Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.09.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. У Зимненському монастирі відзначили 15-річчя перенесення до обителі Зимненського чудотворного образу

24 вересня, у Свято-Успенському Зимненському монастирі пройшли урочистості з нагоди свята Зимненської чудотворної ікони Богородиці.
Божественну літургію на площі перед Свято-Успенським собором Зимненської обителі очолив митрополит Луцький і Волинський Нифонт, якому співслужили архієпископи: Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Львівський та Галицький Августин, Вінницький і Могильов-Подольський Симеон, Бориспільський Антоній, Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископи: Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Шепетівський і Славутський Володимир, Васильківський Пантелеімон.
Цього року виповнюється 15 років з дня перенесення шанованого образа Богородиці зі Свято-Троїцького Корецького монастиря до Зимненської обителі.
Зимненська ікона Божої Матері вважається найдревнішою на Русі. За Переданням, саме цим образом дев’ятсот вісімдесят восьмого року Константинопольський Патріарх Миколай Другий Хризоверх благословив візантійську княжну Анну на шлюб із київським князем Володимиром. Тисяча шостого року, коли у Зимненській обителі на Святій горі звели першу дерев’яну церкву на честь Успіння Богородиці, Хреститель Русі подарував монастирю свою сімейну ікону.
Зимненський монастир на Волині заснований тисяча першого року рівноапостольним князем Володимиром. За свою довгу історію він сягав великого розквіту і лежав у руїнах. Після лихоліть радянських часів тисяча дев’ятсот дев’яносто першого року обитель знову відкрили. Тоді стараннями перших насельниць, які переїхали сюди з Корецького монастиря, почалося відродження обителі. Сьогодні чернечий послух тут несуть близько сорока насельниць.
Ольга Заріцька