Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.02.2011. УМАНЬ. В Стрітення Господнє прихожани молились на святковому Богослужінні

15 лютого Православна Церква відзначала велике Двунадесяте свято Стрітення Господнього.
Напередодні свята в Свято-Миколаївському соборі було відслужено святкове Всенічне бдіння, яке очолив Владика Пантелеімон. Була присутня велика кількість прихожан, які прийшли помолитись на святковому Богослужінні, подякувати Богу за Його милості до роду людського.
Вранці в день свята було відслужено дві Божественні Літургії. Першу відслужив прот. Анатолій Чернишенко та диякон Андрій. По закінченні Літургії був відслужений чин малого освячення води, потім усі присутні вийшли на подвіря храму і усім було освячено воду.
Потім розпочалась друга Божественна Літургія, яку очолив єпископ Уманський та Звенигородський Пантелеімон.
По закону Моісеєву всі батьки повинні були своїх первістків, тобто перших синів, на сороковий день після народження приносити в храм для посвячення Богу. Закон цей був встановлений в пам’ять виходу євреїв з Єгипту, спасіння тоді первістків єврейських від смерті.
Для виконання цього Закону Божа Мати та праведний Іосиф принесли Богонемовля Ісуса в храм Єрусалимський, взявши для жертви двох пташенят голубиних. В цей час в Єрусалимі жив праведний старець на імя Симеон. Йому було предсказано Святим Духом, що він не помре, поки не побачить Господа Ісуса Христа. По переданню він жив близько 300 років. І коли Мати Божа з Іосифом принесли Богонемовля, старець взяв Його на руки і промовив молитву «Ныне отпущаеши», яка донині читається за Богослужінням. Потім Симеон благословив Богородицю та прав. Іосифа, і Богоматері предсказав, що одні Ним спасуться, а інші загинуть. А Богородиця буде переживати велике горе за Свого Сина, коли Він буде страждати.