Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.01.2011. КИЇВ. Братія обителі привітали з Різдвом Христовим Священноархімандрита та намісника Лаври

В день Різдва Христового братія Святої Успенської Києво-Печерської Лаври привітали Священноархімандрита монастиря Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира та намісника обителі архієпископа Павла із величною та радісною подією народження Сина Божого, Спасителя світу.
По завершенні різдвяного богослужіння в храмі Преподобних Антонія та Феодосія Печерських (Трапезному) братія Лаври у резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви привітали Блаженнішого Митрополита Володимира. З вітальним словом до Священноархімандрита обителі звернувся архієпископ Павел: «Ваше Блаженство! Дорогий наш Владико і отець! Сьогодні під час проповіді за Божественною літургією Ви сказали прекрасні слова про те, що сьогоднішня ніч возвістила нам велику радість про пришестя у світ Христа Спасителя. Цар-пророк Давид, оспівуючи славу Божої Матері, каже: «Предста Царица одесную Тебе, в ризах позлащенных одеяна преиспещрена». Пресвята Богородиця принесла нам спасіння і ми прославляємо Її, величаємо, навчаючись у Неї кротості та смиренню.
Ваше Блаженство, нині ми прийшли вклонитися Вам і синовнє подякувати за те, що для всіх нас, для нашого православного народу Ви стали живоносним джерелом чистоти та живої води, сяйвом небесної зірки. З Вами, Ваше Блаженство, пов’язана історія нашої Церкви, а також історія нашої держави. Господь поставив Свого Пастиря, серце якого відкрите для любові і у найважчі часи Ваш душевний мир, Ваша сердечна любов об’єднували і понині об’єднують Україну. Ви, Ваше Блаженство, як джерело живої води, і всі, хто черпає від цього джерела, зцілюються. Навчаючи нас любити Бога, Ви повернули батькам і дітям любов одне до одного. Це вчення впало у благодатний ґрунт і нині церкви переповнені віруючими людьми. Сотні і тисячі храмів на святій українській землі сьогодні величають Бога і це, дякуючи тій християнській любові, якої Ви, Ваше Блаженство, навчили нас.
2010 рік, Божою милістю і Вашими молитвами, був для нас щасливим: ми мали спілкування із Вселенським Православ’ям; дякуючи Богу, відзначили Ваш прекрасний ювілей – 75-ліття – ювілей мудрості, ювілей Христового світла. Свята Києво-Печерська Лавра, Ваше Блаженство, розвивається і процвітає, дякуючи Вашим трудам та молитвам. Ми, Ваші духовні чада, щасливі, що маємо такого Священноархімандрита, Первосвятителя і батька, від якого вчимося любові, терпінню і милосердю.

Сьогодні в дар Вам, Блаженніший Владико, ми приносимо ці квіти як свідчення чистоти Вашого духовного і тілесного життя, яке Ви присвятили служінню Богу та людям. Прийміть від нас, Ваше Блаженство, також цю святу панагію, на якій зображене Різдво Христове. Нехай Божа Матір із Немовлям Ісусом приймає Вас разом із волхвами, нехай ангельський спів «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» завжди лунає у Вашому серці і нехай Господь благословить Вас, а через Вас і весь народ миром, любов’ю і довголіттям. Многая літа Вам, Ваше Блаженство!»
Блаженніший Митрополит Володимир, дякуючи наміснику Лаври та братії за сердечне привітання, у свою чергу сказав: «Ваше Високопреосвященство, дорогі отці і браття! Сердечно вітаю вас із великим святом Боговтілення Господа нашого Ісуса Христа! Дякую вам за той подвиг, який ви несете у наш час, озброюючи людські душі Словом Божим, виховуючи своїх духовних чад у християнських чеснотах і допомагаючи їм зростати у вірі та благочесті. Ви самі повчаєтесь в істинах Господніх й інших навчаєте. Нехай Бог допомагає вам у цій важливій справі, яка так необхідна сьогодні і віруючим, і невіруючим. Бажаю вам радості о Господі. Зі святом!»
Отримавши Первосвятительське благословення, монастирська братія направилися до актового залу Києво-Печерської Лаври, щоб привітати зі святом Різдва Христового намісника обителі архієпископа Павла. Спершу до присутніх зі словом привітання та настанови звернувся Владика-намісник: «Дорогі отці і браття! Мені дуже радісно привітати вас з великим торжеством! Якщо ми задумаємося про значення нинішнього свята, серце затріпоче від усвідомлення того, що заради недостоїнства кожного з нас, заради прощення наших гріхів небо прихилилося до землі, щоб ми стали синами Божими і повернулися до Батьківського дому. Господь сподобив нас жити і трудитись в домі Божої Матері – Святій Лаврі. І сьогодні ми прославляємо Царицю неба та землі, Яка стала достойнішою з усіх жінок і змогла вмістити Невмістимого на небі та на землі, аби ми отримали спасіння.
Вітаю вас зі святом Різдва Христового і бажаю, щоб у кожну хвилину Христос народжувався у ваших серцях. А Він народжується тоді, коли ми просинаємося від гріховного сну, коли ми поспішаємо творити добро, коли ми насправді наближаємося до Бога. Нехай це Народження торкнеться кожного з вас і тоді ми почуємо ангельський спів і разом із волхвами, які прийшли воздати славу Богонемовляті, поклонитися Богу, ми прийдемо до Нього, побачимо небо, яке прихилилося, посилаючи на землю Спасителя, аби запросити нас на небеса жити вічно у Царстві Отця Небесного. Бажаю, щоб всемилостивий Господь нашими молитвами і скромними трудами оберігав це святе місце. Ми маємо зробити його куточком Раю на землі, куди люди могли б прийти і, переступивши поріг Києво-Печерської Лаври, відчути, що вони знаходяться не на землі, а на небі. Нехай кожен із нас послужить Самому Христу своєю вірою, своїми трудами і всім тим, що Господь дарував нам для спасіння. Вітаю вас зі святом і прикликаю на вас Боже благословення».
У відповідь на привітання намісника казначей монастиря архімандрит Варсонофій від імені братії Києво-Печерської Лаври звернувся до архієпископа Павла зі словами: «Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико! Прийміть від братії монастиря щирі привітання зі святом Різдва Христового! Ми знову й знову дякуємо Вам за Ваші молитви, за батьківську опіку і висловлюємо любов та повагу до Вас своїм послухом.
Іоанн Златоуст у Слові на Різдво Христове говорить: «Він родився по плоті, щоб нас відродити по духу; родився від жени, щоб ми перестали бути синами жінки; попустив, що отець Його став рабом, щоб нам, рабам, зробити отцем Владику. Тому возрадуємося та возвеселімося, з відрадою згадуючи наші блага. Якщо патріарх Авраам радий був бачити день Господень, і бачив, і возрадувався, – тим більше нам, коли ми бачимо Бога в пеленах – це страшне та чудове видовище – потрібно радіти та веселитися, дивуватися та вражатися величчю такого благодіяння». Ми радіємо цій величній події і хочемо побажати, щоб радість нинішнього дня, радість початку нашого спасіння наповнювала Ваше серце, Владико, а через Вас апостольська любов передавалася і нам – Вашій братії.
У цей день прийміть в дар від братії монастиря ікону Божої Матері «Печерська» з предстоящими преподобними Антонієм та Феодосієм. Це – старовинна намолена ікона. Для Божої Матері немає нічого неможливого і ми сьогодні є свідками того, що, не дивлячись на труднощі, дім Божої Матері – Свята Лавра – розквітає, наповнюється молитовним духом, набуває неповторного архітектурного вигляду. Нехай Господь, молитвами Своєї Пречистої Матері, приймає молитви Вашого Високопреосвященства і, звертаючись молитовно до Божої Матері перед іконою ЇЇ «Печерська», Ви отримаєте від Господа все необхідне для спасіння. З Різдвом Христовим!»
Владика-намісник преподав Архіпастирське благословення насельникам Києво-Печерської Лаври і на молитовну пам’ять вручив кожному з братії богослужбову літературу, видання з історії Києво-Печерської Лаври, а також церков та монастирів, історично пов’язаних з Печерською обителлю, іменослови, церковні календарі.
По закінченні актова зала Києво-Печерської Лаври наповнилася співом різдвяних колядок.
Алевтина Ільїна, www.lavra.ua
Фото архімандрита Нифонта