира Чамова. На зустрічі також були присутні в.о. голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також протоієрей Захарій Керстюк, котрий донедавна опікувався православною громадою у Лівії. У ході розмови дипломат розповів про стан справ у Лівії, де нині відбуваються воєнні дії.
Відзначимо, що Володимир Чамов свого часу виконував дипломатичні місії в різних країнах Близького Сходу, тому в розмові з Блаженнішим Владикою розповів і про становище християн у цих країнах.
Архіпастир подякував за візит, побажав Володимиру Чамову Божої допомоги в подальших трудах.

31.03.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ благословив міжполярний переліт
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі прийняв мандрівників «Команди Eguites».
«Команда Eguites» з’явилася 1998 року. Її учасники – Голтіс, Костянтин Могильник та Андрій Супрун – поставили своєю метою дослідження можливостей людського організму. Кожен із них захоплюється довершеністю створеної Богом природи та прагне глибше пізнати її закони. Відомі своїми екстремальними подорожами, Голтіс, Костя та Андрій у 2008 році в період Різдвяного посту здійснили перехід Атлантичного океану. Особливість їхньої подорожі в тому, що впродовж цього часу жоден з учасників команди не вживав їжі.
Зараз вони розпочинають підготовку до нового проекту «Від полюсу до полюсу». Зокрема, міжнародна група льотчиків і мандрівників у 2012 році збирається здійснити переліт від Північного до Південного полюсу Землі. Така подія відбуватиметься вперше, оскільки жоден літак ще не здійснював прямого міжполярного перельоту, і може відбутися востаннє, оскільки за прогнозами в 2014 році крига на Північному полюсі скресне, що зробить неможливим посадку літака. Тому метою даної акції є привернення уваги людей до стрімких та небезпечних змін у природі.
Перед початком нової справи мандрівники попросили благословення у Предстоятеля Української Православної Церкви. Блаженніший Владика благословив гостей іконками Христа Спасителя та побажав Божої допомоги у справах.

01.04.2011. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир выразил соболезнование по поводу кончины Людмилы Гурченко
Чрезвычайному и Полномочному Послу
Российской Федерации в Украине
Зурабову М. Ю.
Уважаемый Михаил Юрьевич!
С чувством глубокой скорби Мы получили известие о смерти народной артистки СССР Людмилы Марковны Гурченко. На протяжении многих лет она была воплощением отечественного кино, любимой артисткой миллионов людей. Молимся милосердному Богу, владыке Жизни и смерти, о упокоении ее души. Вечная ей память.
С глубоким уважением
† Владимир,
Митрополит Киевский и всея Украины,
Предстоятель Украинской Православной Церкви

01.04.2011. КИЕВ. Предстоятель УПЦ и Иерусалимский Патриарх посетили Софию Киевскую
В ходе визита в Украину Блаженнейший Патриарх Иерусалимский Феофил III посетил кафедральный собор Киевских митрополитов – Софию Киевскую. Его сопровождали Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир, управляющий делами УПЦ архиепископ Белоцерковский и Богуславский Митрофан и секретарь Предстоятеля УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Александр.
Осмотрев собор и ознакомившись с его историей, Блаженнейший Патриарх отметил, что храм является храмом тогда, когда в нем совершается Божественная литургия, и выразил уверенность, что вскоре с Божьего благословения и по молитвам его Покровительницы – Пресвятой Богородицы величественный собор будет возвращен Церкви, о чем также будет молиться.

01.04.2011. КИЇВ. Предстоятель УПЦ зустрівся з керівництвом Яготинського району
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв новопризначеного голову Яготинської районної державної адміністрації Володимира Семеняку та мера міста Яготина Наталю Дзюбу.
На зустрічі також були присутні архієпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ) та єпископ Яготинський Серафим.
Сторони обговорити коло питань, що стосуються взаємодії Церкви і влади, та перспективи розвитку духовності у регіоні. Зокрема, були відзначені позитивні зміни в церковному житті району після утворення Яготинського вікаріатства (Журнал № 49 засідання Священного Синоду УПЦ від 23 грудня 2010 року).
Насамкінець, Архіпастир благословив представників влади на подальші звершення. Гості подякували Блаженнішому Владиці за молитовну підтримку.