Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.02.2011. СУМЫ. Правлячий архієрей єпархії звернувся з листом до мера обласного центру

Сумському міському голові
Мінаєву Г.М.
Шановний Генадіє Михайловичу!

Нещодавно із засобів масової інформації мені стало відомо, що архітектурно-містобудівна рада Сум 10 лютого затвердила проект храма Введення Богородиці Української греко-католицької церкви, який має бути збудованим для одноіменної громади УГКЦ м. Суми на вул. 20 років Перемоги. Ця звістка була сприйнята жителями обласного центру як така, що викликає небезпідставну тривогу. До мене почали звертатися жителі нашого міста, висловлюючи занепокоєння можливим загостренням міжконфесійних стосунків внаслідок нерозважливого рішення архітектурно-містобудівної ради.
Тривога сумчан викликана тим, що грандіозна будівля зводиться для релігійної громади, яка налічує нині кілька десятків осіб, переважно переселенців із західних областей України. Для Сумщини ця конфесія ніколи не була характерною. З історії заселення Сумщини відомо, що переселенці з Правобережжя, які заснували наше місто, шукали порятунку від католицької експансії, що насаджувалась там уніатами вогнем і мечем. І от, через триста п’ятдесят років уніати прийшли до наших домівок, щоб уже тут, де ніколи не було унії, будувати храми, користуючись релігійною необізнаністю пересічних городян, залучати їх до конфесії, яка стала причиною страждань їхніх далеких предків.
В Сумській області нині існує лише 4 греко-католицьких парафій, які загалом налічують кілька десятків осіб. Перебуваючи в нашій області у меншості, керівники цієї конфесії прагнуть різними способами залучити якомога більше людей, не пояснюючи їм різниці між ними та православними. Адже інших способів залучення вірних до своїх громад просто не існує. Тільки за допомогою прозелітизму уніати можуть наповнити віруючими такий грандіозний храм, який вони хочуть будувати в Сумах. Такі дії не можуть бути сприйняті інакше, як спроба штучно створити протистояння на релігійному грунті.
Якби таке масштабне будівництво планувалося в одній із областей, де переважна більшість населення відвідує храми УГКЦ – це ще якось можна було б зрозуміти. Принаймні, було б зрозуміло, для кого будується храм. Подібні дії в регіоні, де сьогодні немає значної кількості прихильників цієї конфесії, однозначно свідчить про наміри у найближчому мабутньому кардинально змінити конфесійну палітру, що не може не непокоїти.
При цьому варто нагадати, що ЄДИНА ПРАВОСЛАВНА ПАРАФІЯ УПЦ у Львові, яка міститься у невеличкому храмі, протягом понад двадцяти років донині не може придбати земельну ділянку, щоб розпочати будівництво. Православних привчають відчувати свою меншовартість у рідному місті, обмежуючи їхні законні права.
До мене звертаються ветерани Великої Вітчизняної війни, яких непокоїть, що на вулиці на честь 20-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ будуть зводити храм конфесії, представники якої свого часу благословили вояків сумнозвісної дивізії СС «Галичина», що за віросповіданням у більшості були греко-католики. Цей історичний факт, який добре пам’ятають сивочолі ветерани, що воювали на фронтах війни проти цієї та інших есесівських дивізій, сумчани трактують як наругу над пам’яттю загиблих захисників вітчизни. Меморіал Вічної слави по вул. Кірова є особливим місцем для багатьох сумчан, і височенна споруда уніатського храму, яку планується збудувати майже поруч, викликає протест переважної більшості сумчан.
Дуже прикро, що фахівці Сумської міської ради, розглядаючи рішення про будівництво храму УГКЦ, не беруть до уваги фактори, які виникають внаслідок їхнього рішення. Як мені відомо, не проводилось широкого громадського обговорення питання про будівництво храму УГКЦ серед мешканців обласного центру. Отже, члени територіальної громади не мали змоги висловити своє ставлення до такого рішення, яке викликає низку непростих питань.
Шановний Генадіє Михайловичу! Нещодавно більшість православних сумчан проголосували за Вас, сподіваючись, що Ваша діяльність як Сумського міського голови стане запорукою громадського спокою і міжконфесійної злагоди. Як керуючий Сумською єпархією Української Православної Церкви, до якої належить переважна більшість жителів Сум, звертаюсь до Вас із шанобливим проханням сприяти відміні рішення архітектурно-містобудівної ради щодо будівництва храму для греко-католицької громади як такого, що суперечить волевиявленню сумчан і створює загрозу міжконфесійному миру і злагоді.
При цьому дозвольте запевнити Вас у своїй щирій повазі та побажати Вам і Вашим співробітникам благодатної Божої допомоги на многая літа.

+ Євлогій,
єпископ
Сумський і Охтирський