Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.09.2010. ЛУЦЬК. Волиняни разом з холмщаками вшанували древню святиню Холмську ікону Пресвятої Богородиці

12 вересня, хресний хід розпочався о 16-ій годині молебнем біля Свято-Покровської кафедральної церкви. Торжества очолив владика Ніфонт у співслужінні духовенства обласного центру.
На запрошення владики розділити радість торжества прибули представники Польської Православної Церкви на чолі з архієпископом Люблинсько-Холмської православної єпархії владикою Авелем.
Більше двох з половиною тисяч віруючих людей разом зі священнослужителями та архіпастирями вирушили до музею. Прикрашали хресний хід церковними піснеспівами вихованці Волинської Духовної семінарії. Також в цих святкуваннях брали участь вихованки регентських класів, що діють при ВДС. В центрі міста на головній площі митрополит прочитав Євангеліє і сявщеннослужителі окропили усіх присутніх святою водою.
На порозі музею перед чудотворною іконою був відслужений акафіст Холмській іконі Богородиці. Священнослужителі помазали присутніх на святі святим єлеєм.
На прохання митрополита в цей день під час акафісту були зібрані кошти для реставраційних робіт в музеї. Варто зазначити, що в цей благодатний вечір зібрали 16100 гривень для музейних потреб.
Наприкінці урочистостей владика Ніфонт подякував владиці Авелю за прибуття та участь в цьому унікальному святі. Крім того, і представники Музею Волинської ікони висловили подяку холмщакам і владиці Авелю за участь у святі.
У вітальному слові владика Ніфонт подякував працівникам музею за турботу і дозвіл винести святиню на вулицю для загального поклоніння. Також митрополит висловив вдячність усім, хто в цей день дав жертву для реставрації ікон. «Хай милосердний Господь сторицею поверне вам, дорогі браття та сестри, за ваші жертви в ім’я Господнє. А тим, хто трудиться в музеї, хай Господь дарує духовні і тілесні сили для виконання робіт над волинськими святинями», — зауважив митрополит.
Як наголосила завідуюча музею Тетяна Єлісеєва, що розповідаючи про музей Волинської ікони, неможливо не згадати про його перлину — чудотворну ікону Холмської Богородиці, унікальну пам’ятку візантійського письма, датовану другою половиною ХІІ століття. На початку 2005 року ікону зняли з експозиції, щоб реставратор Анатолій Квасюк зміг попрацювати над нею. «Ми вдячні митрополиту Ніфонту і всім вірним чадам Волинської єпархії УПЦ за турботу та матеріальну допомогу для музею», — додала Тетяна Миколаївна.