Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.02.2011. ВІННИЦЯ. Дитячо-молодіжний хор собору міста став лауреатом І ступеня XVIII Всеукраїнського фестивалю духовної музики

28-29 січня дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці під керівництвом Наталії Кременюк брав участь в XVIII Всеукраїнському фестивалі духовної музики «Від Різдва до Різдва», який проходив у м. Дніпропетровську. До цього хор двічі брав участь у дніпропетровському фестивалі й ставав його лауреатом.
Цього року колектив запропонував увазі слухачів шість різдвяних колядок: «Боже, дай же вечір добрий», «Підем, пане, брате», «Пречиста Діва», «В Різдвяну ніч», «Люляй Єзуню» та «Славимо Різдво». Останні дві колядки, що ввійшли в репертуар дитячого хору, відображають європейські культурні і духовні традиції сусідньої Польщі й далекої Франції.
Переповнений зал Дніпропетровського академічного театру російської драми ім. М. Горького, де проходили фестивальні виступи, супроводжував виконання вінницького хору вигуками «Браво» і голосними оваціями. Колядки «Пречиста Діва» і «Люляй Єзуню» особливо сподобалися глядачам своєю задушевністю й мелодійністю.
Журі фестивалю, до складу якого входили духовні й громадські діячі, а також фахівці й експерти хорового мистецтва, відзначили хорову майстерність юних вінничан запрошенням взяти участь серед 20 кращих колективів фестивалю в завершальному гала-концерті, який відбувся 29 січня. Для цього виступу хору було запропоновано виконати колядку «Підем, пане, брате», яка, незважаючи на свою, на перший погляд, простоту, у виконанні дитячого хору звучала дуже радісно, світло, динамічно й у той же час, духовно.
Учасників гала-концерту привітали зі сцени вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Новомосковський Євлогій і мер Дніпропетровська Іван Іванович Куліченко. Після гала-концерту відбулося нагородження переможців. Журі відзначило кращих солістів, диригентів, регентів і керівників хорових колективів спеціальним символом різдвяного фестивалю цього року — Ангелом. Також їм були вручені дипломи лауреатів і грамоти.
итячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниця (регент — Наталя Кременюк ) став лауреатом фестивалю I ступеня в номінації «Кращий дитячий хоровий колектив» (недільні школи).
Свій колектив, який гідно представив Вінницьку єпархію на престижному хоровому фестивалі, поздоровив архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, котрий у цей час перебував у Москві, де в числі інших архієреїв візьме участь в Архієрейському Соборі. Владика Симеон побажав дітям подальших успіхів і допомоги Божої у їхній духовній і музичній праці.
Дуже не хотілося учасникам дитячого хору залишати гостинний Дніпропетровськ, тим більше, що цього року їх приймали, як ніколи, тепло й радісно. Піклування про вінницький хор взяло на себе керівництво Ленінського району м. Дніпропетровська. Керівник районної ради Анатолій Коваленко знайшов час для зустрічі з дітьми. І ця зустріч була напрочуд теплою й щирою. В Анатолія Миколайовича знайшлося багато добрих слів для дітей, а в них — багато колядок і добрих побажань. Уже пізніше, коли на сцені фествалю керівникові району,як одному з організаторів, вручили букет квітів, він передав його керівникові дитячого хору з Вінниці з найкращими побажаннями.
Завдяки старанням організаторів, дитячий хор одержав не тільки дах над головою й не тільки тілесну їжу, але й їжу духовну. Одним з яскравих вражень для дітей стало відвідування одного із найдревніших храмів м. Дніпропетровська — 200-літнього храму на честь Святителя Миколая, який стоїть на території колишнього козацького поселення Новий Кодак, з якого, говорять, починається історія Дніпропетровська. Настоятель цього храму протоієрей Анатолій Розвадовський, послухавши колядки у виконанні вінничан, не хотів відпускати їх і просив проспівати ще. І наприкінці діти колядували разом із прихожанами й причтом храму.
Мабуть, однією з найяскравіших зустрічей у Дніпропетровську, була зустріч, що відбулася перед від’їздом додому на залізничному вокзалі. До дітей підійшов чоловік, котрий сказав їм: «Ви були кращими!». Цією людиною був Олександр Одинець, керівник хору студентів музичного училища Державного гуманітарного університету, м. Рівне, чий колектив став лауреатом І ступеня в номінації: «Кращий світський хоровий колектив спеціалізованих навчальних закладів». Почути слова похвали від керівника такого прекрасного хору, що став «зіркою» нинішнього фестивалю, було особливо приємно. І подвійно приємно було почути від нього похвалу за чудову якість звуку й цікаву інтерпретацію колядок, які виконував вінницький дитячий хор.
Після такої зустрічі хор з особливою наснагою повертався додому. А в поїзді, як і по дорозі в Дніпропетровськ, звучали пісні. Репетиції не припиняються, незважаючи ні на час, ні на навколишні умови. А значить — не припиняється життя колективу, котрий ось уже протягом 18 років на чолі зі своїм керівником Наталіею Кременюк, з допомогою Божою, долає сходинки на шляху духовного вдосконалювання й продовжує радувати своїм творчим ростом і досягненнями.
Прес-служба Вінницької єпархії.
Довідка: У нинішньому фестивалі брали участь 68 колективів. 39 колективів із Дніпропетровська й Дніпропетровської області й 28 іногородніх колективів з 15 міст України, включаючи 2 хорових колективи з Мінська (Білорусь). 13 хорових колективів уперше брали участь у фестивалі. На фестивалі виступили й 20 дитячих хорових колективів, у яких задіяно порядку 700 дітей. Усього цього року в ньому взяло участь 1600 чоловік. Всі учасники фестивалю — люди різного віку й професій.