Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.01.2011. СТАМБУЛ. Вселенський Патріарх відправив Різдвяну літургію для української делегації високопосадовців

Патріарх Варфоломій привітав українських високопосадовців та висловив сподівання на «потеплення відносин» між Константинопольською Церквою і народом України.
7 січня, у день Різдва Христового за юліанським календарем, делегація українських високопосадовців відвідала Стамбул. Метою візиту було святкування Різдва у Вселенському Патріархаті, задля чого в кафедральному Свято-Георгіївському соборі на Фанарі Вселенський Патріарх відправив Божественну літургію церковнослов’янською мовою, а потім прийняв гостей в офіційному залі патріаршої резиденції. Про це «Релігії в Україні» повідомив генеральний секретар Св. Синоду Вселенського Патріархату архімандрит Елпідофор Ламбрініадіс.
Український уряд на Фанарі представляли віце-прем’єр Віктор Тихонов, губернатор Черкаської області Сергій Тулуб, радник прем’єр-міністра Микола Петренко, голова служби протоколу прем’єр-міністра Олександр Засенко, голова державного комітету земельних ресурсів Анатолій Радченко, радник Черкаської обласної ради Володимир Гаркушин, генеральний консул України в Стамбулі Богдан Яременко.
У відповідь на привітання Патріарха Варфоломія пан В.Тихонов подякував йому за сприяння православній єдності в Україні. Після офіційного обіду за участю Вселенського Патріарха і відвідання Святої Софії та Влахернської церкви делегація відбула до Києва.
Текст вітальної промови Вселенського Патріарха до української делегації:
Любі друзі,
З глибоким задоволенням та щирою любов’ю ми вітаємо вас у цьому священному центрі Православної Церкви, при дворі Вселенського Патріархату, Константинопольської Церкви-Матері. Як вам відомо, історія цієї Церкви охоплює 17 століть, на протязі яких вона зберігала адміністративні структури в цьому місті. Крізь роки та понині вона являє собою духовний центр всіх помісних або незалежних Православних Церков, здійснюючи керівництво поміж ними через служіння всеправославній єдності і за допомогою координації діяльності усередині православ’я в цілому.
В останні роки Вселенський Патріархат плекав дуже близькі стосунки і гарячу турботу про Православну Церкву в Україні та її розвиток. Ми визнаємо ті близькі зв’язки, що об’єднують нас, походження яких можна простежити до самого утвердження християнства більше 1000 років тому за прямою ініціативою та участю Матері Константинопольської Церкви з благословенного хрещення Київської Русі. Ми згадуємо з жвавістю та захопленням наш візит до України на урочистості в липні 2008 року.
На особистому рівні, ми були особливо раді й зворушені тісною дружбою з колишнім Президентом Віктором Ющенком, який вшанував нас вищою нагородою вашої нації, яку ми завжди будемо цінувати і якою будемо дорожити, а саме орденом князя Ярослава Мудрого першого ступеня. Дійсно, ми продовжуємо розвивати тісні відносини з українським народом через колишнього прем’єр-міністра і нинішнього Президента, високоповажного Віктора Януковича, який особисто відвідав нас тут на Фанарі. І сьогодні, дорогі друзі, ви знаходитесь в цій історичній установі, яка є одночасно вашою матір’ю і вашим домом.
Для деяких це може бути сюрпризом, що високопоставлені урядовці з відомства прем’єр-міністра України та інших регіональних органів державної влади відвідують Вселенський Патріархат. Однак, окрім вашої власної вірної прихильності і благочестивої самовідданості, чи не саме сюди, в цей знаменитий царський град Константинополь великий князь Київський Володимир Великий прислав своїх посланців у 987 році, щоб вивчити релігії своїх сусідніх народів, і виявити істинну православну віру. Володимир був світським правителем, а його представники були мирськими посланцями.
Дуже подібно до вас, посланці Володимира були представниками політичної влади свого часу. І, увійшовши до Святої Софії, як розповідає Повість минулих літ, вони сумирно заявили: «Не знали ми, чи були на небі, чи на землі. Бо нема на землі такого видовища або краси такої — не вміємо ми й сказати про се». Рік потому весь ваш народ було навернено та охрещено в православ’ї.
Сьогодні ми відзначаємо святкування Різдва Ісуса Христа за традиційним календарем, якого дотримуються українські віряни. Таким чином, разом з нашими святковими поздоровленнями й різдвяними побажаннями ми підносимо за вас нашу гарячу молитву, щоб народження Господа нашого провозвістило благу звістку про потеплення відносин між нашою Церквою і народом України у особах її благочестивих державних посадовців і керівників.
Хай Господь благословить вас і ваш народ. Хай ваше перебування у нашому місті, хоч і недовге, буде приємним та продуктивним. Знов таки, ви завжди жадані гості для нас.
Просимо зокрема, щоб ви передати Президенту Януковичу та Преосвященному митрополиту Київському Володимиру наші найгарячіші побажання з нагоди Різдва, а також щире вітання від Матері-Церкви.
Крім того, шановний пане віце-прем’єр-міністре, ми просимо Вас передати благословення і любов Вселенського Патріархату шановному Прем’єр-міністрові і всім членам уряду, разом з нашими побажаннями, щоб новий
2011 для вашої країни та її благородних людей був сповнений прогресу, стабільності та процвітання.
Ви завжди в наших думках, серцях і молитвах.