Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Церковь и власть

09.09.2010. ПЕКІН. Національній бібліотеці КНР передано копію «Пересопницького Євангелія»
Президент України Віктор Янукович передав Національній бібліотеці КНР, що знаходиться в Пекіні, факсимільну копію «Пересопницького Євангелія». Глава держави зауважив, що гуманітарне та культурне співробітництво є важливою складовою продуктивних двосторонніх відносин між Україною та Китаєм. «Безумовно, чудовим фундаментом наших взаємин є культурний обмін. Ті гуманітарні зв`язки, які існують між українським та китайським народами, є дуже давніми», – підкреслив Віктор Янукович і наголосив, що передає бібліотеці копію «Пересопницького Євангелія» за дорученням громадськості країни.

09.09.2010. ЛУГАНСК. Духовное училище станет семинарией
Состоялась встреча руководителей Луганщины с духовенством епархии. В ней приняли участие митрополит Луганский и Алчевский Иоанникий, епископ Северодонецкий и Старобельский Агапит, председатель Луганской облгосадминистрации Валерий Голенко, заместитель председателя облгосадминистрации Родион Мирошник и начальник отдела по делам религий облгосадминистрации Александр Козенко. Участники встречи обсудили вопрос о преобразовании Луганского духовного училища в духовную семинарию, а также ряд других вопросов, связанных с религиозной обстановкой в Луганской области.
«Преобразование училища в семинарию – это не только вопрос престижа для региона, но и возможность подготовить молодых священников для новых открывающихся храмов на территории области, – отметил митрополит Иоанникий. – К сожалению, сегодня молодые люди, решившие стать священнослужителями, вынуждены обучаться за пределами Луганщины и даже Украины». Епископ Агапит подчеркнул, что в связи с активным восстановлением православных храмов в Северодонецкой епархии ощущается нехватка священнослужителей, настоятелей для новых приходов.
По словам губернатора В. Голенко, областная власть заинтересована в том, чтобы Луганщина стала настоящим духовным центром Украины.

09.09.2010. КРЕМЕНЧУГ. Городские власти выделили землю под строительство кафедрального собора
Городской совет дал разрешение на разработку проекта землеустройства относительно отведения земельного участка в постоянное пользование Кременчугской епархии. Храм Украинской Православной Церкви планируют возвести между речным вокзалом и гранитной скалой-реестром. По сообщению представителя епархии, собор будет большим и красивым.

09.09.2010. СУМЫ. Епископ Евлогий удостоен наград облсовета и МВД
Епископ Сумской и Ахтырский Евлогий удостоен почетного знака Сумского областного совета «За высокие достижения». В здании епархиального управления награду вручил председатель облсовета В.Н. Токарь. В своем поздравительном слове руководитель депутатского корпуса области заверил, что все начинания правящего епархией будут и в дальнейшем находить поддержку и конструктивное решение. Преосвященный владыка сердечно поблагодарил В.Н. Токаря и депутатов областного совета за высокую оценку его деятельности.
Епископ Евлогий приказом УМВД Украины в Сумской области награжден знаком МВД Украины «За содействие органам внутренних дел Украины». Вручение наград состоялось в день тезоименитства владыки в Сумском епархиальном управлении. Начальник ГУМВД Украины в Сумской области полковник милиции П.Н. Дяченко поздравил владыку Евлогия и вручил ему почетный знак.

09.09.2010. УЖГОРОД. Горсовет подарил униатам памятник Ленину
Ужгородский городской совет в Закарпатье бесплатно передал одному из греко-католических приходов статую вождя Октябрьской революции, сообщает «Интерфакс-религия» со ссылкой на «Сибирскую католическую газету».
Статуя будет переплавлена и превратится в памятник греко-католическому епископу XVIII века Андрею Бачинскому, который перенес в Ужгород епархиальную резиденцию и семинарию, а также создал в городе большую библиотеку. Монумент ему будет установлен на Кафедральной площади Ужгорода.
Ранее аналогичный случай имел место в городе Самборе Львовской области. Там из бронзовой фигуры Ленина была изготовлена статуя Матери-Украины. Новый памятник установили на том же самом постаменте на Ратушной площади, на котором когда-то возвышалась фигура вождя мирового пролетариата.

17.09.2010. СУМЫ. Губернатор Курской области наградил епископа Евлогия медалью
Губернатор Курской области (Россия) А.Н. Михайлов удостоил епископа Сумского и Ахтырского Евлогия награждения медалью «65 лет Курской битвы». В ходе пребывания в Сумах делегации Курской области председатель Курской областной думы А.А. Кичигин вручил награду владыке Евлогию.

21.09.2010. КІРОВОГРАД. Протоієрей Петро Сидора удостоєний ордена «За заслуги»
У рамках святкування 256-ої річниці народження Кіровограда біля міської ради відбулася вітальна церемонія. За благословенням архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Пантелеімона у торжествах взяли участь секретар єпархії настоятель Спасо-Преображенського собору Петро Сидора і настоятель Успенського храму міста архімандрит Боголеп Гончаренко.
Голова обласної адміністрації Сергій Ларін за указом Президента України В.Ф. Януковича вручив протоієрею Петру Сидорі орден «За заслуги» III ступеня. Міський голова Володимир Пузаков нагородив архімандрита Боголепа відзнакою міської ради «За заслуги» II ступеня.
Прес-служба єпархії

23.09.2010. НЬЮ-ЙОРК. Генсек ООН приедет в Украину на 25-ю годовщину аварии на ЧАЭС
Генеральный секретарь Организации объединенных наций Пан Ги Мун намерен посетить Украину в апреле 2011 года для участия в международной конференции, посвященной 25-й годовщине со дня аварии на Чернобыльской атомной электростанции. Об этом говорится в сообщении пресс-службы Президента Украины.
В ходе визита в США Президент Виктор Янукович встретился с генсеком ООН. «(Пан Ги Мун) отметил, что в следующую годовщину аварии на ЧАЭС он намерен быть в Украине и принять участие в международной конференции к 25-й годовщине Чернобыльской трагедии», – сказано в сообщении. Напомним, что ООН поддерживает инициативу Украины провести данную конференцию.

23.09.2010. НЬЮ-ЙОРК. Виктор Янукович объявит 2011-й Годом Чернобыля
2011 год будет объявлен в Украине Годом решения проблем Чернобыля. Об этом заявил Президент Виктор Янукович в интервью журналистам в Нью-Йорке после встречи с генеральным секретарем ООН Пан Ги Муном.
По словам Януковича, годовщина Чернобыля – это трагическая дата для Украины, и Украина обязана не только подводить итоги случившегося, но и обязана сделать все для того, чтобы чернобыльская территория была безопасной. «Мы обязаны сделать определенные шаги сейчас, и 2011 год должен быть посвящен решению чернобыльских проблем в Украине. Мы будем его объявлять именно таким годом», – подчеркнул президент.

26.09.2010. ВІННИЦЯ. Відбувся футбольний матч між командами духовенства і місцевої влади
На центральному міському стадіоні відбулося свято здорової сім’ї. Це був черговий великий захід у рамках року сім’ї, оголошеного в єпархії за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона. Метою свята його організатори – єпархіальне управління та єпархіальний відділ по роботі з молоддю – визначили популяризацію здорового способу життя та організацію сімейного дозвілля для православних міста та області.
У спортивних змагань на зразок «веселих стартів» взяли участь сім’ї православних парафіян – переможці районних змагань, які проводилися протягом місяця в усіх благочиннях єпархії. Шаргородське, Мурованокуриловецьке та Барське благочиння представляли сім’ї священиків. Сім’я протоієрея Олега Лаврентюка – настоятеля Іоанно-Богословського храму, що в с. Гармаки Барського району, – в результаті виграла змагання та отримала від владики Симеона у благословення ікони Спасителя та Божої Матері, а також головний приз – телевізор. Він займе своє місце в недільній школі та допомагатиме священику в проведенні занять.
На завершення заходу відбувся футбольний матч між командами духовенства та вінницької влади. У цій грі перемогли посадовці (далися взнаки їхні щотижневі тренування). Одначе відрадно, що команда єпархії в порівнянні з минулим роком значно додала в майстерності. Цікава гра та коментар ігумена Доната (Синиці) подарували глядачам гарний настрій. Вінницькі посадовці отримали з рук архієпископа Симеона подячні грамоти за участь в єпархіальному святі.
Прес-служба Вінницької єпархії

24.09.2010. ОДЕССА. Митрополит Агафангел встретился с Н. Азаровым
Митрополит Одесский и Измаильский Агафангел принял участие во встрече с премьер-министром Украины Н.Я. Азаровым, посетившим Одессу с рабочим визитом. В ходе беседы были обсуждены важные вопросы церковно-государственных отношений.
В завершение встречи владыка пожелал главе Кабинета министров неиссякаемой энергии и благодатной помощи Божией в его нелегком труде по выведению Украины из кризиса. Митрополит Агафангел также отметил, что все здоровые силы общества и верующие канонической Православной Церкви всегда будут поддерживать правительство в его добрых начинаниях на благо народа Украины.

02.10.2010. БІЛА ЦЕРКВА. Архієпископ Митрофан мав зустріч з губернатором Київської області
У приміщенні Палацу культури ВАТ «Росава» відбулася зустріч голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка з керівництвом та інтелігенцією міста Біла Церква. У заході взяв участь архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан. Під час зустрічі губернатор ознайомив присутніх з досягненнями в економічній та соціальній сферах життя області, а також вказав на проблеми, які ще потребують свого вирішення.
Зі словом привітання до присутніх звернувся також архієпископ Митрофан, який вказав на важливість духовного відродження Київської області, зокрема Білоцерківщини. «Останнім часом встановилися добрі відносини між єпархією та органами державної влади», – відзначив владика. Як приклад, він вказав на впровадження в багатьох навчальних закладах Київщини викладання курсу «Біблійна історія та християнська етика». Владика закликав усіх сумлінно трудитися для покращення духовного та матеріального добробуту міста і передав благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира голові Київської облдержадміністрації А. Присяжнюку, керівництву міста та всім присутнім з побажанням помочі Божої у трудах та досягненні нових звершень.

04.10.2010. КИЕВ. Комплекс Лавры передан в управление Минкультуры
Распоряжением Кабинета министров (№1897-р) от 29 сентября 2010 года целостный имущественный комплекс Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника и здание Успенского собора, расположенного на его территории, переданы в государственную собственность.
Основой для принятия этого решения стало предложение Киевского городского совета о передаче заповедника и Успенского собора, что на территории музея-заповедника, в государственную собственность. Отныне вся территория, включая «Нижнюю Лавру», на которой находится действующий мужской монастырь Украинской Православной Церкви, и «Верхнюю Лавру», где, собственно, и расположен Национальный Киево-Печерский историко-культурный заповедник, будет находиться в ведении одной государственной структуры – Министерства культуры и туризма Украины.
Принятое правительством Украины решение о передаче Лавры из коммунальной в государственную собственность предусматривает, прежде всего, единого хозяйственного субъекта. Это будет способствовать более эффективному планированию работ – священноначалие Киево-Печерской Лавры и представители организаций, обеспечивающих реставрационно-ремонтные работы, смогут синхронизировать свои действия в рамках одной госструктуры. Это далеко не единственный позитивный момент, связанный с новым организационно-хозяйственным статусом Лавры.
Вторым, не менее важным фактором, исключающим какие-либо поводы для нападок на Печерский монастырь, является ведение и расходование бюджетных средств. Все помнят о шуме, разразившемся в прессе в июне этого года после публикации статьи, в которой Счетная палата Украины выдвинула Лавре претензии в растрате миллионных средств. Этим воспользовались недоброжелатели монастыря, излив в адрес обители массу ничем не подтвержденных обвинений. Но ведь тогда в материалах, опубликованных Счетной палатой, речь шла не о монастыре, а конкретно о музее-заповеднике. К таким вот недоразумениям приводила ситуация, когда разделенный монастырь находился в коммунальной собственности. Отныне, когда государство взяло комплекс Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры под опеку, такая ситуация повториться не может.
И третий – самый важный момент – в затянувшемся, к сожалению, на десятилетия процессе возвращения всего комплекса Лавры исторически законному владельцу – православному монастырю. В данной ситуации будет значительно проще регулировать взаимоотношения со светскими организациями, расположенными в зданиях, некогда принадлежавших монахам. Это даст возможность цивилизованно, с учетом потребностей всех сторон, решить давнюю наболевшую проблему реституции церковного имущества. Теперь в деле восстановления справедливости по отношению к Киево-Печерской Лавре участие будет принимать государство, возможности которого значительно выше возможностей любой коммунальной службы.
Общественность должна знать, что монахи не против, чтобы Национальный историко-культурный заповедник остался на территории Лавры, но в его корпусах должны располагаться экспозиции, непосредственно связанные с историей Церкви и Киево-Печерской Лавры, а не музея театрального искусства и пр. Не к месту также различные светские компании, фирмы и коммерческие представительства, чуждые духу Православия.

04.10.2010. ИВАНО-ФРАНКОВСК. Бывший глава СБУ (КГБ) считает, что имущество надо возвращать агентам КГБ и из них же создавать «поместную церковь»
Глава совета партии «Наша Украина», недавний руководитель Службы безопасности Украины (до 1992 года – КГБ) Валентин Наливайченко посетил Ивано-Франковск, где возглавил всенародное вече, ставшее началом общенациональной кампании партии, сообщает униатский сайт РИСУ.
После этого состоялась пресс-конференция, на которой Валентин Наливайченко, в частности, поднял тему межконфессионального согласия в Украине и необходимости создания в государстве единой поместной церкви. «Потому что украинское духовенство было расстреляно и уничтожено НКВД, ГПУ, и потом спецслужбы отчитывались в Москву, сколько украинских священников сослано, замучено или расстреляно», — заявил бывший глава той самой спецслужбы. Пароли, адреса и явки своих коллег, занимавшихся этими преступлениями на той же Ивано-Франковщине, Наливайченко почему-то не назвал. Да и о своей роли в бескомпромиссной классовой борьбе с Церковью не проронил не слова. Неужели, будучи правоверным коммунистом и воинствующим атеистом, обучаясь в Институте КГБ имени Андропова, и просто на тяжком пути к возглавлению основной репрессивной машины в Украине ни одного «попа-мракобеса» не изобличил и не сдал «куда надо»? Ведь это как гаишник, не тормознувший на дороге ни одной машины.
Подчеркивая необходимость создания в Украине единой поместной церкви (интересно: а для чего она чекистам?), Валентин Наливайченко заметил, что «будет настаивать на возвращении церковного имущества Киевскому Патриархату Автокефальной Церкви и рассекречивании дел репрессированных священников». Спрашивается, что ему в его бытность главой СБУ мешало эти дела рассекретить? И перед кем надо «настаивать»? Еще больше недоумений вызывают адреса, по которым чекист собирается возвращать церковное имущество. Когда и кем был репрессирован созданный в 1992 году той же СБУ-КГБ «Киевский патриархат»? Ни эта структура, ни ее руководитель ветеран КГБ Михаил Антонович Денисенко (агентурная кличка «товарищ Антонов») никаким репрессиям не подвергались и не могли подвергаться. Напротив, Филарет-Денисенко даже был награжден властью орденом Трудового Красного Знамени. Может, это теперь называется «репрессиями»? Тогда самым репрессированным в Украине надо считать Леонида Ильича Брежнева – у него орденов было больше всех.
УАПЦ, созданная ЧК в 1921 году и «самораспущенная» в 1928-ом, также ни на какое церковное имущество претендовать не может, поскольку она его не создавала, а пользовалась имуществом отобранном советской властью у РПЦ. Что Наливайченко называет «Киевским Патриархатом Автокефальной Церкви» – вообще непонятно. Где этот кентавр водится? Тем не менее глашатай подчеркивает, что «… возвращение имущества и восстановление правды о священниках — это то, что должно быть привнесено в процесс, называемый возникновением единой поместной Церкви».
Надо отметить, что СБУ, когда ею руководил В. Наливайченко, неоднократно изобличалась в топорной и глуповатой фальсификации истории. Чего стоят хотя бы выставки «рассекреченных документов» о голодоморе в Украине, проиллюстрированные фотографиями голодающих детей Поволжья и бедствующих семей в США времен депрессии. Очевидно, чекисты не прочь распространить фальсификации и в церковную сферу, объявляя репрессированными тех, кто как раз этими репрессиями и занимался.

05.10.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Президент України привітав митрополита Антонія з днем народження
У вітанні Віктора Януковича на адресу митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія зокрема говориться: «Ваше Високопреосвященство! Щиро вітаю Вас із днем народження.
Зичу Вам міцного здоров’я, духовної кріпості та подальших успіхів в архіпастирському служінні. Нехай милість Господня завжди буде з Вами».
Також надійшли вітання від Святішого Патріарха Кирила, Блаженнішого Митрополита Володимира, єпископату УПЦ, РПЦ.
У цей день митрополита Антонія прийшли привітати керівники регіону – голова облдержадміністрації В. Ядуха, голова обласної ради І. Гладуняк, міський голова С. Мельник, керівники громадських організацій та підприємств, народні депутати України, депутати обласної та міської ради, представники ради організації ветеранів України, духовенство Хмельницької єпархії..

11.10.2010. ОДЕССА. Митрополит Агафангел вручил Патриаршие награды правоохранителям
По благословению Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла митрополит Одесский и Измаильский Агафангел вручил благословенные Патриаршие грамоты руководителям правоохранительных органов Одесчины, которые приняли активное участие в подготовке и проведении визита Святейшего Кирилла в Одессу в июле 2010 года. В числе награжденных – начальник Управления МВД Украины в Одесской области М.В. Яцков, начальник Управления ГАИ в Одесской области А.В. Якимович, начальник государственной Одесской областной налоговой администрации А.В. Чернобай, начальник Главного управления МЧС в Одесской области О.И. Львов, начальник Южной региональной таможни В.А. Григорьев. По представлению митрополита Агафангела высокой церковной награды от Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира был удостоен прокурор Одесской области И.А. Проценко.
Владыка сердечно поблагодарил награжденных за усердные труды по подготовке и организации визита Святейшего Патриарха Кирилла в Одессу. Митрополит Агафангел также вручил благословенные Патриаршие грамоты председателю областного совета Н.Л.Скорику и председателю облгосадминистрации Э.Л. Матвийчуку.

Церква – за свободу особисті
(Звернення до народних депутатів щодо проблеми цифрової ідентифікації людини і захисту прав віруючих)

Архієпископ Львівський і Галицький Августин,
Повноважний представник УПЦ у Верховній Раді України

Шановні народні депутати!
У зв’язку з тим, що протягом останнього часу законодавство України у податковій сфері зазнає принципових змін у частині можливої тотальної цифрової ідентифікації всіх громадян нашої держави, Представництво Української Православної Церкви у Верховній Раді України, зважаючи на серйозне і тривале хвилювання значної частини церковного православного народу, яке виявляється у чисельних колективних та індивідуальних зверненнях, і повністю розділяючи ці хвилювання, вважає за свій обов’язок знову звернутися до народних обранців щодо питань цифрової ідентифікації людини, захисту законних прав віруючих на альтернативні форми податкового обліку.
На сьогодні існує реальна загроза здоров’ю, духовному спокою і добробуту сотень тисяч чад Української Православної Церкви, які не згодні використовувати у всіх сферах життя замість свого імені, отриманого у святому Хрещенні, номер-ідентифікатор.
Ця загроза посилюється діями і закликами деяких осіб, які через нерозуміння або за замовленням зацікавлених сил офіційну позицію віруючих підмінюють думкою, яка не лише не базується на офіційних документах Церкви, але знаходиться в прямій суперечності з ними, що є неприпустимим.
Офіційна позиція Церкви оприлюднена у рішеннях Помісних і Архієрейських Соборів, Священних Синодів, Священноначалія. Позиція Церкви в питаннях нових технологій ідентифікації людини є твердою, послідовною й незмінною протягом уже понад 10 років.
Ще в 1998 році Священний Синод Української Православної Церкви у своєму посланні застерігав: «У результаті кодифікування і подальшого створення банку інформації про всіх громадян держави колосально зросте контроль за кожною окремою особою… Закликаємо відповідні державні органи розробити для православних віруючих України альтернативну недискримінаційну систему оподаткування і реєстрації фізичних осіб та релігійних організацій, а також право для всіх громадян на вільний вибір системи виплати податків, у жодному випадку не примушуючи до прийняття ідентифікаційного коду, який, крім усього іншого, знеособлює людину, фактично позбавляючи її прізвища і ім’я на рівні державного і цивільного життя, принижує її гідність і приводить до порушення її прав і свобод».
«Держава несе відповідальність за те, що вона не захищає національної і державної самобутності нашої культури і наших традицій, сліпо, не замислюючись над наслідками, переймає стандарти, які діють у Європі».
Священний Синод Української Православної Церкви у Посланні від 29 грудня 2003 року наполегливо закликав представників всіх гілок влади «сприяти закріпленому законом праву віруючих жити і виконувати свої громадянські обов’язки відповідно до релігійних переконань, зокрема, здійснювати фінансові операції без використання цифрової ідентифікації, а також не допустити універсального застосування ідентифікаційного номера у всіх сферах життя людини».
Священний Синод застерігав у повідомленні від 6 жовтня 2005 року про те, що «Не виключена можливість централізованого збору відомостей про приватне життя громадян і про їх переконання. Це створює загрозу правам і свободі людини, робить можливим тотальний контроль за життям людини, зокрема за її світоглядом… Не можна в системах обліку привласнювати людям якийсь номер, що використовуватиметься замість імені… …неприпустимо, щоб люди, які з різних причин відмовляються від участі в новій ідентифікаційній системі, були відтіснені на узбіччя життя, істотно уражені в правах, …повинна бути передбачена альтернатива, що дозволяє повноцінно жити в суспільстві, не перешкоджає здійсненню їх прав і свобод, користуванню законними пільгами».
У своїй доповіді митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил (нині – Святіший Патріарх) на конференції «Розвиток біотехнології: виклики християнській етиці» 2 березня 2006 року вказував, що «система обліку… повинна передбачити альтернативу використанню взагалі будь-яких електронних ідентифікаторів… …Людина має право сказати «ні» електронній ідентифікації своєї особи».
Із виступу блаженної пам’яті Святішого Патріарха Московського і всія Русі Алексія II на черговій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 2 жовтня 2007 року: «Людина повинна залишатися людиною – не товаром, не підконтрольним елементом електронних систем, не об’єктом для експериментів, не напівштучним організмом».
Із Звернення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до керівництва держави у березні 2010 року: «може статися таке, що не тільки кожна людина втратить особисту свободу, але і наша держава свою незалежність… …Церква застерігала і застерігає та просить: …забезпечити реалізацію конституційних прав і свобод громадян, які відмовилися від прийняття ідентифікаційного номера…; …вносити на підставі заяв громадян відмітки в паспорт щодо можливості здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номери, а також анулювати ідентифікаційні номери громадян, які відмовились від них».
В Основах соціальної концепції УПЦ зазначається: «Необхідно досягти такого світоустрою, яке …виключало б придушення їх волі національними або глобальними центрами політичного, економічного й інформаційного впливу…».
«Основи вчення РПЦ про гідність, свободу і права людини», які прийняті Архієрейським Собором РПЦ 2008 року, чітко проголошують: «Приватне життя, світогляд і воля людей не повинні бути предметом тотального контролю. Для суспільства небезпечні маніпуляції вибором людей і їх свідомістю з боку власних структур, політичних сил, економічних і інформаційних еліт. Неприпустимі також збір, накопичення і використання інформації про будь-які сторони життя людей без їх згоди. …Не повинні …перетворювати людину з суб’єкта суспільних відносин в об’єкт машинного управління. Ще більш небезпечним для свободи людини стане впровадження технічних засобів, що постійно супроводжуватимуть людину або будуть невіддільними від його тіла, якщо їх можна буде використовувати для контролю над особою і керування нею…».
Ці документи висловлюють офіційну позицію Церкви, і цю позицію зобов’язана поважати влада.
Збереження найголовнішого в нашому житті – православної віри й моральності, українського народу, який є їх носієм, його життя й благополуччя, а також свободи вибору для всіх громадян України, збереження споконвічних цінностей і традицій, за які віддавали своє життя наші діди й прадіди, стабільність і спокій у суспільстві – все це є набагато важливішим тих витрат, які, можливо, понесе держава, впроваджуючи альтернативні форми податкового обліку для наших віруючих громадян.
Неприпустимо універсальне застосування ідентифікаційного номера в усіх сферах життя громадян України.
Тому ми наполягаємо на наданні віруючим їх законного права – жити і виконувати свої громадянські обов’язки згідно з релігійними переконаннями, на впровадженні дійсно альтернативної системи обліку за ім’ям (прізвищем, ім’ям та по батькові); без привласнення будь-яких номерів (а також штрих-кодів, радіоміток, чіпів тощо), виконуючих функції ідентифікатора людини; без включення віруючих до електронних реєстрів; без накопичення інформації про них, окрім тієї, що традиційно мала місце у нас в Україні до 1994 року. Облік цієї категорії віруючих здійснювати виключно на паперових носіях.
Також переконливо просимо сприяти створенню механізму реалізації права на альтернативний облік без застосування цифрового ідентифікаційного коду релігійним організаціям (релігійним громадам, монастирям, єпархіальним управлінням, духовним навчальним закладам).
До речі, коли кажуть про великі витрати на альтернативний облік, забувають про те, що для впровадження глобальної цифрової системи в Україні виділяються незрівнянно більші кошти.
Треба шукати способи подолання проблем, а не блокувати їхнє вирішення, особливо коли мова йде про святе – віру в Бога та Богом дані речі – права і свободи людини.
З повагою і побажанням Божого благословення у відповідальному служінні
† Августин, архієпископ Львівський і Галицький,
Повноважний представник Української Православної Церкви у Верховній Раді України