Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.10.2010. ПОЛТАВА. Блаженніший Митрополит Володимир відкрив виставку в художньому музеї імені Миколи Ярошенка

10 жовтня, під час свого візиту до Полтави Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України відкрив в художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка виставку «Портрети церковних діячів XVIІ-ХІХ століть із зібрання Національного Києво-Печерського Історико-культурного заповідника».
Після привітань і виступів високі гості були запрошені перерізати стрічку і видкрити експозицію.
На виставці експонувалися близько 30 портретів зі збірки Заповідника та облачення з ризниці Блаженнішого Митрополита Володимира.
Це здійснився спільний виставковий проект Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Полтавського художнього музею (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка та Української Православної Церкви.
Виставка проводиться з нагоди візиту до Полтави та із 75-річчям Блаженнішого Митрополита Володимира.
Фондова збірка Заповідника налічує близько 80 тисяч одиниць зберігання. Її колекція портретів духовних осіб є однією з найбільших серед музейних і церковних зібрань України та Росії. Так, на виставці представлені портрети відомих просвітителів: київських митрополитів Іоасафа Кроковського та Гавриїла Кременецького, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Лазаря Барановича, митрополита Ростовського і Ярославського святителя Димитрія Ростовського, святителя Павла Конюскевича. Більшість експонованих портретів прикрашали інтер’єр Митрополичих покоїв Лаври і конгрегаційну залу Київської духовної академії.
Особлива увага в експозиції приділена портретам духовних осіб — вихідців з Полтавщини та тих, чиє служіння відбувалося на кафедрах чи в монастирях згаданого регіону. Полтавцями були єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Феофіл Ігнатович, архієпископ Воронезький святитель Антоній Смирницький, митрополит Казанський Веніамін Пупек-Григорович, єпископ Костромський і Галицький Геннадій Андрієвський, митрополит Київський Арсеній Могилянський, єпископ Полтавський і Переяславський Феофан Шиянов, архімандрити Авраам Флоринський та Мельхиседек Значко-Яворський, архієпископ Санкт-Петербурзький Сильвестр Кулябка. Серед тих, чиє духовне служіння відбувалося на Полтавщині — архієпископ святитель Іоасаф Бєлгородський (Горленко), який з 1737 року був ігуменом, згодом архімандритом Мгарського монастиря, архієпископ Бєлгородський Феоктист Мочульський, який з 1776 по 1779 роки був архімандритом Хрестовоздвиженського монастиря у Полтаві, митрополит Київський Тимофій Щербицький, який у 1737 році був ігуменом Мгарського монастиря, архієпископ Астраханський Сильвестр Лебединський, який з 1799 по 1807 роки був єпископом Полтавським і Переяславським.
Переважна більшість експонованих портретів була створена майстрами Лаврської іконописної школи, твори різняться рівнем виконання, однак всі вони мають велике історичне та мистецьке значення .
Поряд з портретами духовних осіб Міжнародним Арт Центром «Меценат» буде представлена виставка робіт талановитого сучасного українського художника, Заслуженого діяча мистецтв України — Юрія Нагулка.
Організатори виставки — Міністерство культури і туризму України, Українська Православна Церква, Полтавська міська державна адміністрація, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Полтавський художній музей (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка.