Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.09.2010. ВІННИЦЯ. Архієрей звершив Літургію на парафії, яка протягом 16-років перебувала у філаретівському розколі.

16 вересня архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон звершив Божественну Літургію в храмі святого Великомученика Димитрія Солунського у селі Стадниця Вінницького району.
Наприкінці минулого року ця парафія на чолі зі своїм настоятелем протоієреєм Миколаєм Строком вирішила повернутися з філаретівського розколу, у якому перебувала протягом 16-ти років. Незважаючи на супротив керівництва Київського патріархату на Вінниччині та на тиск, який філаретівці чинили разом з представниками деяких радикальних політичних сил, мешканці Стадниці відстояли своє право бути в єдині Святій і Соборній Православній Церкві, яку визнають православні в усьому світі. Для цього бабусям і жінкам разом зі своїм священиком довелося декілька місяців відстояти на лютому морозі, звершуючи богослужіння перед опечатаним храмом, поки влада нарешті не дозволила людям увійти до їхньої святині.
16 вересня мешканці Стадниці з радістю зустрічали архієпископа Симеона, якого вітали як доброго архіпастиря і люблячого батька. Перед приїздом владики люди гуртом прикрашали свою церкву: покрасили її зсередини, замінили побиті шибки та відремонтували двері, які у січні були зламані і буквально вирвані за наказом «єпископа» Київського патріархату Онуфрія Хаврука.
З того часу у людей залишилися лише неприємні спогади і рани у душі. Саме тому, архієпископ Симеон у своїй проповіді говорив про мир, порозуміння і прощення, які повинні мати усі християни, і насамперед, рідні, сусіди, односельчани.
Владика Симеон привітав протоієрея Миколая Чтрока, котрий цього дня відзначав своє 40-річчя. Архієрей побажав батюшці бути добрим пастирем для своїх парафін і вірним сином Святої Православної Церкви, яку не зможуть здолати ніякі розколи, тому що з нею і у ній перебуває Сам Христос.
Прес-служба Вінницької єпархії