Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.10.2010. ЛУЦЬК. Клірики єпархії взяли участь у конференції з проблем незрячих

15 жовтня у Луцьку розпочала роботу IV Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний світ і незрячі: розвиток особистості в контексті тифлології», яка триватиме два дні. Також у цей день в усьому світі відзначається Міжнародний день Білої тростини – день незрячих людей.
З благословення керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського участь у конференції взяли секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук, керівник хору незрячих при храмі Всіх святих землі Волинської протоієрей Олександр Мазурак, викладач Закону Божого для незрячих ієрей Володимир Гринюк.
Конференція розпочалась з виступу протоієрея Миколая Бондарука, який передав благословення митрополита Ніфонта, а також побажання плідно провести конференцію в дусі християнської любові.
Отець Миколай поділився єпархіальним досвідом духовної підтримки незрячих людей. Більше десяти років священнослужителі єпархії та вихованці Волинської духовної семінарії щосереди проводять уроки Закону Божого в актовому залі Волинської філії УТОС для членів товариства. З незрячими також проводяться конференції та семінари на різні теми. Дітям організовують вечори відпочинку. Крім того, за благословенням митрополита Ніфонта у Луцьку організований церковний хор незрячих, який щонеділі та у святкові дні співає ранню Літургію у тимчасовому храмі Всіх святих землі Волинської.
Крім цього з благословення владики єпархією щорічно організовуються чисельні (понад 300 чоловік) паломництва незрячих до Свято-Успенської Почаївської лаври, де з паломниками проводяться екскурсії і звершуються літургії з поясненнями. У шосту неділю після Пасхи, у Неділю про сліпого, у всіх храмах Волинської єпархії проходить благодійна акція для матеріальної підтримки незрячих. Визначною подією стало видання Молитвослову і Закону Божого мовою Брайля.
На завершення виступу отець Миколай висловив надію на подальшу співпрацю громадських організацій з Православною Церквою, яка не тільки турбується про знедолених, але веде усіх без винятку до Царства Божого.
Довідка.
За даними ВООЗ, у світі проживає 135 мільйонів людей з низьким зором; щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 мільйони осіб; якщо не вжити термінових заходів, то до 2020 року у світі буде жити 100 мільйонів сліпих, адже кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина. Для України проблема дитячої сліпоти та слабкозорості дуже актуальна. Дитяча сліпота та слабкозорість посідає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в Україні. Тифлопедагогіка – галузь педагогіки, що вивчає процеси навчання й виховання сліпих і слабозорих дітей та підготовки їх до трудової діяльності.